Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kādas ir Rīgas domes budžeta prioritātes?

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Rīgas domes Budžeta komisija ir izskatījusi pilsētas 2020. gada budžeta projektu, bet verdiktu teiks pašvaldības Finanšu un administrācijas lietu komiteja un Rīgas domes deputāti. Budžeta projekts iepriecē jaunos vecākus, dabas aizstāvjus un seniorus, jo ir sociāli orientēts.

Tas paredz atbalstu dažādām rīdzinieku grupām, tai skaitā palielināt algas pirmsskolu pedagogiem un sociālajiem aprūpētājiem. Budžeta projektā plānots saglabāt visas sociālās programmas, kuras ir bijušas līdz šim, tai skaitā visas atlaides sabiedriskajā transportā, brīvpusdienas skolēniem līdz 12. klasei un ēdināšanu bērnudārzu audzēkņiem. Budžetā ir paredzētas ieceres pilsētas attīstības jomā, apzaļumošanā - vismaz 2 miljoni eiro, kā arī pašvaldības mācību iestāžu remonti un atbalsts jaunajiem vecākiem.

Rīgas pilsētas pašvaldība informē, ka prioritātes izglītībā ietver 28 jaunu pirmsskolas grupu izveidi kopumā 560 bērniem, šai programmai nepieciešami 0,26 miljoni eiro. Atalgojuma palielinājums pirmsskolas pedagogiem no 1. marta par 100 eiro mēnesī pašvaldības budžetam prasītu 2,6 miljonus eiro, veselības apdrošināšanas polises interešu un profesionālās ievirzes pedagogiem - 2,2 miljonus eiro, jaunas datortehnikas iegāde mācību procesa nodrošināšanai - 1 miljonu eiro.

Rīgas budžetā plānots palielināt jaundzimušo rīdzinieku pabalstu no 150 eiro uz 250 eiro - šim mērķim papildus vajadzētu 0,6 miljonus eiro, uzklausīts arī Rīgas Sociālā dienesta lūgums palielināt darba samaksu - iesniegts priekšlikums palielināt sociālo aprūpētāju atalgojumu par 110 eiro mēnesī.

Rīgas pašvaldība sola nodrošināt brīvpusdienas visiem skolēniem līdz 12. klasei un bērnudārzu audzēkņiem, kas izmaksās 27,3 miljonus eiro.

Lai kā daļai rīdzinieku nepatiktu atlaides sabiedriskajā transportā, tās nelikvidēs un neierobežos - atlaides tiks saglabātas iepriekšējo gadu līmenī.

Iekškvartālu sakārtošanai pašvaldība ir gatava atvēlēt 2 miljonus eiro, pilsētas apstādījumu uzturēšanai un atjaunošanai - 0,45 miljonus eiro, iepriekšējā gadā ažiotāžu izraisījušo Krišjāņa Barona ielas apstādījumu apsaimniekošanai - 53 000 eiro, apstādījumu ierīkošanai pilsētā - 0,2 miljonus eiro, gājēju celiņu seguma nomaiņai Esplanādē - 0,14 miljonus eiro.

Arī šogad turpināsies satiksmes uzlabojumi un ir plānoti līdzekļi Austrumu maģistrāles 1. kārtai - 40 miljoni eiro (Eiropas Savienības līdzfinansējums), Marijas un Aleksandra Čaka ielas seguma atjaunošanai - 5 miljoni eiro, Bruņinieku un Sporta ielas seguma atjaunošanai - 3,2 miljoni eiro, Krasta ielas veloceliņu izbūvei no Salu tilta līdz Ogres ielai - 1,5 miljoni eiro, Augusta Deglava ielas pārvada rekonstrukcijai - 5,5 miljoni eiro, Brasas stacijas satiksmes pārvada pārbūvei - 10 miljoni eiro.

Rīga sevi pozicionē kā kultūras pilsētu, un šogad budžetā plānots XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem atvēlēt 0,8 miljonus eiro, bet Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanai - 10,9 miljonus eiro.

Rīgas domes Izglītības kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane norādīja, ka šā gada budžetā izglītība ir nozīmīgākā prioritāte. Budžeta pieaugums šai jomai ir 11 miljoni eiro, un akcents ir uz pirmsskolu. No 1. augusta tiks atvērtas 26 pirmskolas izglītības grupas ar latviešu mācību valodu mazākumtautību dārziņos. Ir plānots atvērt arī trīs jaunus bērnudārzus, kur būs 28 grupas un vieta aptuveni 560 bērniem.

Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Baiba Rozentāle kā pozitīvu sasniegumu atzīmēja, ka tiks ievērojami palielināts pabalsts jaundzimušajiem rīdziniekiem - no 150 uz 250 eiro, par 8-10 procentiem paceltas algas sociālajiem aprūpētājiem. Paredzēti papildu līdzekļi invalīdu pacēlāju ierīkošanai.

Drošības, kārtības un korupcijas jautājumu komitejas novēršanas komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais uzsvēra, ka Rīgas Pašvaldības policijai ir paredzēti 700 000 eiro videosistēmu pilnveidošanai, jo tās ir pierādījušas savu efektivitāti. Tiekoties ar Valsts policijas vadību, Rīgas pašvaldība ir vienojusies par ciešāku sadarbību video novērošanas sistēmas attīstībā.

Neatkarīgā Rīta Avīze

Neatkarīgā Rīta Avīze

Neatkarīgā Rīta Avīze