Rīgas svētkos sola pārsteigumus un aviācijas trikus; lidojums zem Vanšu tilta notiks

© Publicitātes foto

Šogad pilsētas svētku odziņa solās būt aviācijas šovs, bet interesanta varētu būt arī ekskursija Mihaila Čehova Rīgas krievu teātrī, pirms vēl šī ēka atvērta visiem skatītājiem. No rītdienas līdz pat svētdienai rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespējams vērot un piedalīties vairāk nekā piecdesmit svētku pasākumos.

Jau ierasts, ka pilsētas svētkus aizsāk Vecrīgas torņu mūzika un noslēdz uguņošanas sacensības, kā arī pilsētas mērs rīko pieņemšanu par godu gadskārtējiem zelta kāzu jubilāriem. Tomēr ik gadu ir arī pārsteigumi, kas svētkus atšķir no iepriekšējiem. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzsver, ka svētki domāti visiem rīdziniekiem, neskatoties uz vecumu, sociālo statusu un valodu. Domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) mudina nesmādēt ielu svētkus, kuros kaimiņš beidzot var iepazīties ar citiem ielā dzīvojošajiem.

Rosīgā krastmala un Daugava

Daudzveidīgākie svētku pasākumi uz ūdens un virs ūdens notiks 11. novembra krastmalā, kas spēj ietilpināt tūkstošiem cilvēku. Sestdien gardēži atkal varēs mieloties pie garākā mielasta galda Rīgas Ēdamielā, savukārt Daugavā notiks vairākas regates. Tiek solīts, ka svētku viesi varēs ne tikai vērot ūdens motociklu sacensības un kanāla regati, bet arī paši piedalīties. Spēkus būs iespējams izmēģināt arī izklaides regatē Ostas airi.

Virs Daugavas ūdeņiem starp Akmens un Vanšu tiltu savu māku rādīs pasaules akrobātikas elites lidotāji, bet Lietuvas ekstrēmākais pilots Jurģis Kairis ir gatavs pierādīt, ka iespējams palidot arī zem Vanšu tilta. Pirmo reizi viņš šādu triku izpildīja 1996. gadā Lietuvā, toreiz lietuvietis lidmašīnu apgāza ar vēderu uz augšu, bet Rīgā viņš solās lidot mierīgāk. Aviošovs ilgs stundu, un sestdien to demonstrēs pat divas reizes, savukārt desmit minūšu varēs vērot pilotāžas grupas Baltic Bees paraugdemonstrējumus. Tiem, kuri lidaparātus vēlas aplūkot tuvplānā, jāpošas uz lidlauku Spilve, kur līdz pat pulksten 19 notiks lidmašīnu salidojums Flyin Spilve.

Kas ir Rīgas talismani?

Šogad pirmo reizi pa Daugavas krastmalu maršēs lielās lelles – Rīgas talismani. Lai noskaidrotu, kas tie tādi, sestdien pulksten 13 jābūt 11. novembra krastmalas tuvumā. Šajā pašā dienā skatītāju ovācijas noteikti izpelnīsies retro automobiļi. Tie dosies parādes braucienā no Rīgas Motormuzeja un no pulksten 11 līdz 13 apstāsies Strēlnieku laukumā, kur būs aplūkojamas apmēram 100 ekipāžas no Baltijas valstīm, Krievijas, Vācijas, Somijas un Zviedrijas. Seno spēkratu parāde notiek jau piekto gadu, bet šogad pirmo reizi Rīgā varēsim papriecāties par 1970. gada Mercedes Benz 280 SE, 1957. gada Cadillac Fleetwood 57-60 Special un kravas automobili Renault FU (1919. g.) ar speciālu alus darītavas kravas kasti. Tāds pasaulē vēl esot tikai viens, ne vairāk.

Pērkons un bungas

Muzikālu baudījumu sola grupas Pērkons 30 gadu jubilejas ieskaņas koncerts Dzegužkalnā. Pērkonieši dziedās vecas un jaunas dziesmas līdz pat sestdienas pusnaktij. Otro reizi notiks akcija Pilsēta–orķestris, kas aizsākās pērn. Šogad 21. augustā pulksten 20.14 visus svētku viesus aicinās krastmalā rībināt bungas. Tautas dziesmas Rīga dimd! ritmu palīdzēs noturēt Intars Busulis un Nīls Īle kopā ar citiem perkusiju meistariem. Tāpēc rīdzinieki aicināti līdzi ņemt ne tikai bungas, bet visdažādākos instrumentus un rīkus, no kuriem var izvilināt bungu ritmam līdzīgas skaņas. Plānots, ka šī akcija kulmināciju sasniegs Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014. gada programmā. Šoreiz viesu statusā būs Tallinas bundzinieku orķestris Trummit, kura sniegumu būs iespējams noklausīties sestdien ap pulksten 14 Daugavas krastmalā uz Rīgas svētku skatuves.

Svarīgākais