Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atkritumu sāga Rīgā: ministrijai un domei pretēji viedokļi par iedzīvotāju līgumu pārslēgšanu

© Kaspars Krafts/F64

Rīgas domei un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) atšķiras viedokļi par to, vai iedzīvotājiem būs jāpārslēdz līgumi ar tiem atkritumu apsaimniekotājiem, kuri varētu tikt izvēlēti sarunu procedūras rezultātā pakalpojuma sniegšanai līdz mirklim, kad noslēgsies jaunais iepirkums.

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) aģentūrai LETA sacīja, ka departaments veiks sarunu procedūru ar visiem atkritumu apsaimniekotājiem, kas darbojas pašvaldības teritorijā, lai turpinātu sadarbību arī pēc 11.decembra, nepārslēdzot jaunus līgumus ar iedzīvotājiem.

Taujāts, vai juridiski tas ir iespējams, Burovs sacīja, ka Mājokļu un vides departamenta pārstāvji viņam šādu pārliecību ir devuši.

"Tā ir departamenta atbildība, viņi vērtē pēdējās juridiskās nianses un ir apliecinājuši, ka ir gatavi to darīt," teica Burovs. Sarunu procedūra varētu tikt izsludināta nākamnedēļ.

Tomēr VARAM valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola aģentūrai LETA apliecināja, ka ministrija neredz juridiski korektu veidu, kā iedzīvotāji varētu neslēgt jaunus līgumus ar sarunu procedūras uzvarētājiem.

"Vienīgais veids ir, ja pagarina ārkārtējās situācijas regulējumu, jo tieši šis bija iemesls, kāpēc šis regulējums vispār tika izsludināts - lai iedzīvotājiem nebūtu jāpārslēdz līgumi," sacīja Ozola.

Patlaban pašvaldība VARAM nav lūgusi pagarināt ārkārtējās situācijas regulējumu, taču vairums valdībā un Saeimā strādājošo deputātu jau pauduši nostāju, ka, ja tas tiks darīts - lūgums netiks apmierināts.

To, kas notiks, ja gadījumā kāds no apsaimniekotājiem atteiksies sadarboties vai, ja iedzīvotājiem ar tiem tomēr būs jāpārslēdz jauni līgumi, Burovs atbildēt nevarēja.

Arī Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe aģentūrai LETA 13.novembrī skaidroja, ka tas, vai iedzīvotājiem ar sarunu procedūrā izraudzītajiem komersantiem būs jāpārslēdz līgumi vēl pirms noslēgsies iepirkums par atkritumu apsaimniekošanu turpmākajos septiņos gados, būs atkarīgs no valdības lēmuma.

"Ja ārkārtas situāciju pagarina, mēs varētu turpināt ar iepriekšējiem līgumiem uz pašreizējiem nosacījumiem, bet, ja nepagarina un ir jāmeklē jauni atkritumu apsaimniekotāji, tad pamatlīgumi ar pašvaldību mainīsies. Līdz ar to arī iedzīvotājiem būs jāpārslēdz līgumi, taču pagaidām nevar vēl apgalvot, kā īsti būs," viņa teica.

Šodien Piņķe sacīja, ka patlaban nevēlas komentēt iespējamos situācijas atrisinājuma scenārijus, ņemot vērā to, ka visu laiku notiek aktīvs sarunu process ar iesaistītajām pusēm un situācija nepārtraukti var mainīties.

Kā ziņots, Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir izsludinājis jaunu atklātu konkursu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, vienlaikus plānojot sarunu procedūru pakalpojuma nepārtrauktības nodrošināšanai līdz tā beigām, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Piņķe aģentūrai LETA apliecināja, ka konkurss ir izsludināts, ņemot vērā spēkā esošos saistošos noteikumus. Iepriekš vēstīts, ka jaunos noteikumus, kas tostarp paredz vietvarā atkritumu apsaimniekošanu dalīt četrās zonās, ļaujot vienam kandidātam pretendēt uz pakalpojuma sniegšanu maksimāli trijās, neapstiprināja VARAM.

Piņķe arī apstiprināja, ka izsludinātais iepirkums paredz trīs atkritumu apsaimniekošanas zonas un viens piegādātājs varēs iegūt tiesības sniegt pakalpojumu tikai vienā zonā.

Vienlaikus, lai nodrošinātu Rīgas administratīvajā teritorijā atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu nepārtrauktību, departaments arī veiks sarunu procedūru ar visiem atkritumu apsaimniekotājiem, kas darbojas pašvaldības teritorijā, tādējādi nodrošinot atkritumu apsaimniekošanu arī pēc šā gada 11.decembra, kad beigsies ārkārtas situācijas termiņš šajā jomā. Plānots, ka sarunu procedūras rezultāti būs zināmi līdz novembra beigām.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) šodien žurnālistiem paziņoja, ja Rīgas dome līdz 11.decembrim nebūs radusi risinājumu atkritumu apsaimniekošanas jomā, VARAM visticamāk iniciēs tās atlaišanu.

Ministrs norādīja, ka devis pašvaldībai 20 dienas laika, lai iesniegtu VARAM paskaidrojumus un detalizētu rīcības plānu, kā viņi plāno nodrošināt atkritumu izvešanu pilsētā pēc 11.decembra, kad beidzas valdības izsludinātais ārkārtējās situācijas regulējums.

Viņš stāstīja, ka vakar saņemtie pašvaldības paskaidrojumi neliecina, par to, ka domei ir skaidrs rīcības plāns. "Tas nozīmē, ka viņi atkārtoti visticamāk nespēs pildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām, kas ir pamats rosināt domes atlaišanai," teica Pūce.