Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lai izvērtētu iespēju lauzt 11 miljonus vērto IKT iepirkumu, Rīgas dome piesaistīs auditorus

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Lai izvērtētu iespēju lauzt 11 miljonus eiro vērto iepirkumu par jaunas grāmatvedības un finanšu vadības sistēmas ieviešanu pašvaldībā, Rīgas dome piesaistīs ārējos auditorus.

LETA jau vēstīja, ka novembrī Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja uzticēja domes Juridiskajai pārvaldei izvērtēt iespējas lauzt 11 miljonus eiro vērto iepirkuma līgumu par jaunas grāmatvedības un finanšu vadības sistēmas ieviešanu pašvaldībā.

Kā aģentūrai LETA norādīja domē, Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde atbilstoši apstiprinātajam darba plānam plāno veikt auditu šī gada pirmajā ceturksnī.

Pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs norādījis, ka auditu veiks neatkarīgs uzņēmums sadarbībā ar Audita un revīzijas pārvaldi, un auditori tiks meklēti atsevišķā iepirkumā.

"Patlaban ir notikušas konsultācijas ar auditoriem, kā arī notiek sarunas par eksperta piesaisti, pēc kā tiks izsludināts iepirkums," norāda domē.

Jau ziņots, ka pērn novembra sākumā TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka Rīgas domes Finanšu departaments līdz 2021.gadam plāno ieviest jaunu grāmatvedības un finanšu vadības sistēmu, kas kopumā izmaksās 11 miljonus eiro. Tomēr iepirkuma uzvarētāji noskaidroti, izmantojot Elektronisko iepirkumu sistēmu (EIS), nevis rīkojot atklātu konkursu.

Pēc deputāta Māra Mičerevska (LA) ierosinājuma komiteja šo jautājumu skatīja arī sēdē. Rīgas domes Informāciju tehnoloģiju centra (ITC) vadītājs Ēriks Zēģelis deputātiem stāstīja, ka 2015.gadā dome saskārās ar esošās sistēmas - "Horizont" - darbības problēmām, kas saistītas ar integritāti un funkcionalitāti, kā rezultātā tika secināts, ka sistēma ir jāmaina.

Tika pieaicināti arī ārējie konsultanti, kuri apstiprināja aizdomas, ka sistēma nav uzlabojama, un šī informācija tika nodota Finanšu departamentam, kas ierosināja veikt padziļinātu pētījumu, piesaistot ārējos biznesa konsultantus.

Rezultātā dome secināja, ka atbilstošu sistēmu varētu piedāvāt aptuveni sešas kompānijas, bet, lai pārliecinātos, ka tā vispār der Rīgas pašvaldībai, tika ieviests pilotprojekts. Pilotprojekta ieviesējus izvēlējās atklātā konkursā un tajā kā vienīgais pretendents uzvarēja SIA "Squalio cloud consulting", kas tagad saucas "Wearedots". Tieši "Wearedots" uzvarēja arī konkursā par pamatsistēmas ieviešanu.

Pēc pilotprojekta secināts, ka tas atbilst pašvaldības vajadzībām, un dome sāka darbu pie detalizētu prasību izstrādes un, pēc Zēģeļa teiktā, tikai tad pirmo reizi parādījušās aprises par iespējamo līguma summu.

"Publisko iepirkumu likums nosaka, ka pašvaldībām ir pienākums iegādāties preces un pakalpojumus centralizētā sistēmā - Elektronisko iepirkumu sistēmā - vai ar tās starpniecību, ja tur ir atrodama konkrētā preču pakalpojumu grupa. Izvēloties konkursu rīkot caur EIS pozīciju, mēs izpildījām normatīvo aktu prasības un EIS rīkoja starptautisku konkursu," sacīja Zēģelis.

"Tādēļ, ja ir aizdomas, ka šajā iepirkumā ir kādas īpatnības, tad varu apgalvot, ka tā nav un viss ir atbilstoši normatīvajiem aktiem," pauda ITC vadītājs. Pēc viņa teiktā, līdz gada beigām sistēmas uzturētājiem tiks izmaksāti aptuveni 4,8 miljoni eiro no līguma vērtības.