Nesankcionētā PCTVL organizētā piketā aiztur astoņas personas

Šorīt Mazajā Jaunielā, netālu no Rīgas domes ēkas, notika nesankcionēts partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) un organizācijas par Dudajeva ielas pārdēvēšanu Rīgā organizēts pikets. Rīgas dome nebija ļāvusi notikt šim piketam, tādēļ policisti aizturēja astoņas personas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane, pikets nekavējoties tika pārtraukts un astoņas personas nogādātas iecirknī.

Tikmēr piketa organizētāji ziņo, ka piketa nosaukums bija "Par Rīgu bez Dudajeva" jeb par Dudajeva ielas pārdēvēšanu, ko pašvaldība jau ilgi solot, bet tā arī nekas nav mainījies. Pikets organizēts "par godu" Maskavas mēra Jurija Lužkova vizītei Rīgā.

Kā aģentūru LETA informēja PCTVL Saeimas frakcijas preses sekretāre Alise Djomina, Rīgas dome likumā noteiktajos termiņos nesniedza rakstisku aizliegumu organizēt piketu, kas faktiski nozīmē, ka pikets ir saskaņots. Tomēr, kad piketa dalībnieki ieradās uz protesta akcijas norises vietu, viņus tur sagaidīja policijas darbinieki un paziņoja, ka Rīgas dome piketu ir aizliegusi.

Šim paziņojumam sekoja masveida piketa dalībnieku aizturēšana. Pēc policijas mašīnā esošā Saeimas deputāta Vladimira Buzajeva vārdiem, pielietojot rupju spēku, policija aizturēja aptuveni desmit piketa dalībniekus, starp kuriem bija arī Saeimas deputātu kandidāti Natālija Jolkina, Andrejs Tolmačovs, Aleksandra Turčaņinova un pats Buzajevs.

PCTVL uzskata, ka partijas "Saskaņas centrs" biedra Nila Ušakova vadītās Rīga domes rīcība ir uztverama kā dienesta stāvokļa izmantošana, lai organizētu represijas pret saviem politiskajiem konkurentiem. Miermīlīga piketa aizliegums un tam sekojoša vardarbīga piketa dalībnieku aizturēšana ir vērtējama kā gļēvulības un politiskā cinisma izpausme. Ja vēl gadu atpakaļ Ušakovs pats personīgi solīja pārdēvēt Dudajeva ielu, tad šodien viņš uzspļauj Satversmē garantētajai pulcēšanās brīvībai un izrēķinās ar cilvēkiem, kuri vienkārši atgādināja viņam par viņa paša solījumu, norāda PCTVL.

Par pulcēšanās brīvības ierobežojumiem un vardarbību, kas tika vērsta pret deputātu kandidātiem, tiks informēta Centrālā vēlēšanu komisija un ārvalstu novērotāji.

Djomina informē, ka piketā par Dudajeva ielas pārdēvēšanu aizturētie ir nogādāti dažādos policijas iecirkņos. Buzajevs pēc aizturēšanas pret paša gribu tika nogādāts uz mājām Purvciemā. Pēc policijas iecirknī esošās Jolkinas vārdiem, piketa dalībnieki pēc protokola noformēšanas netika atlaisti mājās, kā tas ir noteikts likumā.

Pret piketa organizatoru Turčaņinovu policija pielietoja fiziskas ietekmēšanas līdzekļus, viņa tika ieslēgta aiz restēm tādā kamerā, kurā var tikai stāvēt. Policija solīja likt viņai stāvēt kamerā ne mazāk par likumā noteikto maksimālo administratīvās aizturēšanas termiņu - trim stundām.

Šādiem paņēmieniem ar necilvēcisku un nežēlīgu izturēšanos Ušakova vara Rīgā atriebjas miermīlīga piketa dalībniekiem, uzsver PCTVL.

Kā aģentūru LETA informēja pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis, atteikums pasākumam sniegts atbilstoši likumam un visas paredzētās normas ir ievērotas.

Svarīgākais