Partija "Saskaņa" nopietni apsver iespēju rosināt referendumu par Rīgas domes atlaišanu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Partija "Saskaņa" nopietni apsver iespēju rosināt referendumu par Rīgas domes atlaišanu, kas iespējamās ārkārtas vēlēšanas pašvaldībā varētu atlikt vēl par vismaz diviem mēnešiem.

Politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka partija nopietni apsver minēto iespēju. "Tā ir vērā ņemama varbūtība, ka opozīcija, ņemot vērā dzirdēto, ka juridisko iemeslu Rīgas domes atlaišanai nav, var rosināt par pašvaldības atlaišanu izteikties iedzīvotājus," sacīja Dombrovskis.

Ja opozīcija nolems rosināt referendumu par Rīgas domes atlaišanu, potenciālās Rīgas domes vēlēšanas, kas pašlaik plānotas pavasara vidū, varētu notikt vasarā - ap Līgo svētkiem.

Tāpat "Saskaņa" domā par likuma apstrīdēšanu Satversmes tiesā (ST), ņemot vērā parlamenta Juridiskā biroja norādi par lielu iespējamību likumam neatbilst Latvijas likumdošanai.

Dombrovskis akcentēja, ka nav skaidrs, kas notiks gadījumā, ja ST likumu atzīs par neatbilstošu Satversmei. "Ko viņi tad darīs? Sanāk muļķīgi," pauda politiķis.

Opozīcija jau ir izmantojusi tiesības lūgt izsludināt balsojumu par referenduma rīkošanu saistībā ar grozījumiem pašvaldību ārkārtas vēlēšanu kārtībā. Tas ļāvis paildzināt Rīgas domes atlaišanas likumprojekta izskatīšanas laiku Saeimā.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien pirms galīgā lasījuma atbalstīja likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

VARAM nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, iepriekš preses konferencē paziņoja ministrs Juris Pūce (AP).

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", pieņemot likumu par domes atlaišanu, pēc Ministru kabineta priekšlikuma attiecīgajā administratīvajā teritorijā tiek iecelta pagaidu administrācija. Pagaidu administrācija pilda likumos paredzētās domes funkcijas un darbojas līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāk jaunievēlētā dome.

Likumprojektā norādīts, ka, ja Saeima nobalsos par Rīgas domes atlaišanu, pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs līdz ārkārtas vēlēšanām varētu būt VARAM valsts sekretārs Edvīns Balševics. Pagaidu administrācijā kā vadītāja vietnieks varētu strādāt Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, bet par administrācijas locekli - Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Pagaidu administrācijas vadītājs pildīs domes priekšsēdētāja pienākumus, bet viņa vietnieks veiks vicemēra pienākumus. Savukārt pagaidu administrācijas loceklis pildīs komitejas vadītājam normatīvajos aktos noteiktos pienākumus. Atlīdzība par šo darbu veikšanu administrācijas pārstāvjiem būs tāda pati kā priekšsēdētājam, vicemēram un komitejas vadītājam.

Tā kā pagaidu administrācijā nav paredzēts veidot komitejas, tad pēc būtības domes kompetences jautājumu loks un atbildība par lēmumprojektiem tiks sadalīta starp pagaidu administrācijas locekļiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.