Rīgas svētkus līdz dienas vidum apmeklējuši jau 100 000 cilvēku

Rīgas svētkus šodien līdz dienas vidum apmeklējuši jau 100 000 rīdzinieku un pilsētas viesu, - liecina svētku rīkotāju aprēķini.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) par lielo cilvēku skaitu pauda apmierinājumu un izteica cerību, ka vakarā, kad paredzētas svētku "naglas" - lidojums zem tilta un salūts - svētku apmeklētāju skaits vēl palielināsies.

Ušakovs šodien apmeklējis vairākus pasākumus un pārliecinājies, ka cilvēki to norises vietas ir pārpildījuši, arī ielas esot ļaužu pilnas. "Gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi no Latvijas un ārzemēm pauž labvēlīgu noskaņojumu," teica mērs, piebilstot, ka šie Rīgas svētki esot labi izdevušies un tas esot labs starts uz Rīgas 810 gadu jubilejas svinībām, kas notiks nākamgad.

Kā novēroja LETA, patlaban ir sācies lietus, tomēr daudzus svētku apmeklētājus tas ne visai uztrauc - cilvēki atver lietussargus un turpina iecerētos atrakciju apmeklējumus.

Kā ziņots, šodien visvairāk pasākumu notiek 11.novembra krastmalā un Daugavas akvatorijā.

11.novembra krastmalā visu dienu turpinās dažādas bezmaksas radošās aktivitātes bērniem, darbojas piepūšamās atrakcijas, kā arī izklaides visai ģimenei.

Jau plkst.10 sākusies regate "Ostas airi", kas ilgs līdz plkst.16, bet plkst.11 tika dots starts Latvijas čempionātam ūdens motocikliem "Ostas kauss".

11.novembra krastmalā darbojas tradicionālā "Rīgas svētku Lielā ēdamiela", kurā ikvienam tiek piedāvāta unikāla iespēja apsēsties pie garākā galda Rīgā, nobaudīt ēdienus no visas Latvijas, degustēt neparastus ēdienus un izjust svētku atmosfēru. Šogad ēdamielas sauklis ir "Par aktīvu un veselīgu dzīvesveidu", un krastmalas ēdienkartē manāmi daudzi neparasti ēdieni.

"Rīgas svētku Lielajā ēdamielā" piedalās teju 50 dalībnieki - tirgotāji no visas Latvijas, kas piedāvā aukstās uzkodas un siltos ēdienus, jūras veltes un sierus, maizi un augļus, medījumu gaļu un pat kūpinātu zuti. Bērni var mieloties ar sulām, kokteiļiem un saldējumu. Katrs no tirgotājiem sagatavojis īpašo "Lielās ēdamielas" veselīgo ēdienu, ko iespējams izvēlēties un nobaudīt katrā tirdzniecības vietā visas dienas garumā. Labākā veselīgā ēdiena autors saņems pārsteiguma balvas.

Vienlaikus 11.novembra krastmalā Rīgas svētku laikā notiek kultūras pasākumi. Plkst.11 uzstājās burvju mākslinieki Pecolli ar jautru burvju triku izrādi ģimenēm "Čūska, milzu burbuļi un citi brīnumi", plkst.18 virs Daugavas pirmo reizi Latvijā būs skatāmi WEAF ("World Elite Aerobatic Formula") - pasaules aerobātikas elites lidojumi, no kuriem daļa jau notika plkst.12, plkst.13 uz Krastmalas lielās skatuves noslēdzās 1.Lielo leļļu talismanu gājiens, bet plkst.15 notiks atraktīvs skrituļotāju īs[t]kross. Plkst.16 Krastmalā sāksies "Cartoon rallija 2010" izbraucieni, plkst.17.10 kopā ar profesionālo pūtēju orķestri "Rīga" koncertā "Rīga Retro" uzstāsies Ingus Pētersons un Ilona Bagele. Savukārt plkst.19.05 sāksies koncerts "Rīgas ostai 810".

Vakarpusē plkst.20.14 notiks akcija "Pilsēta - orķestris", bet plkst.22 tiks dots starts "O!kartes" nakts skrējienam. Svētku dienu noslēgs "Rīgas svētku Uguņotāju sacensības".

Plašāka informācija par programmu pieejama tīmekļa vietnē "www.rigassvetki.lv" vai arī Rīgas svētku un informācijas centrā pasākuma laikā Krastmalā.

Rīgas svētku laikā pašvaldības sabiedriskais transports rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs bez maksas.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais