DUS darbiniekiem klientu ērtību dēļ jāstrādā aukstumā

DARBS SVAIGĀ GAISĀ. Circle K degvielas uzpildes stacijā Rīgā, Pērnavas ielā, notiek remontdarbi. Lai gan remontē veikala telpas, klienti bez kafijas nav atstāti. To pārdod Circle K darbinieki, strādājot izbraukuma busiņā © Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Latvijā ir profesijas, kurās darba pienākumi prasa ilgstošu atrašanos ārpus telpām gan vasaras karstumā, gan ziemas spelgoņā, tādi, piemēram, ir, celtnieki, sētnieki, jumiķi utt. Šobrīd, kad tiek remontētas vairākas Circle K degvielas uzpildes stacijas, zem klajas debess jāstrādā arī to darbiniekiem.

Saskaņā ar noteikumiem par darba aizsardzības prasībām darba vietās ziemas laikā darbiniekus nedrīkst ilgstoši bez pārtraukuma nodarbināt zem klajas debess. Darba devējiem ir jānodrošina iespēja ziemā zem klajas debess, tostarp pusnojumēs un nojumēs, strādājošiem darbiniekiem regulāri sasildīties. Un jo zemāka gaisa temperatūra, jo atpūtas pauzēm jābūt biežākām un ilgākām.

Ja faktiskā gaisa temperatūra ir no -5 līdz -10 grādiem pēc Celsija, tad ik pēc pusotras stundas darbiniekam ir tiesības vismaz 15 minūtes atpūsties piemērotos apstākļos. Savukārt, ja gaisa temperatūra noslīd zem -30 grādiem pēc Celsija, tad darba un atpūtas pauzēm ir jāmijas ik pa stundai, turklāt strādniekam ir jābūt iespējai atpūsties vismaz pusstundai. Faktiskā gaisa temperatūra nozīmē, ka tiek ņemts vērā arī vēja ātrums. Piemēram, ja gaisa temperatūra ir nulle un vēja ātrums 5 m/s, tad faktiskā gaisa temperatūra ir -9 grādi pēc Celsija, kas nozīmē, ka zem klajas debess strādājošajam arī ir tiesības uz atpūtu ik pēc pusotras stundas.

Circle K remontētajās degvielas uzpildes stacijās noteikumi par darba aizsardzības prasībām darba vietās pārkāpti nav, jo gaisa temperatūra nav noslīdējusi zem -5 grādiem, kad darba devējam būtu jānodrošina regulāra atpūta siltās telpās. Tāpat šajās DUS strādājošie nav sūdzējušies par aukstumu darba vietā. Par Circle K strādājošo veselību ir uztraukušies Neatkarīgās lasītāji, kuri vērsa laikraksta uzmanību uz darba apstākļiem Pērnavas ielā, Circle K degvielas uzpildes stacijā. «Žēl noskatīties, kā aukstumā drebinās jauna meitene pie pārvietojamā tirdzniecības kioska. Viņa ne uz mirkli nevar atstāt savu darba vietu, lai aizietu, piemēram, uz tualeti vai sasildītos. Ja vajag aiziet pēc piena kafijas automātam, tad viņa zvana apsargam, kas atbrauc un viņu nomaina, jo tirdzniecības vietu nevar atstāt bez uzraudzības. Vai tiešām Circle K nevar iztikt bez pāris dienu peļņas no kafijas pārdošanas šajā benzīntankā?» Neatkarīgajai sašutis retoriski jautā lasītājs Juris.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Circle K digitālās komunikācijas projektu direktore Laura Kukaine Neatkarīgajai apliecināja, ka uzņēmuma degvielas uzpildes stacijās tiek veikti modernizācijas darbi, kuru laikā tiek pārbūvēts DUS veikals. Remontdarbi vienā stacijā noritot no pāris dienām līdz, maksimums, divām nedēļām.

«Lai šajā periodā turpinātu piedāvāt mūsu klientiem ne tikai kvalitatīvas degvielas uzpildi, bet arī iecienīto veikala sortimentu, degvielas uzpildes stacijas teritorijā šobrīd tiek novietoti Circle K izbraukuma busiņi. Rūpējoties par mūsu darbinieku komfortu, situācija tiek monitorēta. Busiņi ir aprīkoti ar siltās gaisa plūsmas apkures aparātiem. Darbiniekiem nodrošināts silts apģērbs, bezmaksas pusdienas, siltie dzērieni, kā arī nepārtraukta pieeja iekštelpām un labierīcībām. Dienas laikā uz vietas stacijā ir vismaz trīs darbinieki, bet nakts stundās par drošību un maiņu rūpējas apsardze. Pazeminoties gaisa temperatūrai, stacijās, kurās tiks veikti remontdarbi, izbraukuma busiņus nomainīs īstermiņa veikalu konstrukcijas apsildāmās konteinera tipa būvēs. Rūpējamies, lai remontdarbu process ir maksimāli ērts gan mūsu darbiniekiem, gan klientiem,» skaidroja L. Kukaine.