Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vladova vēlas savienot vicemēres un skolas direktores amatus

© Dāvis Ūlands/F64

Rīgas domes opozīcijas pārstāvji iebilst pret ieceri atļaut Rīgas domes priekšsēdētāja vietniecei Annai Vladovai (S) savienot vicemēres un Rīgas 80.vidusskolas direktores amatus.

Rīgas domes Finanšu un administrāciju lietu komiteja šodien skatīja jautājumu par Vladovas amatu savienošanu.

Opozicionāri jau sākotnēji pauda neizpratni par to, kā iespējams ieņemt amatu iestādē, par kuras budžetu un citiem darbiem Vladovai nāktos lemt kā vicemērei. "Kā ir iespējams novilkt robežu? Ļaujot savienot amatus, viņas skola iegūs prioritārāku stāvokli pret visām citām," pauda deputāts Ģirts Lapiņš (VL-TB/LNNK).

Rīgas domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš skaidroja, ka, no tiesiskā regulējuma raugoties, gan ārsti, gan pedagogi šajā jomā ir izņēmums un viņi drīkst savienot amatus pašvaldībā.

"Protams, katra persona ir atbildīga, lai savas darbības laikā viņa nepieņem nevienu lēmumu, kas varētu radīt interešu konfliktu, jo ikdienā mēs blakus viņai nesēdēsim. Tomēr man nav juridiska pamata šobrīd atteikt šo amatu savienošanu. Ja gadījumā radīsies kāds pārkāpumus, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) noteikti uz to reaģēs," pauda Liepiņš.

Viņš arī skaidroja, ka, ja pašvaldība amatu savienošanu neakceptēs, Vladova būs tiesīga lēmumu apstrīdēt tiesā.

Tikmēr pati Vladova kolēģus informēja, ka amatpersona ir kopš 2000.gada, bet kopš 2013.gada savieno direktores un deputātes amatus. "Šajā laikā man nav konstatēts neviens pārkāpums vai interešu konflikts," sacīja politiķe.

Viņa arī pastāstīja, ka, stājoties vicemēres amatā, vērsusies KNAB, lai saņemtu atzinumu par iespējamo amatu savienošanu. "KNAB ir apstiprinājis, ka pieļauj amatu savienošanu, ja tas nerada interešu konfliktu un netraucē pienākumu pildīšanai," teica Vladova, norādot, ka līdz 31.decembrim viņa ir arī bezalgas atvaļinājumā, jo uzskata, ka nav ētiski saņemt algu gan par amatu skolā, gan pašvaldībā. Direktora pienākumi tikmēr uzticēti pienākumu izpildītājam.

Viņa arī informēja, ka esošo situāciju pārrunājusi gan ar pedagogiem, gan skolas un vecāku padomēm, un no visiem kolēģiem saņēmusi atbalstu ieņemt abus amatus.

Opozicionārus Vladovas teiktais tomēr nepārliecināja un vairums pauda viedokli, ka, lai gan neapšauba Vladovas spējas direktora amatā, abus darbus vienlaicīgi veikt nav iespējams.

"Mēs neapšaubām viņas kapacitāti kā direktorei, taču situācija ir absurda. Vicemēra amats ir ārkārtīgi atbildīgs, un citreiz diennaktī nepietiek stundu, lai visu paspētu, nemaz nerunājot par pilnvērtīgu skolas vadīšanu," sprieda domnieki.

Tikmēr koalīcijas pārstāvji centās kolēģi aizstāvēt. Piemēram, domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) vērsa uzmanību, ka ir bijuši precedenti, kad skolu direktori dodas bezalgas atvaļinājumā un ieņem amatus valdībā, taču, amatu zaudējot, atgriežas.

Eiženija Aldermane (GKR) sacīja, ka direktora amats ir liela uzdrīkstēšanās un ka viņai nav ne mazāko šaubu par Vladovas spēju veikt savus pienākumus.

Rezultātā "par" amatu savienošanu nobalsoja seši klātesošie koalīcijas pārstāvji, "pret" bija pieci domnieki, bet atturējās trīs deputāti. Rezultātā lēmums netika pieņemts, taču, kā skaidroja Juridiskās pārvaldes vadītājs, lēmums ar negatīvu komitejas atzinumu vienalga jāvirza izskatīšanai Rīgas domē, kura tad arī pieņems gala vārdu.

Pārsvaru koalīcijai neizdevās nodrošināt, jo sēdē nebija vairāku "Saskaņas" deputātu.

Vladova Rīgas 80.vidusskolu vada kopš 2000.gada.