Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi nebūs patīkami visiem

© Rūta Kalmuka/ F654 Photo Agency

Rīgas dome ir pieņēmusi jaunus saistošos noteikumus par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumu piešķiršanas kārtību. Pašvaldība pamato, ka iepriekšējie saistošie noteikumi ir vairākas reizes mainīti un kļuvuši grūti uztverami NĪN maksātājiem. Jaunajos saistošajos noteikumos ir saglabātas līdz šim spēkā esošās nodokļa atvieglojumu kategorijas un atvieglojumu piešķiršanas nosacījumi, tomēr ir veiktas atsevišķas izmaiņas.

Piemēram, jaunajos noteikumos paredzēts, ka personām ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, kā arī viņu radiniekiem, kas deklarēti tajā pašā adresē, NĪN atvieglojuma apmērs tiek palielināts no 50 procentiem uz 70 procentiem. Turpmāk NĪN atvieglojumus vairs nepiešķirs par telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžas, autostāvvietas, pagrabi, noliktavas un saimniecības telpas). Rīgas domē pamato, ka atvieglojumus saņem tikai 6 procenti no visiem nodokļa maksātājiem, kuriem aprēķināts nodoklis par garāžām, un nav lietderīgi NĪN atvieglojumus piemērot un administrēt.

Piemēram, atvieglojumus mazāk par1 eiro gadā saņem puse no visām personām, kas saņem šāda veida atvieglojumus. Vidējais atvieglojuma apmērs par atsevišķi stāvošām garāžām ir 1,14 eiro gadā un 14,66 eiro gadā par autostāvvietām.

Tiek izveidots papildu nosacījums, ka atvieglojumus nepiešķir, ja persona gūst ienākumus no sava nekustamā īpašuma (vai tā daļas) - izīrējot, iznomājot vai izmantojot saimnieciskās darbības veikšanai, kā arī ir noteikts platības ierobežojums, par kuru piešķirams NĪN atvieglojums daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos. Pašvaldība uzskata par vajadzīgu šādu normu, lai izvairītos no situācijām, kad vienai personai var piederēt visa daudzdzīvokļu māja, kas nav sadalīta dzīvokļa īpašumos, un būtu iespējams ar formālu dzīvesvietas deklarēšanu sev piederošā īpašumā saņemt atvieglojumu gan par ēku, kurā ir divi dzīvokļi, gan par ēku ar desmit vai pat simt dzīvokļiem tajā. Saistošo noteikumu paskaidrojuma rakstā teikts: «Ir nepamatoti un netaisnīgi piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu vienai personai par 100 dzīvokļiem tikai tāpēc, ka dzīvojamā māja nav sadalīta dzīvokļu īpašumos.»

Vēl ir precizēti nosacījumi atvieglojumu piemērošanai personai par nekustamo īpašumu, kuru lieto sabiedriskā labuma organizācijas, nosakot, ka atvieglojumi piemērojami tikai tad, ja nekustamo īpašumu pastāvīgi izmanto tikai un vienīgi pati sabiedriskā labuma organizācija un tikai par tām ēkām, to daļām un zemi, kas netiek izmantota dzīvošanai.

Bet fiziskām personām, kas saņem atvieglojumus par nekustamo īpašumu Rīgas brīvostas teritorijā, jābūt deklarētiem nekustamajā īpašumā uz taksācijas gada 1. janvāri.

Ar jaunajiem saistošajiem noteikumiem tiek paredzēts mudināt, spiest, veicināt vai tamlīdzīgā veidā ietekmēt daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekus, lai viņi paši gādā par mājas labsajūtu. Tāpēc tie dzīvokļu īpašnieki, kuri ir pārņēmuši ēkas no pašvaldības un noslēguši dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu, piemēram, ar SIA Rīgas namu pārvaldnieks, NĪN atvieglojumu saņems tikai līdz 2021. gadam. NĪN atvieglojuma piešķiršanas mērķis bija veicināt iedzīvotāju aktivitāti, lemjot par savas dzīvojamās mājas likteni, proti, pieņemot kopīgus lēmumus par ēkas pārvaldīšanas kārtību, uzturēšanu un nepieciešamības gadījumā arī remontdarbiem. Tomēr iedzīvotāji nav motivēti paši gādāt par savu māju, ja NĪN atvieglojums ir beztermiņa.