"Mols" griestos radusies gara plaisa; var nākties daļēji vai pilnībā slēgt tirdzniecības centru

© Vladislavs Proškins/F64

Rīgas tirdzniecības centrā ”Mols” saplaisājuši pirmā stāva griesti, kādēļ uz laiku slēgti vairāki veikali. Nu griestus divos gaiteņos balsta pagaidu metāla balsti, kas no apmeklētāju acīm paslēpti aiz rīģipša karkasa. Būvniecības valsts kontroles birojs, kas uzrauga publisko ēku stāvokli, neizslēdz, ka pēc konstrukciju detalizētas tehniskās izpētes var nākties pilnībā vai daļēji slēgt tirdzniecības centru, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Bažīgs par novēroto tirdzniecības centrā ”Mols” ir apmeklētājs, kurš vēlas palikt anonīms. ”Bez Tabu” redakcijai viņš raksta: ”Labdien! Vai varētu sniegt informāciju, kas ir noticis ar tirdzniecības centra ”Mols” nesošajām konstrukcijām? Uzlikti nesošo konstrukciju metāla stiprinājumi, slēgts veikals ”Narvesen”.”

”Bez Tabu” komanda t/c ”Mols” pārliecinājās par skatītāja vārdu patiesumu: netālu no galvenās ieejas labi redzama gara plaisa, tā turpinās arī paralēlajā gaitenī. Gaiteņiem pa vidu esošais veikals ”Narvesen” slēgts, kā pauž informatīvā plāksne, ”tehnisku iemeslu dēļ”. Abos gaiteņos saplaisājušos griestus balsta metāla pagaidu balsti (katrā gaitenī pa diviem), kas no tirdzniecības centra apmeklētāju acīm paslēpti aiz rīģipša karkasiem. Arī otrajā stāvā plaisas zonā aizvērti divi veikali.

”Mola” veikalu darbinieki, taujāti, vai viņus uztrauc drošība veikalā, skaidri neatbild. Vaicāti, vai tirdzniecības centra administrācija viņus ir informējusi par situāciju, kāds atbild: ”Neesam informēti. Pat to mūs nemaz neinformētu.” Vēl kāds saka: “[Tirdzniecības centra] vadība teica, ka kaut kādas tehniskas problēmas, bet nekas nedraudot ne darbiniekiem, ne apmeklētājiem.”

”Bez Tabu” komanda vēlējās uzklausīt t/c ”Mols” vadības skaidrojumu, tomēr komentēt situāciju kameras priekšā atteicās.

Tirdzniecības centra ”Mols” un citu lieltirgotavu attīstītāja ”Linstow Center Management” pārstāve Ilze Aizsila ”Bez Tabu” atsūta komentāru rakstveidā, kas reizē esot arī informācija, kas paziņota arī nomniekiem.

Ilze Aizsila
”Linstow Center Management” pārstāve

Veicot regulāro tehnisko pārbaudi pagājušajā nedēļā, tika konstatēta plaisa t/c Mols pirmā stāva griestos. Lai pārliecinātos par skarto konstrukciju drošību, nekavējoties tika piesaistīti divi neatkarīgi tehnisko ekspertu biroji stāvokļa novērtēšanai. Par situāciju tika informēts arī Būvniecības valsts kontroles birojs, tai skaitā par inženieru ieteiktajiem un mūsu īstenotajiem īstermiņa risinājumiem. Šobrīd ir saņemts ekspertu atzinums, ka, realizējot atbalsta risinājumus plaisas zonās, ēkas konstrukcija ir apmeklētājiem un darbiniekiem droša. Paralēli tam ir nepieciešama papildu detalizēta izpēte, lai izprastu plaisas rašanās apstākļus, izstrādātu esošās konstrukcijas pastiprināšanas projektu un realizētu to.

Būvniecības valsts kontroles birojā (BVKB), kas uzrauga publisko ēku stāvokli, apstiprina, ka situācija t/c ”Mols” ir zināma. Lai gan uzstādīti pagaidu balsti konstrukciju stiprināšanai, BVKB licis veikt konstrukciju detalizētu tehnisko izpēti. BVKB neizslēdz, ka pēc padziļinātās izpētes var tikt pilnībā vai daļēji pārtraukta lieltirgotavas ekspluatācija.

Elīna Balgalve
Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāve

BVKB būvinspektors devās uz objektu, lai to apsekotu. Ņemot vērā, ka pats ēkas īpašnieks ir jau nodrošinājis pastiprināšanas pasākumus, kas ir atbilstoši ēkas īpašnieka pieaicināto būvspeciālistu norādēm, BVKB nebija nekāda pamata aizliegt ēkas ekspluatāciju. BVKB būvinspektors atzinumā ir norādījis, ka ēkas īpašniekam līdz šā gada 4. novembrim jāiesniedz detalizētās tehniskās izpētes rezultāti. Atkarībā no rezultātiem tiks pieņemts lēmums. Iespējama ekspluatācijas pārtraukšana pilnībā vai daļēji.

Tāpat ēkas īpašniekam būs jāiesniedz jauna būvniecības iecere, kas paredz konstatētās problēmas pastāvīgu tehnisko risinājumu, informē BVKB pārstāve Elīna Balgalve. Tāpat Balgalve piebilst, ka, ja izpētē tiks secināts, ka nav apdraudējuma mehāniskajai stiprībai un stabilitātei, ēkas lietošana netiks ierobežota.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais