Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas domē spriedīs, vai pārtraukt sadarbības līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju "Tīrīga"

© Dmitrijs Suļžics/F64

Šodien plkst.13 Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā tiks skatīts jautājums par atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā, tai skaitā iespējām pārtraukt pašvaldības noslēgto sadarbības līgumu ar AS "Tīrīga".

Jautājums tiks skatīts pēc Rīgas domes Neatkarīgo deputātu frakcijas un deputātu bloka "Rīgai!" iniciatīvas, un plānots, ka tajā par aktuālo situāciju ziņos Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko.

Deputāti vēlas saņemt informāciju par noslēgtā koncesijas līguma priekšmetu, pušu saistībām, līguma laušanas nosacījumiem, kā arī precizēt iespējamā līgumsoda apmēru un citu iespējamo zaudējumu aprēķinu, kas varētu rasties līguma laušanas gadījumā.

Tāpat domnieki vēlas uzklausīt Mājokļu un vides departamenta priekšlikumus par pašreizējās atkritumu apsaimniekošanas kartības nodrošināšanu pilsētā situācijā līdz jaunā apsaimniekošanas modeļa izvēlei, gadījumā, ja tiktu lauzts noslēgtais koncesijas līgums, kā arī departamenta ziņojumu par iespējamiem alternatīviem atkritumu apsaimniekošanas modeļiem Rīgā, tajā skaitā par koncesijas modeli, kas saglabātu konkurenci atkritumu apsaimniekošanā.

Iesniegums par jautājuma izskatīšanu gan tika iesniegts vēl pirms domes vadība paziņoja, ka sludinās jaunu atkritumu apsaimniekošanas iepirkumu uz septiņiem gadiem.

Kā vēstīts, Rīgas domes neatkarīgie deputāti uzskata, ka pašvaldības noslēgtais sadarbības līgums ar "Tīrīgu" ir rīdziniekiem neizdevīgs un nedrīkst tikt ieviests.

Administratīvā apgabaltiesa 1.oktobrī nolēma noraidīt Rīgas pilsētas pašvaldības pieteikumu, kurā lūgts atcelt Konkurences padomes lēmumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu atkritumu apsaimniekošanas tirgū.

Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) 7.oktobrī paziņoja, ka divu nedēļu laikā tiks izsludināts iepirkums par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, pakalpojuma nodrošināšanu paredzot uz septiņiem gadiem.

Rīga tiks sadalīta četrās atkritumu apsaimniekošanās zonās un sadalījums varētu būt pa Brīvības ielu - labā un kreisā puse. Savukārt Pārdaugavā - tieši tāpat, bet pa Kārļa Ulmaņa gatvi. Procentuāli šīs četras daļas būs dažādas.

Viens pakalpojuma sniedzējs varēs pretendēt uz maksimāli trīs zonu apsaimniekošanu.

Tā kā pilsēta tiks dalīta zonās un katrai no tām varēs būt savs apsaimniekotājs, katrā pilsētas daļā atšķirsies arī pakalpojuma maksa.

Iepirkumā varēs piedalīties ikviens tirgus dalībnieks, tostarp, arī SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide", kuri bija apvienojušies AS "Tīrīga" sastāvā.