Braukšanas atlaides Rīgas pensionāriem izmaksās miljonus

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) iecerētā braukšanas atlaižu piešķiršana nestrādājošajiem galvaspilsētas pensionāriem, ko vairāki domes opozīcijas pārstāvji uzskata par priekšvēlēšanu gājienu, varētu izmaksāt vairākus miljonus latu nodokļu maksātāju naudas, liecina pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmuma SIA "Rīgas satiksme" veiktie aprēķini.

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens pastāstīja, ka šādu atlaižu piešķiršana gadā izmaksās 3,5 miljonus latu. Ja atlaides tiks piešķirtas no septembra, tad jau šogad būs nepieciešams uzņēmumam piešķirt papildus vairāk nekā vienu miljonu latu.

"Rīgas satiksmē" pēc veiktā audita un reorganizācijas izdosies gadā ietaupīt 1,2 miljonus latu. Tomēr Bemhens norādīja, ka šos ietaupījumus "noēdīs" citi faktori, piemēram, degvielas sadārdzināšanās dēļ izmaksas pieaugs par 1,5 miljoniem latu.

Pēc Bemhena teiktā, "Rīgas satiksme" nepieciešamo papildus summu lūgs šā gada budžeta grozījumos, kas paredzēti rudenī.

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka, situācijai nemainoties, proti, nerēķinoties ar atlaižu piešķiršanu, nākamgad plānots pašvaldībai lūgt 50 miljonu latu dotāciju. Ja tiks piešķirtas jaunās atlaides, dotācija būs jāpaliela par vairākiem miljoniem latu. Šogad piešķirtā pašvaldības dotācija ir 45 miljoni latu.

Jau ziņots, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdei devis uzdevumu veikt nepieciešamās darbības, lai no 1.septembra nestrādājošie Rīgas pensionāri, kā arī 3.grupas redzes un dzirdes invalīdi un Černobiļas AES avārijas seku likvidētāji varētu izmantot pilsētas sabiedrisko transportu bez maksas.

Rīgas mērs apgalvo, ka, sakārtojot "Rīgas satiksmes" darbu, veicot optimizācijas pasākumus un administrācijas samazināšanu, atradušies līdzekļi atlaidēm. Veiksmīgi pildoties arī pilsētas budžets - ieņēmumi uz 1.augustu par 2% pārsniedz plānotos. "Ņemot vērā šos apstākļus, mums bija divas iespējas - vai nu par dažiem santīmiem samazināt biļešu cenas visiem pasažieriem, vai arī piemērot atlaides kādai konkrētai grupai," skaidro Ušakovs.

"Rīgas satiksmes" valde šodien ārkārtas valdes sēdē izskatīja jautājumu un apstiprināja lēmumu par 100% atlaides piešķiršanu nestrādājošiem galvaspilsētas pensionāriem, 3.grupas redzes un dzirdes invalīdiem un Černobiļas AES avārijas seku likvidētājiem no 1.septembra. Tālākai virzībai lēmums ir nosūtīts uz Rīgas domi, informēja "Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis.

Svarīgākais