Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Dzīvokļu cenas tēlo sēnes

LIECĪBA PAR LIDOJOŠIEM NAUDAS EZERIEM. Kāda rietumeiropieša – tātad aculiecinieka – zīmēta karikatūra par to, kā tagad no Vācijas pilsētas Frankfurtes nauda tiek palaista eiro zonas plašumos. Attēlā redzams daudziem atpazīstamais Eiropas Centrālās bankas siluets un uz ēkas jumta tikpat labi atpazīstamais bankas prezidents Mario Dragi. Attēls pauž nepārprotamu viedokli, ka ar normālu saimniecisko darbību šādai naudas emisijai saistības nav. Līdz ar to kļūst ļoti grūti izskaidrot un paredzēt eiro izteiktās cenas jebkam, tai skaitā dzīvokļiem Rīgā vai visā Latvijā © Publicitātes foto

Dzīvokļu cenas Rīgas blokmājās mainās kā sēnes šajā rudenī – dažās vietās pēc ražena lietus tās izaug, bet citās vietās tās izkalst un pazūd vai vispār neparādās.

Pēc padomju laika izcelsmes apvienotā dzīvokļu tirgus segmenta noslāņošanās pat tikai vienas pilsētas Rīgas robežās nav nekāds jaunums. Dažādos aspektos un kontekstos to ir nācies pieminēt gadu gadiem, kopš Neatkarīgā vispār veido dzīvokļu cenu apskatus. Eskalētā veidā to parādīja nekustamo īpašumu tirdzniecības starpnieks Latio šā gada aprīlī, piesakot marta cenu pieaugumu par 91 eiro kvadrātmetrā līdz 921 eiro kopā. Skaidrojums bija tāds, ka mainījušās nevis dzīvokļu cenas, bet konkrētās firmas darījumu portfelis konkrētajā mēnesī. Katrs dzīvoklis palicis ar savu cenu starp 700 un 1000 eiro par kvadrātmetru, bet sagadījies tā, ka tieši dārgākiem dzīvokļiem pircēji atradušies un lētākiem nav atradušies. Pilnīgi saprotami, ka tā var būt, jo lētākie dzīvokļi tieši tāpēc ir lētāki, ka tie ir nepievilcīgi pēc sava novietojuma un iekārtojuma. Tomēr - kas vienam ne(pie)ņemams, tas citam labu labais. Tagad Latio palīdzējis vairāk tiem, kuriem vajadzējis vai nu tikt vaļā no relatīvi sliktā stāvoklī esošā dzīvokļa, vai tikt pie lētāka dzīvokļa, kāds pieticīgiem cilvēkiem tomēr der dzīvošanai un enerģiskiem cilvēkiem - naudas ieguldīšanai pirms dzīvokļa pārdošanas vai izīrēšanas.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Latio uzņēmies pienākumu parādīt dzīvokļu cenu dažādību, bet Arco Real Estate un Ober Haus - dzīvokļu cenu kopējo virzību uz augšu. Ir taču rudens, un sēnēm ir jāaug, pat ja tās neaug visur. Šīs vasaras beigas un rudens sākums pagāja ar lietus gāzieniem dažās vietās un pilnīgu sausumu citās vietās, pavisam netālu no tām vietām, kur lietus nolija un sēnes ne tikai izauga, bet arī nonāca tirgū.

Gan lietus, gan naudas mākoņi Latviju parasti sasniedz no rietumiem. Kā zināms, Latvijas naudu tagad nedrukā Latvijā, bet Vācijas pilsētā Frankfurtē atbilstoši Eiropas Centrālās bankas adresei. Naudu tur drukā daudz, bet apgrozībā laiž ar tādiem nosacījumiem, kas padara šo naudu par ļoti viegli vai ļoti grūti iegūstamu atkarībā no tā, kurā eirozonas valstī cilvēki dzīvo. Latvija kopumā tiek turēta sausumā, tomēr arī šeit dzīvo cilvēki, kas zina pareizos vārdus naudas mākoņu piesaukšanai, lai tie šeit nolaižas un izveido ja ne eiro ezerus un pat ne dīķīšus, bet piepilda vismaz milzīgas vannas un baseinus. Tādi aksesuāri raksturo ne jau padomju laiku blokmājas, bet pilnīgi jaunās un ļoti vecās, bet kapitāli atjaunotās ēkas.

Līdz ar naudas mākonīšu parādīšanos virs Latvijas kaut kas no tiem nopil pa ceļam uz to īsto nolaišanās vietu un kaut kas izšļakstās no bagātnieku naudas baseiniem. Citiem vārdiem sakot, bagātie kā fiziskas un juridiskas personas algo apkārtējos par viņu mājokļu celšanu, ārstēšanu, izklaidēšanu, no kurienes nākoša nauda uztur arī vienkāršo dzīvokļu un mājokļu apriti.