Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ko darīt, ja kaimiņš smēķē kāpņu telpā?

© Pixabay

Daudzdzīvokļu namu kāpņu telpās smēķēt ir aizliegts un šis ir viens no biežākajiem smēķēšanas ierobežojumu pārkāpumiem, kurus Rīgas pašvaldības policija fiksē. Galvaspilsētas kartības sargi sagatavoja noderīgu un vērā ņemamu informāciju visām iesaistītām pusēm, vēsta portāls riga.lv.

Saskaņā ar likumu uz balkoniem smēķēt ir aizliegts tikai tad, ja pret to kāds pamatoti iebilst. Proti, runa ir par blakus dzīvokļiem, kuriem traucē no balkona kūpošie dūmi, kas plūst iekšā viņu dzīvokļos. Tādos gadījumos no sākuma būtu jāvēršas pie attiecīgā kaimiņa un jāinformē viņš, ka viņa tabakas dūmi traucē. Savukārt, ja sarunu ceļā neizdodas panākt kompromisu, tad ir pamats saukt policiju, kas attiecīgi fiksēs pārkāpumu.

»

Vēl jāpiebilst, ka šādos strīdos ļoti svarīgs ir pierādīšanas jautājums, jo, kad notikuma vietā ierodas policija, bieži ir tā, ka izsaucējs stāsta, kā kaimiņš kāpņu telpā vai uz balkona smēķē, taču kaimiņš visu noliedz.

«

Šādā gadījumā policijai saņemtā informācija jāvērtē objektīvi, policija bez papildu pierādījumiem nedrīkst automātiski pieņemt, ka viena no pusēm melo. Tādēļ, ja izsaucējam ir izdevies nofotografēt vai nofilmēt kaimiņa pārkāpumu, tas ļoti palīdz saukšanā pie atbildības. Atzīmējam, ka privātpersonu veikto pārkāpumu gadījumā fotografēšana un filmēšana ar nolūku nodot šos materiālus policijai ir ar likumu atļauta.

Sods par smēķēšanas ierobežojumu pārkāpumiem ir līdz 15 eiro.

Šogad par smēķēšanas noteikumu pārkāpumiem kopā sastādīti 340 protokoli, taču tas nav tikai par smēķēšanu kāpņu telpās un uz balkoniem, bet arī pārējām vietām, kur tas ir aizliegts - parkos, bērnu laukumiņos, publiskos pasākumos, pieturvietu nojumēs utt.

Vēl jāpiebilst, ka nepilngadīgie smēķēt nedrīkst nekur. Šogad kopā pieķerti 708 nepilngadīgie smēķējam.