Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Z-Towers" attīstītājs pieļauj iespēju vērsties starptautiskās institūcijās

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Pārdaugavā uzslietā "Z-Towers" projekta attīstītājs AS "Towers Construction Management" investīciju aizsardzībai pieļauj iespēju vērsties starptautiskās institūcijās, piektdien žurnālistiem sacīja attīstītāja pārstāvis advokāts Juris Dzelme.

"Investors un attīstītājs saskārās ar klaju likuma ignoranci un termiņu neievērošanu no Rīgas būvvaldes puses. Klaja likumu ignorance un attīstītāju tiesību aizskārumi netiks ignorēti, tāpēc apsveram iespēju vērsties starptautiskās institūcijās investīciju aizsardzībai," sacīja Dzelme.

Advokāts norādīja, ka Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments nupat pagarinājis ēkas ekspluatācijā nodošanas termiņu līdz 27.decembrim, jo esot nepieciešams sagaidīt papildus informāciju no "Rīgas ūdens" un Būvniecības valsts kontroles biroja atzinumu par inženieru biroja "CMB" veikto ekspertīzi.

Dzelme uzsvēra, ka attīstītāju izbrīna Rīgas pilsētas būvvaldes teiktais par informācijas trūkumu, jo "CMB" ekspertīze esot iesniegta jau maijā, bet "Rīgas ūdens" atzinums - augustā.

"Novembrī vēlreiz iesniedzām būvvaldes pieprasīto informāciju - nodublējām to, ko iesniedzām augustā. Šis būvvaldes pieprasījums ir tīra darbības imitācija, jo mums nav neviena jauna dokumenta. Būvvaldes bezdarbība nav balstīta nevienā normatīvajā aktā," skaidroja Dzelme.

"Towers Construction Management" komercdirektors Andžejs Neguliners atgādināja, ka attīstītājs noraida visus no būvvaldes izskanējušos pārmetumus par iespējamu objekta nedrošību, jo jau būvdarbu veikšanas laikā tikuši piesaistīti vispieredzējušākie eksperti.

Tāpat Neguliners uzsvēra, ka no Ekonomikas ministrijas saņemtajā normatīvu skaidrojumā teikts, ka daļēja izpilddokumentācijas neesamība nav pamats prasīt visas būves ekspertīzi. Tāpat skaidrojumā norādīts, ka ekspertīzes slēdziens satur visu nepieciešamo informāciju, lai būvvalde iegūtu pamatotu pārliecību par ēkas drošumu.

Viņš piebilda, ka katru mēnesi, kamēr objekts nav nodots ekspluatācijā, attīstītājs cieš 1,5 miljonu eiro zaudējumus.

Inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētājs Artis Dzirkalis žurnālistiem klāstīja, ka viņam ir 200% pārliecība par to, ka ekspertīze pierāda - ar ēku viss ir kārtībā. "No 2009.gada tika veiktas būvprojekta ekspertīzes un daļējas būves ekspertīzes vietās, kur radās šaubas par izbūvētā atbilstību projektam. Būvvalde pārkāpj savu kompetenci un uz šķietamības pamata uzstāj, ka ekspertīze nav veikta pilnā apmērā," viņš teica.

Dzirkalis piebilda, ka publiska "Z-Towers" drošuma apšaubīšana sēj bažas sabiedrībā, kā arī potenciālajos nomniekos. Tāpat tas met ēnu uz Latvijas būvnieku spēju īstenot sarežģītus projektus un bez nopietniem argumentiem diskreditē ekspertu darba rezultātus.

Ēkas būvkonstrukciju projekta autora, SIA "IG Kurbads" būvinženieris Normunds Tirāns sacīja, ka, projektējot konstrukcijas, tika uzstādīti augsti drošuma mērķi un būve atbilst gan eirokodeksu standartiem, gan Šveices normatīviem, pēc kuriem vadījās projektētāji. "Rīgas pilsētas būvvalde "piesienas" lietām, kas neietekmē objekta drošumu. Ir veikta ekspertīze, kas apstiprina, ka konstrukcijas atbilst projektam un ir drošas. Ekspertīzes secinājumu nav pamata apšaubīt," viņš uzsvēra.

Savukārt "Z-Towers" arhitekts Andis Sīlis norādīja, ka Rīgai trūkst stratēģiskās domāšanas, pašvaldības budžets neļauj sakārtot infrastruktūru, viss notiek mokoši ilgi, līdz ar to Rīga, zaudē sacensībā starp trīs galvaspilsētām.

Arhitekts piebilda, ka šī ir pirmā reize, kad "investors atsakās piedalīties dažādās dīvainās attiecībās ar būvvaldes amatpersonām. Neviens par to skaļi nerunā, bet Rīga riskē ar potenciālo attīstību nākotnē".

Jau ziņots, ka novembra sākumā Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs vērsās pie Rīgas domes deputātiem ar vēstuli, kurā pārmeta Rīgas domes priekšsēdētājam Oļegam Burovam (GKR) spiediena izdarīšanu uz būvvaldes darbiniekiem, lai tie pieņemtu ekspluatācijā Pārdaugavā uzslietos "Z-torņus".

Savukārt 6.novembrī Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē Vircavs paziņoja, ka "Z-torņiem" būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir vienkārši pazudusi.

Tikmēr mērs pauda bažas par kopumā būvvaldē notiekošajiem procesiem, sevišķi, saistībā ar "Z-torņu" projektu. Paziņojumā medijiem Burovs apstiprināja, ka ir ticies ar projekta attīstītājiem, kuri vērsušies pie viņa ar informāciju par to, ar kādām problēmām uzņēmēji sastopas, lai nodotu ēku ekspluatācijā. Tikmēr runājot par būvvaldes darbu kopumā, Burovs norādīja, ka "pēdējās dienās tajā norisinās ne visai izskaidrojami notikumi".

"Būvvaldes vadītājs vienu dienu uzraksta darba uzteikumu, otrā dienā to jau atsauc, bet trešajā dienā uzsāk neplānotu iestādes reorganizāciju. Šie procesi, kopsakarā ar ārvalstu investoru paustajām bažām, ir visai nopietns signāls," pauda mērs, norādot, ka paļaujas uz tiesībsargājošo institūciju profesionālo darbu.

Savukārt ēkas attīstītāji "Towers Construction Management" vērsušies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Valsts policijā par, iespējams, apzinātu ēkas nodošanas ekspluatācijā kavēšanu. Neguliners iepriekš informēja, ka uzņēmums ir nosūtījis oficiālu vēstuli Valsts policijai un KNAB, pieļaujot varbūtību, ka kāda amatpersona vai to kopums, pārkāpjot savas pilnvaras, apzināti kavē ēkas nodošanu ekspluatācijā.