"Rīgas satiksmē" par finansistu gandrīz pieņemts "Rīgas namu" lietā apsūdzētais

© Andrejs Terentjevs/F64

Rīgas pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme" finansista amatā gandrīz pieņemts kādreizējais SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs, kurš ir apsūdzēts par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Kā norādīja "De facto", Kavacs ir bijis ilggadējs Rīgas domes struktūru darbinieks. Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja amatu viņš zaudēja 2012.gada rudenī, kad atklājās, ka uzņēmums varētu būt zaudējis vairāk nekā miljonu eiro valūtas maiņas darījumos. Vēlāk uz uzņēmuma iesnieguma pamata policija pret Kavacu sāka kriminālprocess par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un grāmatvedības dokumentu viltošanu, uz brīdi viņš pat tika apcietināts. Pirmajā instancē Kavacu attaisnoja, taču prokuratūra spriedumu pārsūdzēja. Kopš pagājušā rudens Kavaca lietu apelācijas kārtībā skata Rīgas apgabaltiesa.

"Rīgas satiksmes" valdes locekle Elīna Epalte-Drulle "De facto" apstiprināja, ka rīkojuma projekts par Kavaca iecelšanu bija sagatavots, taču tā arī netika parakstīts. Raidījums gan secina, no viņas atbildes gan nekļūst skaidrs, kā šī kandidatūra parādījās. "Mums ir šobrīd vakances. Ne tikai šī, bet arī citāda veida vakances uzņēmumā, un, jā, cilvēks bija atnācis pieteikties. (..) Šobrīd viņš bija iesniedzis pieteikumu. Šobrīd mēs esam šo procesu izbeiguši, nu, un pieņemsim turpmākus lēmumus - vai rīkosim konkursu vai atlases ceļā meklēsim kādus citus kandidātus," skaidrojusi Epalte-Drulle.

Iemesls atteikumam gan neesot bijušas Kavaca apsūdzības, kas saistītas ar iespējamiem pārkāpumiem citā Rīgas pašvaldības uzņēmumā, jo reputācijas riski netika vērtēti.

Kavacs pats notikušo nekomentē.

"Rīgas satiksmes" jaunā valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa, kura ar reālo situāciju "Rīgas satiksmē" vēl iepazīstas, atzinīgi novērtē, ka šāds darba līgums tomēr netika noslēgts, taču šis gadījums radot jautājumus par personāla atlases principiem. "Es domāju, ka šīs valdes vēlme un mērķis tomēr ir darīt visu, lai turpmāk nebūtu šādu ne pārāk skaidru situāciju - kad un kā pēc kādiem kritērijiem izvēle ir izdarīta. Un, ja tā ir izdarīta, tad ir jābūt pamatojumam un arī konkrētam cilvēkam, kas uzņemas par to atbildību," sacīja Innusa.

Svarīgākais