Vidzemes tirgū viendienīšus negaida

TIKSIMIES MARTĀ. AS Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks un Rīgas mērs Oļegs Burovs ir gatavi nākamā gada martā šajā pašā vietā parakstīt līgumu ar Vidzemes tirgus jauno nomnieku © Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Šonedēļ tiks izsludināts konkurss Vidzemes tirgus teritorijas apsaimniekošanai, nomas tiesības piešķirot uz 30 gadiem. Nomniekam prasītās investīciju garantijas būs lielas – 8 miljoni eiro. Pašlaik tiek lēsts, ka kopumā Vidzemes tirgus attīstībā būs jāiegulda apmēram 19 miljoni eiro. AS Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks sacīja, ka potenciālie investori izrāda interesi par tirgus nomu, bet viņš apzinās, ka ilgtermiņa nomnieku varētu nebūt daudz, jo jāiegulda lieli līdzekļi.

Nosacījums par investīciju garantiju 8 miljonu eiro apmērā ir apzināta pašvaldības prasība, lai atsijātu firmas viendienītes, kas tiek izveidotas tikai konkrēta konkursa dēļ. Līdz jaunā nomnieka atrašanai, ko iecerēts izdarīt līdz nākamā gada martam, Vidzemes tirgus teritoriju apsaimniekos AS Rīgas Centrāltirgus.

Rīgas domes priekšsēdētājs un AS Rīgas Centrāltirgus kapitāldaļu turētājs Oļegs Burovs uzsvēra, ka tādējādi Rīgas dome demonstrē savu ieceru nopietnību. Viņš sacīja, ka iepriekšējais kapitāldaļu turētājs (kopš pavasara tas bija Rīgas domes deputāts Vadims Baraņņiks) nav varējis ilgi izlemt, ko darīt ar Vidzemes tirgu, un aptuveni pusgadu tirgus attīstīšanas plānos bija dīkstāve. Pašreizējā Vidzemes tirgus nomnieka darbs nav bijis apmierinošs, tuvākajā laikā beidzas nomas līgums, tāpēc tagad konkursā meklēs teritorijas apsaimniekotāju. O. Burovs apliecināja, ka teritorijai tiks saglabāta tirgus funkcija un pašvaldība tur nevēlas redzēt vienu lielveikalu. Viņš pieļāva, ka tirgus teritorijā varētu uzbūvēt arī veikalu, taču tas nebūs milzīgs. Pēc pašreizējiem plāniem, tirgus teritorijā būs arī biroju ēka.

Šim projektam jābūt tādam, lai tas atdzīvinātu visu apkaimi un piesaistītu tūristus. Skaļus pasākumus Vidzemes tirgū rīkot nevarēs, jo to ieskauj dzīvojamās mājas, tomēr, kā novērots centrāltirgū, Rīgas viesiem patīkot gastronomiskas izklaides, tāpēc arī Vidzemes tirgū varētu veidot ēdināšanas pilsētiņu.

Lai attīstītu Vidzemes tirgus teritoriju, 2019. gadā tika pasūtīta tās attīstības vīzija, ko izstrādāja SIA Colliers International Advisors.

Vīzijā iecerēts Vidzemes tirgu veidot par pircējiem draudzīgu vietu, vienlaikus panākot līdzsvaru starp tirgotāju, pircēju un AS Rīgas Centrāltirgus interesēm.

Colliers piedāvā Vidzemes tirgu veidot tā, lai tajā nodrošinātu nepārtrauktu apmeklētāju plūsmu visas dienas garumā. Vidzemes tirgus modernizētajā piena paviljonā varētu turpināt pārtikas produktu tirdzniecību, bet šobrīd slēgtajā gaļas paviljonā ierosināts veidot Rīgas centrāltirgus Gastronomijas paviljonā ierīkotajam Centrālais Gastro tirgus līdzīgu paviljonu.

Iepazīstinot ar Colliers veidoto Vidzemes tirgus atdzimšanas vīziju, firmas pārstāvis Jānis Ozols stāstīja, ka Tallinas tirgus

2011. gadā izskatījās tikpat noplucis un nožēlojams kā Vidzemes tirgus Rīgā, bet pērn pēc atjaunošanas Tallinas tirgus ieguva eiropeiskāku izskatu un arī saturu.

Svarīgākais