Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Gripas epidēmijas laikā ierobežo pacientu apmeklējumu Austrumu slimnīcā

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) 11. decembrī Latvijā ir izsludinājis gripas epidēmiju. Lai neapdraudētu savu, ģimenes locekļu, tuvinieku un darba kolēģu veselību - Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti iesaka izvērtēt - vai tiešām ir nepieciešams ārstniecības iestāžu apmeklējums un vai iespējams kāds risinājums, piemēram - ģimenes ārsta izsaukšana uz mājām.

Gripas epidēmijas laikā vajadzētu izvairīties no vietām un pasākumiem, kur pulcējas liels skaits cilvēku. Īpaša piesardzība jāievēro apmeklējot ārstniecības iestādes, piemēram, poliklīniku vai slimnīcu. Tādēļ Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ir ieviesti daži ierobežojumi - gripas epidēmijas laikā pacientus atļauts apmeklēt tikai ar ārstējošā ārsta vai nodaļas vadītāja atļauju.

• Pie pacientiem netiks ielaisti apmeklētāji, kuriem ir jebkādi akūtas vīrusa infekcijas simptomi - klepus, šķaudīšana, iesnas, paaugstināta ķermeņa temperatūra.

• Vienā reizē pacientu varēs apmeklēt viens apmeklētājs.

• Nodaļā nedrīkstēs ienākt ar virsdrēbēm.

• Pirms un pēc apmeklējuma būs jādezinficē rokas.

Tāpat Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti aicina tos cilvēkus, kuriem gripas sezonas laikā paredzēta ķirurģiska operācija slimnīcā un/vai plānots veikt kādas ārstnieciskas manipulācijas ārstniecības iestādēs, vai plānota vizīte poliklīnikā pie ārsta - speciālista, vai arī paredzēts apmeklēt ģimenes ārstu un kuri nav vakcinēti ar šīs sezonas gripas vakcīnu, būt sevišķi uzmanīgiem un ievērot piesardzības un higiēnas nosacījumus, lai nesaslimtu ar gripu, pretējā gadījumā katra personīgā veselība un dzīvība tiek pakļauta briesmām.

Ārstniecības iestādēs nonāk un apmeklē pacienti ar gripu un tie var kalpot par infekcijas avotu citiem slimnīcas pacientiem un visiem, kas apmeklē slimnīcu.

Vienlaikus ārsti vērš uzmanību, ka vienīgais efektīvais gripas profilakses līdzeklis ir vakcinācija. Noteikti jābūt vakcinētiem hronisko slimību pacientiem, piemēram - pacientiem, kas sirgst ar dažādām sirds-asinsvadu slimībām, hroniskām plaušu slimībām, aknu, nieru, onkoloģiskām slimībām, cukura diabētu, aptaukošanos u.c. Pret gripu būtu jāvakcinējas tiem, kuriem ikdienā jāuzturas un/vai jākomunicē ar skaitliski lielu cilvēku skaitu, piemēram, medicīnas iestāžu ārstniecības personālam.

Par riska grupām, kurām valsts kompensē gripas vakcīnu, iespējams uzzināt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā: https://www.spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/infekcijas-slimibas/vakcinacija/pret-gripu:

Vakcinācijas pakalpojumu cenrādis Austrumu slimnīcā: https://www.aslimnica.lv/node/849/

Informējam, ka Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ikvienam ir iespēja operatīvi noskaidrot - vai esat saslimis ar gripas vīrusu?

Ambulatorajiem jeb poliklīnikas pacientiem ir iespēja arī bez ārsta nosūtījuma veikt ekspress testu - A un B tipa gripas vīrusa antigēna noteikšanai. Ekspress testa cena ir 7 eiro. Tāpat pacientiem ir iespēja veikt arī sarežģītāku - molekulāro testu. Tā cena ir 45,23 eiro. Šo testu izmanto padziļinātai analīzei, gadījumā, ja pacientam ir izteikti gripai līdzīgi simptomi, bet ekspress tests uzrāda negatīvu rezultātu.

Pacienti var doties uz sekojošiem Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāriem, lai veiktu iepriekš minētos gripas testus:

• stacionārā "Gaiļezers" Analīžu nodošanas punktā (0. stāvā), Hipokrāta ielā 2, Rīgā. Nodot paraugus gripas testiem var darba dienās no plkst. 08.00 līdz plkst.15.30.

• Latvijas Infektoloģijas centra poliklīnikā - Linezera ielā 3, Rīgā (reģistratūras tālrunis: 67014560). - darba dienās no plkst. 8.00 līdz plkst.18.00.

Laboratorisko izmeklējumu cenrādis pieejams www.aslimnica.lv mājaslapā: https://www.aslimnica.lv/lv/content/laboratoriskie-izmeklejumi