Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atjauno klusu Vecrīgas kvartālu

© Oksana Džadana/F64

Kalēju kvartālā tiks atjaunotas piecas ēkas, un nomaļajā Vecpilsētas un Kalēju ielas sadurē celtajās vēsturiskajās mājās 2022. gadā būs ne tikai bankas darba telpas, bet arī Naudas muzejs, tirdzniecības galerija, tiks rīkotas izstādes un koncerti. Pagaidām spāru svētki nosvinēti tikai divām ēkām.

Arhitekts Ivars Šļivka sacīja, ka no drupām pacelts nozīmīgs Vecrīgas kvartāls.

Ēkas bija atzītas par avārijas stāvoklī esošām. 2014. gadā ēkas iegādājās Baltic International Bank, un jau nākamā gada martā 90 no 220 bankas darbiniekiem varēs pārcelties uz jaunajām telpām Kalēju kvartāla renovētajās ēkās. Būvniecība tika uzsākta pērn, līdzās būvniekiem strādā arī arheologi. Kvartāla izveidē kopumā tiks ieguldīti aptuveni 12 miljoni eiro.

Projekta mērķis ir izveidot publiski pieejamu senās Rīgas kvartālu, kurā būs apskatāmas un aptaustāmas vēsturiskās liecības par pilsētas veidošanos šajā vietā deviņu gadsimtu garumā. Kvartāls atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs, UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas Rīgas vēsturiskais centrs un valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa Vecrīgas arheoloģiskais komplekss teritorijā, tāpēc projekta dokumentācija tika rūpīgi pārbaudīta un tās kopējais apjoms ir 105 sējumi, kā arī bija nepieciešami 15 institūciju saskaņojumi.

Atjaunotais kvartāls pēc rekonstrukcijas sastāvēs no divām galvenajām funkcionālajām zonām. Tirdzniecības galerijas jeb pasāžas aizņems ēku apakšējos trīs stāvus, 1. stāvā būs Naudas muzejs, augšējos stāvos atradīsies Baltic International Bank biroju telpas. Kvartālā būs augsta līmeņa restorāns, iekšpagalmā izbūvētajā ātrijā būs vieta nelielām izstādēm un koncertiem.

Pašlaik Kalēju kvartāla divās vēsturiskajās ēkās ir veikta arī kultūrvēsturiskā restaurācija. Lai saglabātu ēku vēsturiskās liecības, restaurēti arī divi kultūrvēsturiski vērtīgi un krāšņi objekti - 1593. gada valsts mākslas piemineklis - epitāfija, kuru paredzēts iekļaut Rīgas ievērojamāko apskates objektu vidū, un sena krāsns.