Invalīdu tiesību aizsardzības centrs: Rīgas dome diskriminē 3.grupas invalīdus

Rīgas dome, nepiešķirot braukšanas atlaides sabiedriskajā transportā, diskriminē dažādu diagnožu trešās grupas invalīdus, ziņu aģentūrai LETA pastāstīja Invalīdu tiesību aizsardzības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Neibults-Miebolts.

Viņš pauda sašutumu, ka Rīgas sabiedriskajā transportā atlaides tiek piešķirtas dažādām sociālajām grupām, pieļaujot nevienlīdzīgu kompensāciju trešās grupas invalīdiem.

Jau ziņots, ka 24.augustā Rīgas domes deputāti nolēma atļaut pilsētas sabiedriskajā transportā bez maksas braukt nestrādājošajiem Rīgas pensionāriem, kā arī trešās grupas redzes un dzirdes invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas (AES) avārijas seku likvidētājiem.

Kā skaidro Invalīdu tiesību aizsardzības centra valdes priekšsēdētājs, diskriminācija tiekot pieļauta attiecībā pret trešās invaliditātes grupas cilvēkiem ar roku un kāju amputācijām, onkoloģiskām, sirds, asinsvadu, elpošanas un citām saslimšanām.

"Nekā citādi kā par diskrimināciju to nevar nosaukt. Šiem invalīdiem, kam ir dažādas amputācijas un kuri ir pilngadīgi, taču vēl nav sasnieguši pensionēšanās vecumu, nav piešķirtas nekādas atlaides," klāsta Neibults-Miebolts.

Turklāt, kā norāda Neibults-Miebolts, šādu trešās grupas invalīdu Rīgā esot salīdzinoši nedaudz - 200 līdz 300 cilvēku. "Līdz ar to neredzu šķēršļus, lai atlaides tiktu piešķirtas arī šādiem cilvēkiem ar smagām amputācijām," pārliecināts ir Neibults-Miebolts.

Neibults-Miebolts ar iesniegumu, aicinot izvērtēt iespējamo diskrimināciju, šā gada 18.augustā vērsies pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) un tiesībsarga Romāna Apsīša.

Kā LETA noskaidroja Ministru prezidenta birojā, iesniegums novirzīts Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) ar lūgumu informēt Dombrovski par iesniedzējam sniegto atbildi.

"Dīvainā kārtā Apsīša kungs klusē mūsu iesnieguma sakarā, taču ceram, ka viņš izvērtēs iespējamos starptautiskās konvencijas "Par personām ar invaliditāti" pārkāpumus," vēsta Neibults-Miebolts.

Tiesībsarga juriskonsults diskriminācijas novēršanas jomā Edgars Oļševskis aģentūrai LETA norādīja, ka iesniegums patlaban tiekot izskatīts, taču jau tagad zināms, ka tiks ierosināta pārbaudes lieta.

Atšķirīgu attieksmi juristi Rīgas domes rīcībā esot saskatījuši, taču par to, vai tā ir diskriminācija, būs informācija atzinumā, kurš pēc lietas izskatīšanas varētu būt pieejams aptuveni pēc trim mēnešiem. No sīkākiem komentāriem Tiesībsarga birojs patlaban atturējās.

Kā ziņots, pieņemtā papildus braukšanas maksas atvieglojumu noteikšana radīs pārvadātājam - pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" - aptuveni trīsarpus miljonu latu zaudējumus gadā, liecina uzņēmuma aprēķini. Ja atlaides tiks piešķirtas no septembra, tad jau šogad būs nepieciešams uzņēmumam piešķirt papildus vairāk nekā vienu miljonu latu.

Pensionāriem plānots atļaut bez maksas braukt Rīgas sabiedriskajā transportā tāpēc, ka tā ir viena no vismazāk nodrošinātajām iedzīvotāju kategorijām, aģentūrai LETA skaidroja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais