Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

NRA skaidro: kāpēc maksa par apkuri decembrī Rīgā nav tik maza, kā varētu gaidīt

© Ilze Zvēra/F64 Photo Agency

Vēl ne visi, bet daļa rīdzinieku ir saņēmuši rēķinus par komunālajiem maksājumiem un ir neizpratnē. Decembris bija silts, tomēr maksa par apkuri nav tik maza, kā varētu gaidīt.

Atbild a/s Rīgas siltums (RS) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Linda Rence: «Rēķinus par siltumu ietekmē divi faktori - siltumenerģijas tarifs un siltumenerģijas patēriņš, ko tiešā veidā ietekmē āra gaisa temperatūra, proti, jo aukstāks ir ārā, jo vairāk nepieciešama siltumenerģija, lai mājoklī būtu komfortabli.

1. Janvārī, saņemot rēķinus par siltumu, rīdzinieki norēķināsies par decembrī patērēto siltumu. 2019. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija par 3,8 °C augstāka nekā 2018. gada decembrī. Rīgā 2019. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija +3,3 °C, savukārt 2018. gada decembrī tā bija -0,5 °C, kā rezultātā siltumenerģijas patēriņš, salīdzinot ar 2018. gada decembri, samazinājās par 15%.

2. Energoresursiem paliekot dārgākiem, kopš 2019. gada augusta par 17% ir pieaudzis siltumenerģijas tarifs.

Abu šo faktu ietekmē izrakstīto rēķinu summa par 2019. gada decembrī patērēto siltumenerģiju ir vidēji par 1% mazāka nekā 2018. gada decembrī.

Salīdzinot 2019. gada rēķinus ar tā paša gada novembra rēķiniem, par decembrī patērēto siltumenerģiju izrakstīto rēķinu summa ir vidēji par 15% lielāka.

Rēķinu pieaugums saistāms ar āra gaisa temperatūras pazemināšanos.

2019. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija +3,3 °C, savukārt novembrī vidējā āra gaisa temperatūra Rīgā bija +4,9 °C, tādējādi decembris bija par 1,3 °C aukstāks nekā novembris. Siltumenerģijas tarifs abos mēnešos bija vienāds - 51,90 EUR/MWh bez PVN.»

RS atgādina, ka dzīvokļu īpašniekiem ir iespējams lemt par apkures režīmu ēkā un par to informēt ēkas pārvaldnieku un siltumsistēmas apkalpojošās kompānijas, kas Rīgā ir RS un Siltumserviss Rīga. RS bez dzīvokļu īpašnieku lēmuma patvaļīgi neregulē temperatūru siltummezglos, vienlaikus dara zināmu, ka, samazinot apkurināmās telpas temperatūru par 1 °C, iespējams ietaupīt līdz 6% no nepieciešamā siltumenerģijas patēriņa. Tāpēc iedzīvotājiem ir jālemj, kādu temperatūras režīmu uzturēt dienā un kādu naktī, un ēku automātiskie siltummezgli to nodrošinās.