Burovs neredz pamatu "Rīgas satiksmes" padomes nomaiņai

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Iepazīstoties ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" darbu, neradās doma par nepieciešamību mainīt uzņēmuma padomi, komentējot uzņēmuma kapitāldaļu turētāja Druvja Kleina rīcību, norādīja Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR), atzīstot, ka viņš padomi nemainītu.

Burovs uzsvēra, ka padomes locekļi bija atlasīti konkursa kārtībā un ir pieredzējuši profesionāļi.

"Uzskatu, ka galvenais uzdevums joprojām ir pabeigt sākto valdes atlases procesu, lai sāktu darboties patstāvīga valde. Bet kapitāldaļu turētājam, acīmredzot, bija kādi savi apsvērumi, kāpēc tāds lēmums pieņemts," norādīja Burovs.

Viņš kapitāldaļu turētājs uzņēmumā bija īsu brīdi - no 19.novembra līdz 30.novembrim, kamēr bija brīvs otrs vicemēra krēsls. Tā kā viņam vairs nav kapitāldaļu turētāja tiesību, Kleina lēmumā Burovs iejaukties neplāno.

Tikmēr opozīcijā esošās partijas "Latvijas attīstībai" Rīgas domes frakcijas vadītājs Vieturs Zeps pieprasījis Burovam skaidrojumu "par kārtējām vadības rokādēm uzņēmumā" un lūdz izvērtēt Kleina atbilstību kapitāldaļu turētāja amatam.

Zepa ieskatā, pēkšņās izmaiņas uzņēmuma padomes sastāvā, kurš šajā vasarā tik izvēlēts atklātā konkursā, "ir vissliktākā korporatīvās pārvaldības paraugstunda".

"Tikko atklātā konkursā izvēlēto padomes locekļu vietā iecelt "savējos", tas ir kārtējais, sliktais signāls uzņēmuma kreditoriem," uzskata Zeps.

Deputāts lūdzis arī priekšsēdētājam izvērtēt potenciālos riskus kapitālsabiedrības pārvaldībā un aicina sagatavot lēmumu par Kleina atbrīvošanu no "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētāja amata.

Kā ziņots, jaunais Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Kleins, kurš pārstāv Rīgas domes deputātu bloku "Rīgai!", daļēji nomainījis "Rīgas satiksmes" padomi, tādējādi no tās atstādinot padomes priekšsēdētāju Normundu Narvaišu, padomes locekļus Aināru Ozolu un Andreju Pančenko.

Turpmāk "Rīgas satiksmes" padomē darbu turpinās Ernests Saulītis, bet par jaunajiem padomes locekļiem iecelts finanšu jomas speciālists Rolands Klincis un Rīgas domes Administratīvās pārvaldes vadītāja Natālija Moškeviča. Tāpat plānots, ka nākotnē padomē strādās Juris Švanders, kurš šobrīd ieņem uzņēmuma pagaidu valdes locekļa amatu. Kad tiks izraudzīta pastāvīgā uzņēmuma valde, viņš sāks darbu padomē.

Padomes locekļu daļēja nomaiņa veikta, jo Kleinam radušās šaubas par šo kandidātu izraudzīšanās procedūru. Pēc Kleina teiktā, tā kā viņš ir kapitāldaļu turētājs uzņēmumam, kurā strādā tūkstošiem cilvēku, viņš "nevēlas uzticēties "viņu" cilvēkiem" un amatos grib redzēt tādus, pār kuriem nekrīt nekāda šaubu ēna.

To, vai atstādinātie padomes locekļi būtu ko "nogrēkojušies" saistībā ar saviem darba pienākumiem vai kādiem pieņemtajiem lēmumiem, Kleins gan pamatot nevarēja.

Atstādinātos pārstāvju par savu lēmumu viņš informējis nav.

Atstādinātais padomes loceklis Pančenko aģentūrai LETA norādīja, ka nevar paskaidrot Kleina lēmumu, piebilstot, ka vicemērs nav ar viņiem sazinājies un darījis zināmus iemeslus šādam lēmumam. Attiecīgi viņš atzina, ka esot pāragri spriest, vai šis Kleina lēmums tiks apstrīdēts. Arī Ozols sacīja, ka viņam nav skaidrojuma par kapitāldaļu turētāja lēmumu.

Kleins par kapitāldaļu turētāju "Rīgas satiksmei" kļuva vien 30.novembrī, stājoties vicemēra amatā.

Svarīgākais