Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Burova rīcībā ir informācija, ka centrāltirgū joprojām tirgo kontrabandas cigaretes

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) apņēmies dažu dienu laikā izvērtēt Rīgas Būvvaldes vadības atbildību saistībā ar nelikumīgi uzslietajām tirdzniecības vietām Rīgas Centrāltirgus (RCT) teritorijā, kura ilgstoši tika iznomāta uzņēmumam "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā".

Intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" Burovs skaidroja, ka privātajam nomniekam nodotajā RCT teritorijā izbūvētajiem tirdzniecības kioskiem ekspluatācijas termiņš beidzās jau 2006.gadā, un kopš tā laika minētie objekti bija uzskatāmi par nelikumīgām būvēm. "Var tikai brīnīties, kāpēc 2006.gadā šīm būvēm beidzās ekspluatācijas termiņš, un tās visu laiku bija kā nelikumīgas būves pašā pilsētas centrā," neizpratni pauda Rīgas mērs.

Viņš stāstīja, ka par šo situāciju jau prasījis paskaidrojumus būvvaldei, kura atbildējusi, ka "tas nav viņu pienākums". "Protams, par visām nelikumīgām būvēm [ir atbildīga] būvvalde," savu redzējumu pauda Rīgas mērs. Viņš piebilda, ka 2018.gadā gan būvvalde esot izdevusi administratīvo aktu, ka būves minētajā RCT teritorijā esot nelikumīgas, un devusi laiku to legalizēšanai līdz 2020.gada 30.janvārim. "Man ir ļoti daudz jautājumu, kāpēc to vairākus gadus neredzēja un pēc tam pagarināja termiņu?" sašutumu pauda Burovs.

"Es gribu izvērtēt būvvalde vadības darbību. Es domāju, ka mēs drīz arī pieņemsim lēmumu. Šobrīd atzinumu gatavo kā [Rīgas domes] Juridiskā pārvalde, tā arī citas institūcijas," sacīja Burovs, piebilstot, ka būvvaldes vadības atbildība tiks izvērtēta dažu dienu laikā - šonedēļ vai nākamnedēļ - un "gumija netiks vilkta".

Runājot par uzņēmumam "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" ilgstoši iznomāto RCT teritoriju, galvaspilsētas mērs pauda viedokli, ka līdz "Rail Baltica" būvniecībai šajā vietā nevajadzētu notikt patstāvīgai tirdzniecībai, bet drīzāk gan dažādiem vienreizējiem pasākumiem, piemēram, gadatirgiem un svētku tirdziņiem.

Cita starpā Burovs atzīmēja - viņa rīcībā ir informācija, ka RCT teritorijā aizvien notiek kontrabandas cigarešu tirdzniecība, par ko esot informētas atbildīgās iestādes un tām būtu jārīkojas.

Kā ziņots, RCT ir uzteicis tirgus teritorijas nomas līgumu uzņēmumam SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā", un līdz 13.janvārim nomniekam ir jāatbrīvo teritorija no tirdzniecības moduļiem un citas kustamās mantas, kā arī jāsakārto tā. Gadījumā, ja nomnieks vilcināsies ar uzteikuma izpildīšanu un teritorijas atbrīvošanu, "tas tiks izdarīts ar pašvaldības spēkiem", vēlāk regresa kārtībā piedzenot izdevumus no jau bijušā nomnieka.

"Turpmāk arī visos citos RCT nomas līgumos būs atrunāts, ka nomas līgumi no uzņēmuma puses var tikt nekavējoties pārtraukti gadījumā, ja tiesībsargājošās iestādes konstatē kādus pārkāpumus," iepriekš norādījis Burovs.

Kā ziņots, līgums ar privātuzņēmumu tika lauzts pēc tam, kad 21.novembrī un 22.novembrī likumsargi Centrāltirgus administrācijas ēkā un citviet veica procesuālās darbības, apkarojot akcizēto preču nelikumīgu apriti. Kopumā tika aizturētas 12 personas vecumā no 20 līdz 58 gadiem.

Aģentūras LETA novērojumi liecina, ka RCT teritorijā gadiem ilgi tika tirgotas kontrabandas cigaretes. Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" vēstīja, ka kontrabandas cigaretes RCT teritorijā pārdeva vismaz desmit nelegālos tirdzniecības punktos.