Penthouse bankrota aizkulises

Pirms nedēļas maksātnespēju pieteikušais miljonārs Oskars Barševskis paziņoja, ka aplaupīts viņam piederošais klubs Penthouse, kas zādzības dēļ tiek slēgts uz visiem laikiem. Uzņēmējs norādīja darījumu partnera Edvīna Meļņa virzienā, vainojot viņu kluba izzagšanā un draudēšanā.

Neatkarīgā, iepazīstoties ar lietas dokumentiem, secina, ka vienas taisnības nav, taču fakti liecina, ka par kluba bankrotu lielā mērā līdzatbildīgs pats O. Barševskis.

Pieaicina imidža dēļ

"Oskaram naudas nekad nav bijis. Viņš ir bomzis! Klubu dibināju es 2009. gada decembrī," saka E. Melnis. Kaut arī publiski ne reizi vien izskanējis, ka Penthouse ir O. Barševska īpašums, patiesībā uzņēmuma daļas viņam nekad nav piederējušas, viņš bijis kluba valdē. Sākotnēji miljonārs darbā tika pieņemts par administratoru. Viņš vērsies E. Melnim piederošajā apsardzes firmā pēc palīdzības, jo O. Barševska dēlam draudējuši darījumu partneri no Kazahstānas. Uzņēmējs stāstījis, ka agrāk strādājis klubos Mirāža un Underground, tāpēc ticis pieaicināts kā Penthouse seja.

Lai atvērtu klubu, E. Melnis divreiz aizņēmies naudu – pirmoreiz no O. Barševska dzīvesbiedres Irēnas Pulkinenas, kura pretī saņēmusi 50% uzņēmuma daļu. Vēlāk 25% nopircis Andris Erts – sens O. Barševska draugs.

"Sākām strādāt ziemā, bija grūts laiks – ārzemnieku maz, peļņa arī maza. Barševskis atbrauca no Taizemes un teica, ka slikti strādāju – noņēma mani no valdes. Es neiebildu, jo domāju, ka saņemšu dividendes," stāsta E. Melnis. Pēc lēmuma viņa vietu valdē ieņēma O. Barševskis.

Parādā 40 000 latu

Kluba dibinātājs E. Melnis vairākus mēnešus par izklaides iestādi neesot interesējies – viņš pievērsies citiem biznesiem. Pēc dažiem mēnešiem apjautis, ka klubā, iespējams, notiek finanšu mahinācijas. Viņš vēlējies iepazīties ar grāmatvedības datiem, taču saņēmis atteikumu. "Nolēmu nogaidīt un saņemt dividendes, jo ārēji viss liecināja, ka klubam iet ļoti labi," stāsta E. Melnis. Iesniegumā Valsts policijai viņš norāda, ka pēc kases žurnāla šā gada jūlijā kluba ieņēmumi bija 50 000 latu. Tomēr, par spīti ienākumiem, dažu mēnešu laikā Penthouse bija uzaudzējis 40 000 parādu nastu.

"Uzlikām mēbeles, un solīja, ka samaksās, taču kopš novembra neko neesam saņēmuši. Nevienu nevar noķert. Pirms trim nedēļām aizbraucu paskatīties, bet kafejnīcā pastāstīja, ka Barševskis dažkārt parādās, bet principā tur neviena nav. Varētu kaut mēbeles paņemt un izmantot citur, bet pat to nevaram," Neatkarīgajai saka Rīgas mēbeļu servisa pārstāvis. Piemēram, SIA Althaus piegādājis klubam aksesuārus, taču atlīdzība joprojām neesot saņemta. Penthouse saņēmis arī brīdinājumus no parāda piedziņas firmām par maksātnespējas pieteikšanu.

Šā gada 13. maijā I. Pulkinena klubā svinēja dzimšanas dienu. Runājot par savu biznesu, viņa portālam Mango.lv stāstīja, ka "īrnieki nemaksā ne īri, ne komunālos maksājumus, tāpēc dažkārt ir tiesas ceļā jāliek viņi ārā no dzīvesvietām, bet neko nevar darīt – ir jācīnās". Ironiskā kārtā tobrīd klubam par īri un komunālajiem maksājumiem bija jau aptuveni 18 000 latu parāds. O. Barševskis pat bija parakstījis dokumentu: ja parāds netiks laikus atdots, visa kluba manta nonāks iznomātāja īpašumā. Par to E. Melnis uzzinājis tikai nesen, kad saņēmis grāmatvedības dokumentus.

Apzināti laida uz grunti

Paralēli SIA Gold club šā gada 6. maijā I. Pulkinena, A. Erts, kā arī kāda ārzemju investora pārstāve Linda Lāriņa nodibināja uzņēmumu Divino Rīga. Valdē tika iecelts O. Barševskis. Pēc E. Meļņa teiktā, SIA Gold club uzņēmumam Divino Rīga izpārdeva mēbeles un inventāru. Pēc mēneša tika konstatēts, ka Penthouse notikusi zādzība, kurā O. Barševskis vaino E. Melni. "Es klubam uzdāvināju aparatūru no sava iepriekšējā kluba, man par to ir papīrs. Kāpēc lai es to zagtu? Viņi saka, ka seifā bija 20 000, kurus nozagu. Tas ir neloģiski, ka seifā ir 20 000, bet parādos 40 000. Turklāt es pirmais vērsos policijā ar iesniegumu par zādzību. Uzskatu, ka to izdarīja Pulkinena ar Barševski. Pret viņu tuvākajā laikā vērsīšos tiesā," saka E. Melnis. Viņa iesniegumus izskata ekonomikas un kriminālpolicija.

I. Pulkinena par notikušo komentārus nesniedz, jo, pēc pašas teiktā, jau trīs nedēļas ir ārpus Latvijas. Savukārt O. Barševskis nav nedz sazvanāms, nedz atbild uz īsziņām. Strupa ir arī L. Lāriņa, kura norāda, ka pārstāv ārzemju investora intereses un nav pilnvarota par šo gadījumu runāt. Tāpēc Neatkarīgajai neizdevās saņemt skaidrojumu, kāpēc L. Lāriņa šā gada 31. maijā sūtīja E. Melnim ziņu par to, ka I. Pulkinena un O. Barševskis nolēmuši SIA Gold club slēgt un nodot bankrotam.

Svarīgākais