Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Saskaņa" pārmet Burovam "vienpersoniski izveidoto budžetu"

© Dāvis Ūlands/F64

Partijas "Saskaņa" frakcijas deputāti neapmeklēs pēc Rīgas mēra Oļega Burova (GKR) rīkojuma sasauktās nozaru komiteju sēdes pašvaldības 2020.gada budžeta caurskatīšanai, apliecināja deputāte Anna Vladova (S).

Viņa norādīja, ka "Saskaņas" deputāti neapmeklēs komitejas, "kurās Burovs grib kārtējo reizi izskatīt vienpersoniski izveidoto budžetu".

"Budžets ir jāpieņem jo ātrāk, jo labāk, bet tikai pēc Burova atlaišanas," uzsvēra Vladova.

Viņa arī piebilda, ka visās komitejās budžets jau ir pieņemts. "Šo gājienu mēs neatbalstām. Vienīgais Burova mērķis ir novilcināt laiku, lai saglabātu sev krēslu uz kādu laiku," uzskata "Saskaņas" deputāte.

Pirmdien pirmā no šim mērķim sasauktajām komitejas sēdēm - Pilsētas attīstības komiteja - nevarēja notikt kvoruma trūkuma dēļ. Šodien pašvaldības budžetu ir plānots skatīt Sociālo jautājumu komitejā un Mājokļu un vides komitejā.

Kā vēstīts, Burovs uzdevis visās domes nozaru komitejās caurskatīt pašvaldības 2020.gada budžetu, lai gan pēdējos gadus šāda prakse pašvaldībā piekopta vairs netika, noskaidroja aģentūra LETA.

Ņemot vērā pašvaldībā pastāvošo politisko situāciju, kuras laikā budžeta pieņemšanai nav skaidra koalīcijas atbalsta, atbildīgās nozaru komitejas departamentu budžetu projektus jau ir skatījušas vairākkārt un aizvadītajā nedēļā visi departamentu budžeti beidzot saņēma komiteju atbalstu.

Tradicionāli pēc nozaru komitejām kopējais pašvaldības budžets tiek skatīts Budžeta komisijā, Finanšu un administrācijas lietu komitejā, bet pēc tam - Rīgas domes sēdē. Tomēr šonedēļ izsludināta virkne komiteju sēžu, kuru darba kārtībās iekļauts jautājums par kopējā pašvaldības budžeta izskatīšanu.

Pirmais - Pilsētas attīstības komitejas - mēģinājums izpildīt Burova rīkojumu kvoruma trūkuma dēļ pirmdien bija nesekmīgs. Sēdes sākumā sēžu zālē bija pietiekams deputāts skaits, taču Jaunās konservatīvās partijas deputāts Mārcis Kūlis paziņoja, ka, ja reiz "Saskaņas" deputāti neuzskata par nepieciešamu sēdi apmeklēt, arī opozīcija ar savām balsīm neplānojot "stutēt koalīcijas darbu". Tobrīd sēdē atradās atsevišķi opozīcijas pārstāvji, "Gods kalpot Rīgai" deputāti, kā arī Neatkarīgās deputātu frakcijas domnieki.

"Šo budžetu veido koalīcija un, ja viņi neierodas uz sēdi, tad tas nav mūsu pienākums "nokopt viņu laukumu". Viņi pat nedzirdētu mūsu argumentus, jo te jau nav neviena, kam tos izteikt," sacīja Kūlis. Pēc desmit minūšu pārtraukuma, opozicionāri sēžu zālē vairs neatgriezās un komitejā uz nenoteiktu laiku tika izsludināts pārtraukums.

"Saskaņas" frakcijas vadītājs Maksims Tolstojs aģentūrai LETA sacīja, ka partija neplāno komiteju sēdes apmeklēt, jo neizprot to nepieciešamību.

Tikmēr pats Burovs aģentūrai LETA sacīja, ka šāda budžeta izskatīšanas kārtība domes iekšējos noteikumos bijusi jau kopš 2008.gada.

"Arī opozīcija iepriekš izteica pārmetumus, ka viņi nav redzējuši deputātu iesniegtos priekšlikumus, tādēļ tagad viņiem vēlreiz ir iespēja iepazīties ar visu sagatavoto pašvaldības budžetu," sacīja mērs.

Pēc viņa teiktā, Finanšu un administrācijas lietu komitejā budžetu plānots skatīt piektdien, 31.janvārī, bet Rīgas domes sēdē - 6.februārī. Finanšu komiteja budžetu skatīs arī tad, ja nozaru komitejās tas netiks izskatīts vai arī būs ar negatīvu balsojumu.