Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vecāki vēstulē Rīgas domei pauž sašutumu par rindām uz bērnudārziem

© Edmunds Brencis/F64 Photo Agency

Vecāki nosūtījuši atklātu vēstuli Rīgas domei par situāciju pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanā Rīgā, uzsverot garās rindas uz bērnudārziem un pedagogu trūkumu, pavēstīja vēstules iniciatore Dace Zīle.

Vēstulē viņa norāda, ka saskaņā ar Izglītības likuma 17.panta pirmo daļu pašvaldībai ir pienākums nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību. Tomēr vecāki norāda, ka "nav noslēpums", ka Rīgā jau vairāk nekā desmit gadus ir rindas uz iespēju saņemt pirmsskolas izglītības pakalpojumus bērniem no 1,5 gadu vecuma, jo īpaši valsts valodā. Tāpat vecāki vēstulē akcentējuši problēmu, ka pašvaldība nespēj piesaistīt atbilstošus cilvēkus pirmsskolas izglītības nodrošināšanai un bērnu sagatavošanai skolas gaitu uzsākšanai.

Vecāki arī vērsa uzmanību, ka ar resursiem, ko Rīgas pašvaldība ir atvēlējusi šī pienākuma nodrošināšanai, vecāku ieskatā nav pietiekami, jo darba algas pēdējos trīs gadus esot augušas par vidēji 7 - 8% gadā, 2019.gada jūnijā sasniedzot vidējo algu Latvijā 1089 eiro pirms nodokļu nomaksas un Rīgā - 1222 eiro.

Tomēr atalgojums, kas tiek piedāvāts pirmsskolas izglītības pedagogam ir 760 eiro pirms nodokļu nomaksas un skolotāju palīgam par pilnu slodzi - 544 eiro. Kā arī prasības, lai kandidētu uz vakanci ir samērā augstas - nepieciešama augstākā pedagoģiskā izglītība, kas regulāri jāpapildina, jauno programmu ieviešana, medicīniskā izziņa un aktīva darbošanās visas dienas garumā.

Vecāki uzsvēra, ka šo mācību gadu Rīgas 213.pirmsskolas izglītības iestāde uzsāka ar 14 pedagogu un 10 skolotāju palīgu vietām, no kurām trūka 2,6 pedagogi un viena skolotāja palīga slodze. Tomēr "neskatoties uz vairākkārtējiem un savlaicīgiem izglītības iestādes vadības centieniem", izsludinot konkursus un vecāku atbalstu draugu un paziņu lokā meklējot darbiniekus, uz 1.novembri vēl aizvien bērnudārzā ir brīvas 1,5 vakances.

Vēstulē norādīts, ka saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem, šī gada 1.novembrī Rīgā bija reģistrētas 83 vakances pirmsskolas izglītības pedagogiem. Vecāku prāt, ilgtermiņā šādā situācijā regulāri strādājot virsstundas vai samazināta personāla komandā esošajiem darbiniekiem pieaug slodze, parādās izdegšanas pazīmes un paaugstinās riski, kas var novest pie traumām un nelaimes gadījumiem gan bērniem, gan darbiniekiem.

Tāpēc vecāki lūdz Rīgas domi "samērīgā termiņā", bet ne vēlāk kā līdz nākamā gada 3.februārim rast skaidrojumu tam, kā dome plāno risināt pirmsskolas izglītības darbinieku trūkumu Rīgā un kad un kādā apmērā plāno palielināt pirmsskolas izglītības darbinieku atalgojumu.