Uz kino "Rīga" lielā ekrāna – "Dons Kihots"

1. oktobrī kino "Rīga" aicina uz "Krievu baleta zelta programmas" uzvedumu – uz lielā ekrāna Ludviga Minkusa baleta "Dons Kihots" adaptācija, kuras autors ir leģendārais horeogrāfs Marius Petipā. Baleta izrāde Sanktpēterburgas Marijas teātra baleta trupas izpildījumā filmēta īpaši demonstrēšanai pasaules kinoteātros.

Baletu “Dons Kihots” kritiķi atzīmē kā „krāšņu un bagātīgu it visā” – teatrālajā karnevāla aurā, sulīgi svelmainajās Spānijas noskaņās, sižeta kaislībās un, protams, virtuozajās, ugunīgajās dejās. Izcilā horeogrāfa Mariusa Petipā versija par “Donu Kihotu” ar Maskavas Lielā teātra kapelmeistara, izcila vijolnieka un 16 baletu autora L. Minkusa mūziku ir šī stāsta interpretācijas standarts baletā, kurā iekļauts populārais virtuozais pas de deux, kas neskaitāmas reizes izpildīts kā koncertnumurs.

Latvijas Nacionālās operas baleta solists Raimonds Martinovs – Bazila lomas atveidotājs Rīgas iestudējumā – stāsta: „Dons Kihots šobrīd man saistās ar pozitīvām emocijām, bet tā nav bijis vienmēr. Par Bazila lomu es agrāk pat neuzdrošinājos sapņot, jo parasti to dejo īsāka auguma manas profesijas pārstāvji. Domāju, ka līdz šim esmu garākais Bazils, kādu mūsu publika ir redzējusi. Loma ir līdz pēdējai niansei tehniski piesātināta, un to izpildīt nav lemts visiem. Tehniskās sarežģītības ziņā Bazila loma pielīdzināma Zigfrīdam „Gulbju ezerā”, Soloram „Bajadērā”, Krasam „Spartakā” un „Korsāra” Vergam. Šajā izrādē skatītājs ikreiz jāpārsteidz ar visu savu tehnikas arsenālu. Te sastopama mīlestība, greizsirdība, draudzība un sapņi, bet, protams, pats galvenais baletā „Dons Kihots” ir – no dzirkstelītes radīt eksploziju.”