Rīgas svētku aviošovs izmaksājis 40 000 latu

© Reinis Hofmanis/f64

Par Rīgas 809. jubilejas svinību kulmināciju sestdien kļuva pasaules elites aerobātikas lidojumi virs Daugavas starp Vanšu un Akmens tiltiem. Spilgtākais moments bija vērojams īsi pirms pulksten septiņiem vakarā, kad zem Vanšu tilta palidoja pasaules čempions aerobātikā lietuvietis Jurģis Kairis. Rīgas pašvaldība norāda, ka aviošovs izmaksājis 40 000 latu, kas ir bijusi tikai daļa no kopējā nepieciešamā finansējuma.

"Kā jau iepriekš ziņots, Rīgas svētkiem no budžeta 2010. gada tradicionālo kultūras pasākumu finansēšanas konkursa kārtībā atvēlēti 151 125 lati. 40 000 latu piešķirti Pasaules aerobātikas elites lidojumiem (WEAF), kas tikai daļēji nosedz lidotāju izdevumus. No šiem 40 tūkstošiem tika segtas WEAF noteiktās izmaksas – tehniskais nodrošinājums, tiesnešu izmaksas, apdrošināšana un citas," Neatkarīgajai stāsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes Kultūras stratēģijas un procesa nodaļas projektu koordinatore Elīna Dambekalne.

Jau rakstīts, ka Rīgas pilsētas svētku laikā notiekošajā aviošovā vienlaikus bija arī divu pilotu – Spānijas pilota Kastora Fantobas un Krievijas pilotes Svetlanas Kapaņinas – sacensības, par uzvarētāju pēc abiem posmiem kļuva Krievijas pilote, informēja firmas Flight unlimited vadītājs, pilots un paraugdemonstrējumu organizators Gints Bubiers, ziņo LETA. Abi piloti ir pasaules elites visspožākās zvaigznes, kuras Latvijā ieradās pirmo reizi. Rīga ir ideāla un unikāla vieta pasaulē, kā arī viena no nedaudzajām pilsētām, kurā ir pilnīgi visi priekšnoteikumi, lai notiktu Pasaules aerobātikas elites lidojumu posmi katru gadu. WEAF ir augstākās raudzes pilotāžas lidojumi, kurā ir viena disciplīna – freestyle. Tā ir pati skatāmākā un aizraujošākā disciplīna sporta aviācijā, jo paredz, ka līdzās obligātajiem elementiem piloti izpilda arī savus labākos un pārsteidzošākos trikus savās kombinācijās.

Šogad Rīgas svētki bija īpaši apmeklēti – pēc organizatoru aplēsēm, triju dienu laikā pasākumus apmeklēja vairāk nekā 200 000 cilvēku. Visvairāk skatītāju pulcēja jau pieminētie pasaules elites aerobātikas lidojumi un Rīgas svētku uguņotāju sacensības abos Daugavas krastos.

Rīgas svētku laikā brīvdienās pašvaldība nodrošināja bezmaksas sabiedrisko transportu.

Svarīgākais