Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Valsts policija veic procesuālas darbības "Rīgas namu pārvaldniekā"

© Alise Šulca/F64 Photo Agency

Valsts policija ceturtdien veic procesuālas darbības pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) galvenajā ēkā Aleksandra Čaka ielā 42, apstiprināja uzņēmuma pārstāvis Krists Leiškalns.

Viņš nevarēja komentēt ne to, kādā nolūkā tiesībsargi ir ieradušies, ne sniegt plašāku informāciju.

Ar uzņēmuma pagaidu valdes priekšsēdētāju Ernestu Saulīti aģentūrai LETA neizdevās sazināties, tomēr zināms, ka viņš ceturtdienas vakarā ieradās uzņēmuma telpās.

Pilsētas izpilddirektors, "Rīgas namu pārvaldnieka" kapitāldaļu turētājs Juris Radzevičs aģentūrai LETA apliecināja, ka Saulītis viņu informējis par to, ka uzņēmumā ir paredzētas procesuālās darbības. Radzevičs gan nezinot, kādēļ policija ieradusies.

Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte aģentūru LETA informēja, ka policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki ceturtdien veic procesuālās darbības Rīgā un Rīgas reģionā, tomēr viņa neminēja, kur konkrēti.

Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esošā informācija liecina, ka procesuālās darbības varētu būt saistītas ar kādu uzņēmumu, kas ir ieguvis tiesības apkalpot "Rīgas namu pārvaldnieka" apsaimniekoto daudzdzīvokļu namu liftus.

Šovakar, iespējams, notiek kratīšana arī firmas "Liftu alianse" birojā, vēstīja LTV.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Liftu alianse" pieder Igoram Babkinam. Uzņēmums 2018.gadā apgrozījumu palielinājis par 20%, sasniedzot 1 319 939 eiro, bet nopelnījis par 92% vairāk nekā gadu iepriekš jeb 1 214 689 eiro.

"Rīgas namu pārvaldnieks" pieder Rīgas domei. 2018.gadā uzņēmums strādājis ar 59,05 miljonu eiro apgrozījumu un 1,09 miljonu eiro peļņu. Uzņēmuma valdē strādā četri cilvēki - pagaidu valdes priekšsēdētājs Saulītis, valdes loceklis Andris Pāvilsons, Rīgas domes Īpašuma departamenta juriste Irīna Miķelsone un kādreizējais VSIA "Daugavas stadions" valdes loceklis Elmārs Martinsons.

Kā ziņots, pērn namu apsaimniekošanas uzņēmums AS "Hausmaster" un liftu ražotājs AS "Latvijas lifts-Šindlers" vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ar lūgumu izvērtēt "Rīgas namu pārvaldnieka" liftu iepirkumu.

Iesniegumā tik norādīts, ka "Hausmaster" kopā ar "Latvijas lifts-Šindlers" piedalījās pārvaldnieka organizētajā konkursā "Liftu tehniskā apkope, plānoto un avārijas remontdarbu veikšana". Konkursa prasības paredzēja, ka ir nepieciešami 134 speciālisti un, lai kvalificētos šim konkursam, finanšu apgrozījumam pēdējo triju gadu laikā jābūt 8 300 000 eiro. Taču visi iesniegtie piedāvājumi, ieskaitot "Hausmaster" un "Latvijas lifts-Šindlers" piedāvājumu, tika noraidīti un konkurss izbeigts.

Neskatoties uz to, "Rīgas namu pārvaldnieks" divu nedēļu laikā pēc konkursa izbeigšanas organizēja jaunu konkursu - sarunu procedūru, kurā tika uzaicināti piedalīties vairāki uzņēmumi - SIA "Vidzemes lifts", SIA "Avva", SIA "Kone lifti Latvija", SIA "Lifts" un SIA "LVS centrs". "Hausmaster" un "Latvijas lifts-Šindlers" iesniegumā tiesībsargājošajām iestādēm norādīja, ka daļai no šiem uzņēmumiem ir tikai divi-trīs darbinieki, un dažu šo uzņēmumu apgrozījums nav lielāks par 50 000 eiro.

"Neskatoties uz to, ka "Latvijas lifts-Šindlers" un "Hausmaster" bija nepieciešamā kvalifikācija un resursi, lai piedalītos sarunu procedūrā, mēs nesaņēmām uzaicinājumu tajā piedalīties. Rezultātā līgums par liftu uzturēšanu, plānveida un avārijas remontu pakalpojumiem nākamo divu gadu laikā 8 300 000 eiro apmērā tika piešķirts SIA "Liftu alianse" - uzņēmumam bez pietiekamas pieredzes un resursiem šādu līgumsaistību izpildei, kuram ir tikai astoņi darbinieki," bija teikts iesniegumā.

"Tā kā uzņēmums ir plaši pazīstams, mums ir bažas, ka konkursa procedūra jau no paša sākuma tika organizēta konkrēta uzņēmuma interesēs un "Rīgas namu pārvaldnieks" veica savas darbības, radot godīgas konkurences pārkāpumu," bija norādīts iesniegumā.

Tā laika "Rīgas namu pārvaldnieka" valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs paziņoja, ka uzņēmumu vēršanās tiesībsargājošajās iestādēs ir nomelnošanas kampaņa.