Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas domes neatkarīgie deputāti pārmet opozīcijai apzinātu ārkārtas vēlēšanu kavēšanu

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Rīgas domē opozīciju pārstāvošie politiskie spēki apzināti kavē ārkārtas vēlēšanu norisi, uzskata pie politiskajām partijām nepiederošie Rīgas domes deputāti.

Deputātu bloka "Rīgai!" vadītājs Oskars Putniņš aģentūrai LETA sacīja, ka opozīcijai jau šodien bija iespēja panākt vismaz divu ārkārtas sēžu norisi. Ja ar pirmo reizi neizdotos atstādināt no amata vicemēru, Neatkarīgo deputātu frakcijas (NDF) pārstāvi Vadimu Baraņņiku, "Saskaņa" solīja uzreiz sasaukt vēl vienu sēdi, atgādināja Putniņš.

"Taču opozīcija pateica, ka atbalstīs Baraņņika atstādināšanu, kas nozīmē, ka ārkārtas vēlēšanas viņi nemaz negrib. Domāju, ka viņi mēģina "novilkt" laiku līdz martam, kad domi atlaist vairs nav iespējams un var iecelt pagaidu administrāciju," sprieda Putniņš.

Taujāts par turpmāko darbu domē, Putniņš sacīja, ka pagaidām viņš nogaidīs, kas notiks tālāk, jo neatkarīgie deputāti rosinājuši atlaist visu domes vadību, uz ko opozīcija neparakstoties.

Savukārt to, vai viņa vadītais bloks apmeklēs ārkārtas sēdes, ja opozīcija tādas sasauks, Putniņš pagaidām nekomentēja, norādot, ka par to vēl tiks domāts.

Arī Neatkarīgo deputātu frakcijas vadītājs Valērijs Petrovs aģentūrai LETA sacīja, ka viņa frakcija nogaidīs līdz pieņemt kādus jaunus lēmumus.

"Mēs ar prieku atstādinātu visu domes vadību, bet ir redzams, ka opozīcijai ir kaut kāda slēpta sadarbība ar koalīciju, jo viņi neko negrib parakstīt un arī paši neko nedara," uzskata domnieks.

Vienlaikus viņš apliecināja, ka, ja opozīcija sasauks ārkārtas sēdes, bet uz tām neieradīsies, arī viņa vadītā frakcija sēdēs nepiedalīsies un kvorumu nodrošināt nepalīdzēs.

Šodien debatējot par Baraņņika atcelšanu no vicemēra un Rīgas Brīvostas valdes locekļa amata, arī Neatkarīgo deputātu frakciju pārstāvošais Aleksejs Rosļikovs pauda viedokli, ka opozīcija tikai skaļos lozungos saka, ka grib ārkārtas vēlēšanas.

"Jums bija iespēja sasaukt trīs sēdes pēc kārtas par tā paša Baraņņika atstādināšanu, bet jūs tagad palīdzat "Saskaņai". Nacionālā apvienība jau sāk stostīties un domāt - varbūt te kaut kas var sanākt," pauda domnieks.

Neatkarīgo deputātu frakcijā ir apvienojušies četri no partijas "Saskaņa" izslēgtie deputāti, bet deputātu blokā "Rīgai!" - kādreizējais "Latvijas attīstībai" biedrs Oskars Putniņš un divi bijušie Jaunās konservatīvās partijas biedri Imants Keišs un Druvis Kleins. Ar neatkarīgajiem deputātiem atsevišķos jautājums sadarbojas arī nacionālajā apvienībā "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK darbību apturējusī Baiba Broka.

Kā ziņots, ar opozīcijas deputātu atbalstu Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Baraņņiks (NDF) šodien tika atstādināts no vicemēra amata, kā arī atcelts no Rīgas Brīvostas valdes.

Par Baraņņika atcelšanu no vicemēra amata balsoja klātesošie "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" (GKR) deputāti, kā arī visi klātesošie opozicionāri, kopumā savācot 40 balsis.

Savukārt seši klātesošie neatkarīgie deputāti balsojumā nepiedalījās vispār.

Pēc opozīcijas pārstāvju paustā, viņi atbalstīja Baraņņika atcelšanu no vicemēra amata, jo "viņš nav un nekad nav bijis piemērots vicemēra amatam". Vienlaikus opozīcijas turpmākais plāns paredz sasaukt trīs ārkārtas sēdes pēc kārtas, taču tajās nepiedalīties, tādā veidā radot pamatu domes atlaišanai.

Juridiski domi var rosināt atlaist, ja trīs sēdes pēc kārtas nav kvoruma sēdes sākšanai. Ja deputāti sāk lemt par darba kārtības jautājumu, taču kvoruma trūkuma dēļ nepieņem nekādu lēmumu, sēde vienalga skaitās notikusi. Rīgas domē kvorumu sastāda vismaz 31 deputāts.