Kavējas Rīgas mēru portretu veidošana

Iekavējusies bijušo Rīgas domes priekšsēdētāju Aivara Aksenoka (tolaik JL; tagad - TB/LNNK) un Jāņa Birka (TB/LNNK) portretu pievienošana Rīgas mēru portretu galerijai.

Iepriekš bija plānots, ka portretus varētu izveidot līdz Rīgas svētkiem augustā, un atbilstoši noslēgtajam līgumam pasūtītās gleznas bija jāpabeidz līdz 31.jūlijam.

Tomēr dažādu apstākļu dēļ darbi ir iekavējušies, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis. Viņš nemācēja teikt, kad portreti varētu būt gatavi, vien norādīja, ka tas notiks šoruden.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis, pašvaldība līgumu par portretu gleznošanu noslēgusi ar diviem māksliniekiem.

Aksenoka portretu patlaban glezno pazīstamā mākslinieka Pētera Postaža dēls Paulis Postažs, savukārt pie Birka portreta gleznošanas ķēries Mākslas akadēmijas profesors Roberts Muzis.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Vidauskis, par portretu veidošanu katrs mākslinieks saņems 3000 latu pēc nodokļu nomaksas.

Aksenoks bija Rīgas mērs no 2005.gada marta līdz 2007.gada februārim, kad viņu gāza Birks, kurš domes priekšsēdētāja pienākumus pildīja no 2007.gada februāra līdz 2009.gada jūnijam.

Patlaban Rīgas domes prezidija sēžu zālē un tās priekštelpā redzamā Rīgas pašvaldības vadītāju portretu galerija veidota gadsimta garumā kā rīdzinieku cieņas apliecinājums pilsētas vadītājiem. Tā sākās 1901.gada 11.jūnijā, kad pilsētas vadītājam Ludvigam Vilhelmam Kerkoviusam par mūža darbu tika piešķirts Rīgas Goda pilsoņa nosaukums un tika nolemts uzgleznot viņa portretu, kurš tika pasūtīts Janim Rozentālam.

1912.gada 3.decembrī Rīgas dome pasūtīja Janim Rozentālam pilsētas galvas Džordža Armisteda portretu.

Rīgas pašvaldības vadītāju portretu galerija tika atklāta Rīgas domē 1994.gada maijā. Galerijā ir vairāku Rīgas mēru portreti, kas galvaspilsētas pašvaldību vadīja pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas.

Andra Teikmaņa portretu pēc Rīgas domes pasūtījuma ir gleznojis Uldis Zemzaris, Māra Purgaiļa - Miervaldis Polis, Andra Bērziņa - Jānis Osis.

Bijušā Rīgas domes priekšsēdētāja Andra Ārgaļa (TP) portretu 2002.gadā uzgleznojis Miervaldis Polis. Ārgalis portretā ir iemūžināts frakā, ar Triju Zvaigžņu ordeni pie atloka un ar jaunceļamā Rātsnama modeli rokā.

2008.gada februārī Rātsnama vestibilā, pie Prezidija zāles, svinīgi tika atklāts bijušā galvaspilsētas mēra Gundara Bojāra (iepriekš LSDSP; tagad - LPP/LC) portrets. Darba autors bija mākslinieks Sandijs Greiškāns, un portreta veidošana izmaksāja gandrīz 6000 latu.

Portretu galerija izvietota Rātsnama Prezidija zālē un tās priekštelpā, kur tradicionāli tiek sagaidīti Rīgas domes ārvalstu viesi un notiek citi svinīgi pasākumi.

Svarīgākais