Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

VNĪ sola, ka centīsies saglabāt vērtīgos kokus, būvējot ēku bijušā velotreka "Marss" vietā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/F64

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), būvējot biroju ēku bijušā velotreka "Marss" vietā Brīvības gatvē 207, centīsies saglabāt vērtīgos kokus,  norādīja VNĪ Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Inta Plūmiņa.

"VNĪ ir informēts par koku esamību esošajā gruntsgabalā. Lai uzceltu ēku, pēc iespējas tiks saglabāti vērtīgie koki un tiks veikti kompensējoši pasākumi, tajā skaitā, jaunu koku iestādīšana," norādīja Plūmiņa.

Viņa skaidroja, ka VNĪ kā kapitālsabiedrības uzdevums ir turēt valstij piederošus vērtīgus īpašumus un vairot, lai valsts īpašumu vērtība pieaugtu. Brīvības gatvē 207, ievērojot teritorijas atrašanās vietu Rīgas centrā un sasniedzamību, šajā zemesgabalā nākotnē plānots attīstīt biroju ēku valsts iestāžu biroju telpu vajadzībām.

Plūmiņa norādīja, ka VNĪ portfelī šis īpašums ir valsts iestāžu vajadzībām paredzēta attīstāma teritorija, saistīts arī ar degradēto teritoriju sakārtošanu un jaunas elpas piešķiršanu dažādiem pilsētas rajoniem, ņemot vērā, ka Teika ir rajons, kas aug un attīstās par vienu no Rīgas darījumu centriem.

Jautāta, kādas ir plānotās biroju ēkas būvniecības izmaksas, Plūmiņa skaidroja, ka par konkrētām izmaksām runāt ir pāragri, jo pašlaik zemesgabalam ir tikai noteikts nākotnes pielietojuma mērķis valsts īpašumu portfelī.

"Pilnībā izprotam sabiedrības rūpes un vēlmi veidot sev tīkamu apkārtnes vidi. Kā valsts interešu pārstāvis VNĪ darbojas tikai likuma ietvaros un saskaņā ar kapitālsabiedrības deleģētajiem uzdevumiem. Ja savāktie iedzīvotāju paraksti tiks iesniegti tālākai izskatīšanai Saeimā, respektēsim aktīvistu izvēlēto tiesisko ceļu un kā atbildīga kapitālsabiedrība rīkosimies atbilstoši pieņemtajam lēmumam," piebilda Plūmiņa.

Viņa norādīja, ka VNĪ šobrīd regulāri saņem valsts iestāžu pieprasījumu izveidot tām biroju telpas atbilstoši mūsdienu vajadzībām ļoti īsā laikā, bet nevar to nodrošināt, jo atbilstoši būvniecības un publisko iepirkumu procesam vidējais projektu īstenošanas ilgums ir trīs līdz pieci gadi. Tāpēc nereti šīs valsts iestādes izvēlas telpas nomāt no privātā sektora.

Lai spētu efektīvi reaģēt uz valsts iestāžu pieprasījumu pēc mūsdienīgām biroju telpām, VNĪ izvērtē iespēju par jaunbūves būvniecību valsts iestāžu biroju izveidei. VNĪ pārvalda aptuveni ceturto daļu (23%) no valstij piederošajām ēkām un ir identificējusi galvenās problēmas valsts pārvaldes iestāžu izvietojumā, tostarp neefektīvu plānojumu un publisko līdzekļu izmantošanu, augstu ēku nolietojumu, nepietiekamu vides pieejamību un problēmas ar tehnoloģiju savietojamību.

Jau ziņots, ka rīdzinieki trīs nedēļu laikā savākuši vairāk nekā 9800 parakstu par ieceri Brīvības ielā 207, bijušā velotreka "Marss" vietā, izveidot parku, tādējādi no izciršanas pasargājot arī virkni ilggadīgu koku, liecina iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" atrodamā informācija.

Parakstu vākšanu iniciējusi Teikas apkaimes biedrība un inovāciju kustība "Vefresh". Aktīvisti un uzņēmēji parakstus apņēmušies vākt līdz 15.janvārim, pēc tam tos iesniedzot VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un Finanšu ministrijai.

Aktīvisti raksta, ka Brīvības gatvē 207 jau kopš pagājušā gadsimta sākuma ir bijusi zaļa, publiski pieejama teritorija - sporta biedrības "Marss" velotreks.

"Šis zemes gabals, uz kura aug vairāki desmiti simtgadīgu koku, ir valsts īpašumā, un tā ir vienīgā vieta plašā apkārtnē, kur par minimāliem līdzekļiem var ierīkot parku. Rīgas dome atbalsta šo ieceri, tomēr VNĪ vēlas tur būvēt biroju ēku," pauž iedzīvotāji.

Parakstīties par iniciatīvu ir iespējams elektroniski portālā "Manabalss.lv", kā arī klātienē - VEF Kultūras pilī.