Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atkritumu apsaimniekotāji sagaida detalizētu plānu par pilsētas zonu sadalījumu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Atkritumu apsaimniekotāji no Rīgas domes sagaida detalizētu plānu par galvaspilsētas atkritumu apsaimniekošanas zonu sadalījumu, atzina atkritumu apsaimniekotāji.

"Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban "Eco Baltia vide" atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus Rīgā nodrošina pēc ārkārtējā stāvokļa, kas būs spēkā ne ilgāk kā līdz 12.decembrim, tāpēc ir ļoti svarīgi, ka Rīgas dome jau tagad ir pieņēmusi lēmumu organizēt jaunu iepirkumu četrās atsevišķās zonās.

"Lai izpildītu Konkurences padomes (KP) pagaidu noregulējuma prasību par konkurences situācijas nodrošināšanu galvaspilsētā, svarīgi jau iepirkuma specifikācijā noteikt, ka viens komersants nevar uzvarēt visās zonās, bet tiek saglabāta vairāku operatoru dalība Rīgas tirgū," teica Aizbalts.

Viņš piebilda - tā kā Rīgas dome plāno iepirkumu noslēgt vien 2020.gada sākumā, iespējami ātrāk jāsaprot, kā tiks nodrošināta pakalpojumu nepārtrauktība pēc 12.decembra, kad beidzas ārkārtējais stāvoklis.

Aizbalts atzīmēja, ka "Eco Baltia vide" konceptuāli ir ieinteresēta un gatava piedalīties jaunajā iepirkumā par pakalpojumu sniegšanu Rīgā. Taču pirms šāda lēmuma pieņemšanas, jāiepazīstas ar iepirkuma specifikāciju, kā arī konkrēto zonu piedāvājumu un potenciālo klientu skaitu katrā zonā, lai atkritumu apsaimniekotājs varētu sagatavot konkurētspējīgu piedāvājumu.

"Mūsuprāt, ir svarīgi nodrošināt raitu, tiesisku un caurskatāmu iepirkuma procedūru. Jāņem vērā, ka Rīgas domei iespējami īsākā periodā jāspēj gan izsludināt un noslēgt iepirkumu, gan iepirkuma rezultātā izvēlētajiem operatoriem pakalpojumu nepārtrauktībai jāpaspēj arī pārslēgt līgumus ar jaunajiem klientiem, jo iepirkuma rezultātā klientu loks noteikti mainīsies, tāpēc, ka patlaban operatoriem Rīgā nav noteikts teritoriāls klientu zonējums," teica Aizbalts.

Vienlaikus viņš piebilda, ka Rīgas domei jāvieš arī skaidrība, kā juridiski tiks risināts jautājums par koncesijas līgumu, kas patlaban daļēji ir apturēts uz KP pārbaudes laiku. "Ja jaunā iepirkuma termiņš būs nevis uz septiņiem gadiem, bet līdz septiņiem gadiem ar iespējamu tā pārtraukšanu pēc KP lēmumu, tas rada papildu riskus ikvienam uzņēmumam, kas gribēs piedalīties iepirkumā. Līguma termiņa nenoteiktības riski savukārt tiks iecenoti arī piedāvājumā un var nozīmēt augstāku cenu patērētājiem," teica Aizbalts.

"Clean R" izpilddirektors Valerijs Stankevičs aģentūrai LETA atzīmēja, ka sadzīves atkritumu apsaimniekošanas nodrošināšanas modeļa izvēle ir pašvaldības funkcija, taču pagaidu ārkārtas stāvoklis nevar turpināties bezgalīgi, tādēļ no pašvaldības puses nepieciešama rīcība.

Viņš ari norādīja, ka tas ir likumsakarīgi, ka esošā normatīvā regulējumā iespējams tikai ģeogrāfisks atkritumu apsaimniekošanas zonu sadalījums, bet konkrētāku viedokli par piedāvāto četru zonu modeli komentēs pēc detalizētākas izpētes.

Savukārt ar "Lautus" pārstāvjiem aģentūrai LETA neizdevās sazināties.

LETA jau ziņoja, ka tuvākajā laikā plānots izsludināts iepirkums par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, pakalpojuma nodrošināšanu paredzot uz septiņiem gadiem.

Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) žurnālistiem iepriekš pavēstīja, ka sadalījums varētu būt pa Brīvības ielu - labā un kreisā puse. Savukārt Pārdaugavā - tieši tāpat, bet pa Kārļa Ulmaņa gatvi.

Pēc Rīgas mēra paustā, viens pakalpojuma sniedzējs varēs pretendēt uz maksimāli trīs zonu apsaimniekošanu. "Protams, ir risks, ka visi var pieteikties tikai uz trim lotēm un uz vienu nepiesakās neviens. Tad uz šo zonu vajadzēs sludināt atsevišķu iepirkumu," teica Burovs.

Tā kā pilsēta tiks dalīta zonās un katrai no tām varēs būt savs apsaimniekotājs, katrā pilsētas daļā atšķirsies arī pakalpojuma maksa. "Tarifs noteikti atšķirsies, jo vienam atkritumi būs jāved no Bolderājas, bet citiem no Ķengaraga," atzina Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR).

Iepirkumā varēs piedalīties ikviens tirgus dalībnieks, tostarp, arī SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide", kuri bija apvienojušies AS "Tīrīga" sastāvā.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas pilsētas pašvaldība un "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide". Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Savukārt KP, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu. KP piemēroja pagaidu noregulējumu, kas aizliedz "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15.septembra.

Šogad 11.septembrī valdība izsludināja ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā un Saeima šo lēmumu atzina par pamatotu. Ņemot vērā valdības rīkojumu, Rīgas dome organizēja sarunu procedūru, kuras laikā trīs no četriem līdzšinējiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem - "Clean R", "Eco Baltia vide" un "Lautus" - piekrita turpināt nodrošināt pakalpojumu sniegšanu

Attiecīgi kopš 15.septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna.