Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kamēr mērs būs Burovs, "Saskaņa" Rīgas šī gada budžetu neatbalstīs

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Partija "Saskaņa" neatbalstīs pašvaldības 2020.gada budžeta, pie varas esot mēram Oļegam Burovam (GKR),  informēja frakcijas vadītājs Maksims Tolstojs. 

"Mēs esam gatavi apspriest un pieņemt pilsētas budžetu 2020.gadam, bet ne tādā veidā un ne ar šo mēru," norādīja Tolstojs.

Tolstojs apgalvo, ka Burovs "vienpersoniski pārveido pilsētas budžetu, svītrojot no tā ārā vissvarīgākos punktus, neatbildot uz deputātu pieprasījumiem un nerēķinoties ne ar viena viedokli".

"Mēs joprojām neesam saņēmuši skaidru atbildi no domes priekšsēdētāja par iztērētajiem budžeta līdzekļiem par Jaunā gada reklāmu, kurā Burova kungs reklamēja nevis pilsētu, bet sevi personīgi. Absolūti neskaidrs paliek finansējuma apjoms, kuru Burovs plāno piešķirt šogad Lielās estrādes būvniecībai Mežaparkā un paralēli mērs izsvītro no budžeta projekta virkni principiāli svarīgus punktus rīdziniekiem," pauda Tolstojs.

Savukārt bijusī priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova (S) norādīja, ka Burovs piedāvā pieņemt budžetu bez finansējuma piešķiršanas papildnodarbībām skolās, kas "Saskaņai" neesot pieņemami.

"Normālas izglītības pieejamības jautājums, tajā skaitā dzimtajā valodā, vienmēr bija viena no svarīgākajām prioritātēm mūsu partijai," sacīja Vladova.

Arī šodien sasauktajā preses konferencē partijas pārstāvji sacīja, ka "budžets tiks pieņemts", tikai cita mēra vadībā. Pēc Vladovas teiktā, "saskaņieši" neplāno apmeklēt Budžeta komisiju un arī piedalīties Finanšu un administrācijas lietu komitejā, kamēr nebūs ņemti vērā viņu priekšlikumi.

Pēc viņa teiktā, "Saskaņa" uzskata, ka skolās ir jāievieš papildnodarbības un šim mērķim būtu nepieciešams aptuveni pusotrs miljons eiro. Tāpat partija uzskata, ka bērna piedzimšanas pabalsts jāpalielina vismaz par 150 eiro, nevis par 100 eiro, kā tas iecerēts patlaban.

Līdz šim frakcija gan savus priekšlikumus nevienai domes institūcijai iesniegusi nav un frakcijas pārstāvji arī nevarēja precizēt, cik kopumā viņu priekšlikumi varētu izmaksāt.

Uz žurnālistu jautājumiem par to, kā tad frakcija iecerējusi "atbrīvoties" no Burova, deputāti atbildēja izvairīgi, sakot, ka turpinās darbu pie parakstu vākšanas, taču neatklājot - kā tieši plāno nepieciešamo parakstu skaitu nodrošināt.

"Saskaņieši" uzsver, ka desmit gadu laikā "ir bijuši strīdi un debates, un arī skarbi izteikumi", bet vēl nekad nav bijis tā, ka budžeta projekts nebūtu pieejams visiem domes deputātiem apspriešanai.

Jau vēstīts, ka partijas "Saskaņa" un deputātu bloka "Rīgai" politiķi janvārī paziņoja, ka, lai gan koalīciju atstāt neplāno, viņi uzstās uz Burova nomaiņu, jo nespēj ar viņu sastrādāties. Galvenās nesaskaņas partneru vidū esot saistītas ar to, ka Burovs "vienpersoniski uzņēmies" koalīcijas vadību un lēmumu pieņemšanā neesot konsultējas ar saviem partneriem.

Deputāti arī savāca nepieciešamos parakstus domes sēdes sasaukšanai par šo jautājumu. Tomēr pirmdien viens no deputātiem savu parakstu negaidot atsauca, līdz ar to pašlaik vairs nav paredzēts skatīt šo jautājumu domes sēdē.

Tikmēr Rīgas domes opozīciju pārstāvošie politiskie spēki pagaidām neplāno sākt parakstu vākšanu par neuzticības izteikšanu Burovam, jo uzskata, ka tuvāko nedēļu laikā Saeima nobalsos par domes atlaišanu, aģentūrai LETA atzina aptaujātie politiķi.