Arī Rīgas ostai iemesls svinēšanai

© f64

Lai nedēļas nogalē iepriecinātu rīdziniekus un pilsētas viesus, Rīgas brīvosta šogad nolēmusi svinēt Rīgas ostas 810 gadu jubileju. Svētku mērķis apvienotajos svētkos ar pilsētas svētkiem izcelt trīs centrālos pasākumus – sacensības ar ūdensvelosipēdiem Kanāla regate, airēšanas regati Ostas airi un Latvijas čempionātu ūdensmotocikliem Ostas kauss.

Rīgas brīvosta līdz gada beigām turpinās strādāt ar pieaugumu, prognozē brīvostas valdes priekšsēdētājs Ainārs Šlesers. Viņš skaidro, ka tieši uz 810 gadu jubileju, kas tiek svinēta reizē ar pilsētas svētkiem 21. augustā, ostai izdevies sākt strādāt ar pieaugumu, salīdzinot ar pagājušā gada analoģisku periodu.

"Ja janvārī osta pārkrāva par 15 procentiem mazāk kravu nekā gadu iepriekš, gada pirmajos septiņos mēnešos kopumā ir jau neliels pieaugums, lai gan mazāks par vienu procentu," faktus min A. Šlesers.

Viņš norāda, ka pēc neatkarības atjaunošanas ostā pārkrauti tikai pieci miljoni tonnu kravu, bet pērn izdevies pārkraut jau 30 miljonus tonnu. Taču Rīgas ostas mērķiem ir jābūt ambicioziem, un pēc pieciem sešiem gadiem ostai jāspēj pārkraut jau 50 līdz 60 miljonu tonnu kravu. Pēc laba darba esot jāatpūšas, uzsver A. Šlesers, tāpēc viņš ir priecīgs, ka iedzīvotāji nedēļas nogalē varēs baudīt vērienīgu kultūras programmu.

Rīgas ostas svētku režisors Viktors Runtulis uzsver, ka šajā nedēļas nogalē gaidāmo svētku vadmotīvs būs kustība un līdzdalība. Tie, kuri atceras 1996. gadā Lucavsalā notikušo airēšanas regati, var nojaust, kas sestdien notiks Ostas airos. "Šī tradīcija ir kopta regulāri – gadu no gada, organizējot dažādus interesantus braucienus, piemēram, diennakts braucienus ar jūras kajakiem, ar gumijas laivām, ar tūristu kanoe. Par tradīciju ir kļuvusi gumijas laivu sacensību balva – pirmās vietas ieguvējs neatkarīgi no tā, cik dalībnieku ir komandā, saņems trīs televizorus," stāsta Ē. Loks.

Šajās sacensībās var piedalīties jebkurš interesents, un dalību var pieteikt līdz pat sacensību sākumam 21. augustā AB dambī. Čempionāta ūdensmotocikliem Ostas kauss organizators Einārs Zalcmanis informē, ka šis Latvijas čempionāta posms, kas notiks pilsētas un ostas svētku laikā, būšot lielākās sacensības Baltijā un pat Austrumeiropā. Piedalīšoties arī Krievijas sportisti ar spēkratiem, kuru jauda ir 400 zirgspēju.

"Ūdensmotociklu sacensības Latvijā notiek jau 11 gadus. Čempionāts notiks vienā no skatāmākajām disciplīnām – slēgtajā distancē (krosa distance, apļveida distance)," skaidro E. Zalcmanis.

Sestdien Rīgas kanālā no Bastejkalna līdz Operas tiltiņam pulcēsies 27 dažādu komandu pārstāvji, lai cīnītos par tituliem Ātrākais kanālbraucējs, Elegantākā ekipāža, Skumjais ūdensmalējs un Preses pīle. Savukārt piektdien laukumā pie Kongresu nama (20. augusts) no pulksten 17 līdz sestdienai pulksten 17 notiks diennakts basketbola turnīrs Krastu mačs jeb Rīgas brīvostas pārvaldes ceļojošais kauss.

Rīgas brīvostas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anita Leiškalne uzsver, ka rīdziniekiem un pilsētas viesiem sestdien pievakarē būs iespēja bez maksas apmeklēt Intara Busuļa koncertu 11. novembra krastmalā.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais