Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Opozīcija pagaidām negrasās palīdzēt "Saskaņai" gāzt Burovu

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Rīgas domes opozīciju pārstāvošie politiskie spēki pagaidām neplāno sākt parakstu vākšanu par neuzticības izteikšanu domes priekšsēdētājam Oļegam Burovam (GKR), jo uzskata, ka tuvāko nedēļu laikā Saeima nobalsos par domes atlaišanu, atzina aptaujātie politiķi.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis aģentūrai LETA sacīja, ka Saeima pēc aptuveni trīs nedēļām varētu lemt par domes atlaišanu, tādēļ jebkādas amatu pārbīdes pašvaldībā esot bezjēdzīgas.

Pēc viņa teiktā, ja pati "Saskaņa" savāks nepieciešamos parakstus, opozīcijai "nebūtu problēmas aiziet un nobalsot", taču pati opozīcija pagaidām "vēros situāciju" no malas. Ķirsis gan neizslēdza iespēju, ka, ja domē notiks vēl kādas izmaiņas, iespējams, opozīcija savu stratēģiju mainīšot.

Arī Jaunās konservatīvās partijas frakcijas vadītājs Jānis Ozols sacīja, ka, ja opozīcija tagad sāktu vākt parakstus, Burovs sēdi par viņa atlaišanu varētu sasaukt februāra sākumā, taču jau februāra vidū Saeimā būs balsojums par domes atlaišanu.

"Iespējams, "Saskaņa" savāks parakstus paši un tad jau mēs gāšanu varētu atbalstīt, taču nenormāli steigties ar to paši tagad neplānojam. Protams, ja domes atlaišana "ievilksies", tad lemsim, ko darīt," sacīja Ozols.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas vadītājs Dainis Locis, sacīja, ka opozīcija "gaida īsto brīdi", jo tai parakstu vākšana problēmas nesagādās.

"Mēs redzam, ka patlaban esam stabilāki nekā "Saskaņa", tādēļ mums ir jāredz, ka mums pietiek spēka ne tikai savākt parakstus, bet Burovu arī noņemt. Skatīsimies, kā "Saskaņai" veiksies," pauda Locis, norādot, ka savus parakstus opozīcija "saskaņiešiem" piedāvāt neplāno.

Jau vēstīts, ka partijas "Saskaņa" un deputātu bloka "Rīgai" politiķi janvārī paziņoja, ka, lai gan koalīciju atstāt neplāno, viņi uzstās uz Burova nomaiņu, jo nespēj ar viņu sastrādāties. Galvenās nesaskaņas partneru vidū esot saistītas ar to, ka Burovs "vienpersoniski uzņēmies" koalīcijas vadību un lēmumu pieņemšanā neesot konsultējas ar saviem partneriem.

Deputāti arī savāca nepieciešamos parakstus domes sēdes sasaukšanai par šo jautājumu.

"Gods kalpot Rīgai" (GKR) savukārt uzsvērusi, ka neplāno piekrist koalīcijas partneru piedāvājumam un nebalsos par Rīgas domes priekšsēdētāja nomaiņu, bet gan aicinās partnerus atkārtoti sēsties pie sarunu galda un mēģināt domstarpības atrisināt.

Tikmēr pēc opozīcijas rosinājuma aizvadītajā nedēļā amatus zaudēja pilsētas vicemēri Druvis Kleins un Anna Vladova (S). Par viņu gāšanu kopā ar opozīciju nobalsoja arī vairāki valdošajā koalīcijā esošās, Burova pārstāvētās GKR deputāti. Kā iemesls šādam balsojumam bija "Saskaņas" nevēlēšanās atsaukt parakstus par Burova gāšanu.

Vakar gan deputāts Jānis Ločmelis (S) savu parakstu negaidot atsauca, līdz ar to pašlaik vairs nav paredzēts skatīt šo jautājumu domes sēdē.

"Saskaņas" frakcija gan joprojām ir noskaņota censties panākt Burova atbrīvošanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata.