Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Dzīvokļu biedrība Rīgā patvaļīgi nocirtusi divus kokus; nāksies maksāt sodu

© Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency

Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija pirmdien, 7. oktobrī, lēma, ka dzīvokļu īpašnieku biedrībai „Kristaps 23” jāapmaksā zaudējumu atlīdzība par dabas daudzveidības samazināšanu, jo Kristapa ielā 23 patvaļīgi nocirsti divu robīniju stumbri ar diametriem 22 un 33 cm. Zaudējumu atlīdzība aprēķināta 313,03 eiro apmērā.

„Izmeklējot šo gadījumu, tika secināts, ka dzīvokļu īpašnieku biedrībai 2013. gadā tika atteikta robīniju nociršana. Šā gada augustā Rīgas Pašvaldības policija informēja Būvvaldi, ka vienam kokam nozāģēts atzars. Teritoriju apsekoja apstādījumu inspektore, kura konstatēja, ka jau diviem kokiem ir nozāģēti stumbri. Gribu uzsvērt, ka visiem kokiem pilsētā ir sabiedriska vērtība, un par to uzturēšanu un aizsardzību ir atbildīgs zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs. Tāpat aicinu arī kokkopjus- arboristus pirms jebkādu zāģēšanas darbu veikšanas pārliecināties, vai darbu pasūtītājs ir saņēmis nepieciešamās atļaujas,” saka Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Neatkarīgi no tā, vai ir konstatējama vainīgā persona, zaudējumu atlīdzība par dabas daudzveidības samazināšanu jāmaksā jebkurā gadījumā. Atbilstoši Civillikumam tieši īpašniekam ir pilnīgas varas tiesības pār lietu, līdz ar to viņam arī jāuzņemas atbildība par notiekošo viņa īpašumā, tai skaitā par to, ja kāds nocirtis uz viņa zemes augošu koku.