Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu gaidās: opozīcija varētu apspriest kopīgu startu

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Valdību veidojošās partijas, kuras Rīgas domē savukārt atrodas opozīcijā, varētu apspriest kopīgu sarakstu veidošanu startam potenciāli gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, atzina partiju pārstāvji, vienlaikus uzsverot, ka šāda veida sarunas vēl neesot notikušas.

Ja notiks Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK tajās piedalīsies, aģentūrai LETA apliecināja VL-TB/LNNK valdes loceklis, Saeimas deputāts Ritvars Jansons.

Politiķis norādīja, ka ir doma mēģināt vienoties par vairāku vai visu valdības koalīcijas partiju kopīgu startu vēlēšanās. Jansons uzskata, ka tas palielinātu izredzes iegūt vairākumu un pārņemt varu Rīgas domē. Deputāts apstiprināja, ka nacionālā apvienība balsos par Rīgas domes atlaišanu.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu gadījumā "Attīstībai/Par!" (AP) būtu gatava tajās startēt, aģentūrai LETA apliecināja AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts, sakot, ka "beidzot pienācis laiks varas nomaiņai Rīgā".

Politiķis norādīja, ka šādā gadījumā visas trīs partijas, kas veido AP - "Kustība Par!", "Latvijas attīstībai" un "Izaugsme" - startētu kopā. AP esot atvērta apspriest sadarbību uz vēlēšanām ar citām partijām, pauda deputāts.

AP līdzpriekšsēdētājs uzsvēra, ka ir svarīgi, lai jaunā Rīgas vadība spētu sadarboties ar valdību un Saeimu, nevis dzīvotu savu, izolētu dzīvi ar citu ģeopolitisko orientāciju. Ārkārtas vēlēšanu gadījumā AP būs gatava kandidātu sarakstā "likt labākos spēkus", pauda politiķis.

Vaicāts par politikas kuluāru informāciju, ka tieši viņš varētu būt AP saraksta līderis Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, Pavļuts apgalvoja, ka pašlaik neplāno kandidēt uz Rīgas domi.

Ņemot vērā, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atzinusi par pamatotu Rīgas domes atlaišanu un nolēmusi virzīt attiecīgu likumprojektu, AP atbalstīs Rīgas domes atlaišanu un ārkārtas vēlēšanas, piebilda AP līdzpriekšsēdētājs.

"Vienotības" politiķis, Saeimas deputāts Andrejs Judins (JV) apliecināja, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu gadījumā politiskā spēka pārstāvji tajās startēs un ir liela varbūtība, ka partijas saraksta līderis vēlēšanās būs pašreizējais Rīgas domes "Vienotības" frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis. Par to gan vēl būs jālemj partijas valdei, piebilda Judins.

Politiķis pieļāva, ka varētu norisināties sarunas par kopīga saraksta veidošanu ar līdzīgi domājošām partijām. Viņš sacīja, ka, piemēram, daudz dzirdēts par "Vienotības" un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputātu pozitīvo sadarbību Rīgas domē.

Judins norādīja, ka "Jaunā Vienotība" atbalstīs Rīgas domes atlaišanas likumprojekta pieņemšanu, jo "pašlaik nav normāla situācija, ka galvaspilsētas dome nestrādā rīdzinieku labā".

JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Krišjānis Feldmans akcentēja, ka neesot nekādu šaubu, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu gadījumā JKP tajās piedalīsies. Vaicāts par iespēju veidot kopīgu sarakstu līdzīgi domājošajām partijām, Feldmans norādīja, ka partija ir gatava piedalīties dažāda veida sarunās ar valstiskajiem politiskajiem spēkiem.

Reizē politiķis akcentēja, ka pašlaik ir pāragri komentēt kādus taktiskos risinājumus, jo šajā jautājumā nepieciešams pieņemt faktos balstītus lēmumus, vispirms konsultējoties ar partijas, tajā skaitā Rīgas nodaļas biedriem.

Feldmans apliecināja, ka JKP politiski atbalstīs Rīgas domes atlaišanu, "lai izbeigtu kleptokrātu saimniekošanu" galvaspilsētā.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens aģentūrai LETA sacīja, ka ārkārtas vēlēšanu gadījumā partija startēs vēlēšanās. Politiskais spēks arī atbalstītu kopīga līdzīgi domājošo partiju saraksta izveidošanu, bet par to vēl esot nepieciešamas partiju savstarpējas sarunas.

"KPV LV" balsos par Rīgas domes atlaišanu, lai mainītu pašreizējo situāciju, kad rīdzinieki ir nonākuši ķīlnieku lomā, kamēr galvaspilsētā pastāv nesaskaņas, kā arī patvaļa un neskaidrība pilsētas vairākas kapitālsabiedrībās, pauda politiķis.

Kā ziņots, VARAM nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) šodien speciāli sasauktā preses konferencē skaidroja, ka pēdējos astoņus mēnešus VARAM ir uzstājīgi vērsusi Rīgas domes uzmanību uz pārkāpumiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma nodrošināšanā galvaspilsētas teritorijā.

"Šo astoņu mēnešu laikā Rīgā jau otro reizi iestājusies ārkārtējā situācija un pašvaldība nav pildījusi savas likumā noteiktās funkcijas. Rīgas domes darbība ir ne tikai nelikumīga, bet tā arī ir neatbilstoša sabiedrības interesēm un veicina tās neuzticību vietējo pašvaldību spējai strādāt likumīgi un vietējo iedzīvotāju interesēs kopumā," norādīja ministrs.

Reaģējot uz Rīgas domes nespēju risināt atkritumu apsaimniekošanas jautājumus, VARAM vairākkārt vērsusies domē ar pieprasījumiem sniegt skaidrojumu, kā šo situāciju plānots risināt, taču atbildes pēc būtības netika saņemtas, skaidroja Pūce.

"Konstatējot demokrātijas un tiesiskuma apdraudējumu, man ir pienācīgi jāreaģē un šāds apdraudējums jānovērš," ministrijas lēmumu rosināt Rīgas domes atlaišanu skaidroja Pūce.

Viņš informēja, ka VARAM ir izstrādājusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurš šodien tiks izsūtīts saskaņošanai, lai pēc tam to iesniegtu izskatīšanai Ministru kabinetā.

Par Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanu datumu likumprojektā noteikts 2020.gada 29.februāris, bet atkarībā no Saeimas lēmuma tas var tikt precizēts, piebilda Pūce.