Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pierīgas pašvaldības piktas par pienākumu nodrošināt ēdināšanu 1.-4. klasēm

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/F64

Sākumskolu bērnu bezmaksas ēdināšana vēsturiski nav bijusi pašvaldību autonomā funkcija un valsts šo funkciju uzņēmās līdz ar Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēm, tāpēc tagad valsts bez finansējuma nedrīkst uzspiest pašvaldībām valsts uzņemto funkciju izpildi, uzskata Pierīgas pašvaldību apvienība (PPA).

Pierīgas pašvaldību ieskatā, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iecere uzlikt par pienākumu pašvaldībām nodrošināt bezmaksas ēdināšanu 1.- 4.klasēs palielinās sociālo nevienlīdzību, informēja apvienības un Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA).

"Pierīgas pašvaldībām IZM uzspiestais pasākums atņems resursus bērnudārzu un skolu pieejamības nodrošināšanai situācijā, kad kredīti Valsts kasē faktiski nav un nebūs pieejami arī turpmākajos gados. Tā vietā lai pašvaldības nodrošinātu pamatfunkciju - izglītības pieejamību, būvētu skolas un bērnudārzus, finanšu resursi obligātā kārtā tiks novirzīti "noēšanai"," uzskata Sprindžuks.

"Nepieciešamas sarunas par refinansēšanu vai finanšu slogu samazināšanu, piemēram, valsts budžetam par atbilstošu summu finansējot bērnudārzu pedagogu darba samaksu, tādējādi atvieglojot pašvaldību budžetus, no kuriem būtu iespējams finansēt valsts uzņemto funkciju - ēdināšanu skolās," uzskata Sprindžuks.

Politiķa ieskatā, tā vietā, lai valsts un pašvaldības veidotu kopēju atbalsta politiku ģimenēm ar bērniem, sekmējot bērnu skaita pieaugumu, patlaban tiks uzspiesti nepārdomāti instrumenti, kuri radīs vēl lielāku sociālo netaisnību, diskriminējot trūcīgākos un daudzbērnu ģimenes.

Kā savu viedokli pamato Sprindžuks, pašvaldībām uzspiestās ēdināšanas funkcijas gadījumā visus sociālos slāņus pārstāvošo ģimeņu bērnu ēdināšanas 100% subsidēšana no sabiedrības puses ir dārga un atņem iespējas finansiāli palīdzēt tām sociālajām grupām, kuras ir neaizsargātas - daudzbērnu ģimenēm, vientuļajām mātēm, ģimenēm ar zemiem ienākumiem.

"Līdz ar to veidojas negatīvs efekts - atbalstu saņem visi, arī tās ģimenes, kuras varētu atļauties finansēt pusdienas, bet tiek "noēsti" finanšu resursi, kurus varētu novirzīt mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām. Tādēļ atbalsts ir niecīgs vai nekāds," izteicies Sprindžuks.

Pierīgas pašvaldību apvienība uzskata, ka IZM piedāvātais risinājums nav atbildīga sociālā politika.

Pierīgas pašvaldību apvienību veido 13 pašvaldības.

Kā ziņots, no nākamā gada janvāra IZM plāno pārtraukt finansēt brīvpusdienas jaunāko klašu skolēniem, jo uzskata, ka šis pienākums būtu jāpārņem pašvaldībām, taču vietvaru pārstāvji bažījas, vai tām pietiks līdzekļu.

Šobrīd brīvpusdienas no IZM budžeta finansē visiem 1. līdz 4.klases skolēniem. Tas ik gadu ministrijai izmaksā nepilnus 20 miljonus eiro un par šiem līdzekļiem ar bezmaksas ēdienreizi nodrošina aptuveni 80 000 bērnu.

Ministrija pirmajām četrām klasēm pusdienas apmaksā jau vairākus gadus, taču tagad tā nākusi klajā ar ierosinājumu, ka bezmaksas ēdināšana būtu jāpārņem pašvaldībām, jo ministrijas primārā funkcija esot izglītība.