Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pirms izskatīt atkritumu apsaimniekošanas piedāvājumus Rīgas dome gaidīs slēdzienu par sūdzībām

© Dāvis Ūlands/F64

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments gaidīs Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) slēdzienu par iesniegtajām sūdzībām, pirms atvērs atkritumu apsaimniekošanas iepirkumā iesniegtos piedāvājumus, sacīja departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko.

Šodien noslēgusies pieteikšanās departamenta izsludinātajam konkursam, kura mērķis ir atrast atkritumu apsaimniekotājus galvaspilsētā turpmākajiem septiņiem gadiem.

Tomēr par iepirkumu iesniegtas arī divas sūdzības - no SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Lautus". Pēc Aļeksejenko teiktā, departaments gaidīs IUB slēdzienu - vai šīs sūdzības ir pamatotas.

Ja IUB lems par labu sūdzību iesniedzējiem, domei nāksies iepirkumu pārtraukt un sludināt no jauna. Bet, ja lēmums būs par labu pašvaldībai - tā trīs dienu laikā veiks piedāvājumu atvēršanu.

Patlaban IUB mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka sūdzības tiks skatītas 22.janvārī.

Kā aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā - konkursā pieteikušies trīs pretendenti.

Kā ziņots, 5.decembrī, balstoties uz jaunajiem Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, tika izsludināts atkārtots konkurss par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā.

Sākotnēji dome konkursu izsludināja, balstoties uz "vecajiem" noteikumiem, kuros ietvertās prasības bija novecojušas jau vairākus pēdējos gadus un neatbilda vairākiem normatīvajiem aktiem. Turklāt tie paredzēja, ka pilsēta sadalāma trīs atkritumu apsaimniekošanas zonās.

Jaunie noteikumi stājās spēkā 4.decembrī un pilsētu paredz dalīt četrās zonās, izpilddirekciju robežās.

Plānots, ka Rīgas Austrumu izpilddirekcijas teritorijā ietilps pilsētas centra rajona un Rīgas Latgales priekšpilsētas administratīvā teritorija, bet Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas robežās - Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona administratīvā teritorija.

Tikmēr Pārdaugava tiktu sadalīta divās daļās - Kurzemes rajona administratīvā teritorija un Zemgales priekšpilsētas administratīvā teritorija.

Saistošie noteikumi nosaka, ka atkritumu savākšana Rīgā tiek veikta, izmantojot šķiroto atkritumu savākšanas laukumus, atkritumu dalītās savākšanas punktus, tajā skaitā nodrošinot bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītas vākšanas iespēju, nešķiroto atkritumu konteineru novietnes un priekšapmaksas atkritumu maisus.

Lai atkritumu izvešana netraucētu iedzīvotāju naktsmieru, atkritumu izvešana būs aizliegta laikā no plkst.23 līdz plkst.5.

Dome norāda, ka saistošajos noteikumos ir ņemtas vērā atkritumu apsaimniekošanas nozari regulējošo normatīvo aktu prasības, tostarp arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ieteikumi, kā arī pētījumā par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstības perspektīvām norādītās rekomendācijas.

Līdz dienai, kad tiks noslēgts jauns atkritumu apsaimniekošanas līgums ar komersantiem, kas būs izraudzīti konkursā, vai arī līdz brīdim, kad stāsies spēkā Konkurences padomes gala lēmums par starp Rīgas pašvaldību un AS "Tīrīga" noslēgto koncesijas līgumu, sadzīves atkritumus visiem rīdziniekiem, nepasliktinot pakalpojumu sniegšanas būtiskos nosacījumus, izved pašreizējie pakalpojumu sniedzēji - SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Lautus".

"Eco Baltia vide" sūdzība ir par atsevišķiem iepirkuma punktiem, kuros nepieciešams novērst iespējamus konkurences ierobežojumus ilgtermiņā, bet ne par pašu iepirkuma jēgu un būtību. Uzņēmums arī aicinājis pagarināt iepirkuma pieteikšanās termiņu.