Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Z-torņiem" vēlas ekspertīzi, lai pārtrauktu spekulācijas

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs tuvākajās dienās vērsīsies Būvniecības valsts kontroles birojā (BVKB), lai lūgtu viedokli par Pārdaugavas augstceltnes Z-torņi konstrukciju nepilnīgo ekspertīzi.

Jau iepriekš viņš dienesta ziņojumā un vēlāk skaidrojumā Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputātiem sacīja, ka pašlaik ekspertīze veikta 28 atsegtajiem nesošo konstrukciju elementiem, bet būvvaldes rīcībā nav informācijas par to, kādā kvalitātē ir 83 nesošo konstrukciju elementi, kuriem ekspertīze nav veikta. Kamēr tādas nav, tikmēr pastāv iespēja izteikt spekulatīvus pieļāvumus, piemēram, ka Rīgas dvīņu torņu pamatus var izskalot lietavas un tie varētu pat sabrukt.

Būvatļauja objektam tika izsniegta 2006. gadā, un šajā laikā būvatļaujai ir pievienoti 15 pielikumi, kas saistīti ar būvniecības dalībnieku - būvnieku, projektētāju, būvuzraugu, autoruzraugu - maiņu. Daudzreiz mainoties būvniecības procesa dalībniekiem, patlaban vairs nav skaidrs, kurš tieši par kuriem konstrukcijas elementiem ir atbildīgs. I. Vircavs informēja, ka Z-torņu pazemes daļai vairākkārt apturēti būvdarbi, 2008.-2009. gadā tika atklātas nopietnas atkāpes no pazemes daļas būvprojekta, tāpēc tika veikta ekspertīze un pastāvēja domstarpības, vai izbūvētās pazemes daļas slodzes noturība ir pietiekama, lai izturētu virszemē paredzētās slodzes. Arī virszemes daļas būvdarbi vairākkārt tika apturēti, jo tika konstatētas atkāpes no projekta.

Pēc informācijas, ko būvvalde sniedza Neatkarīgajai, var spriest, ka būvvalde vēlas noskaidrot BVKB, kāda ir ekspertu atzinumu kvalitāte, proti, vai eksperti bijuši ar attiecīgu kvalifikāciju. Būvniecības informācijas sistēmā šo statusu var noskaidrot, turklāt bez īpašas reģistrācijas, bet, iespējams, Rīgas pilsētas būvvaldei būs kādi specifiskāki jautājumi.

Tā kā būvatļauja ir izsniegta 2006. gadā, tātad - pēc vecā būvniecības likuma, tad jānoskaidro, vai BVKB kompetencē ir iesaistīties Z-torņu uzraudzīšanā, kaut arī ēku kompleksā 22 500 kvadrātmetru aizņems biroji un komercplatības, tātad ikdienā šo kompleksu apmeklēs tūkstošiem cilvēku un tās ir publiskas telpas.

Rīgas pilsētas būvvalde ir norādījusi Z-torņu projekta attīstītājai AS Tower Construction Management par konstatētajām problēmām un noteikusi to novēršanas termiņu, sacīja būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns. Būvvalde esot atvērta sarunām ar attīstītāju.