Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atkritumu kara sekas – eksperiments ar rīdziniekiem

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Jo tuvāk nāk 15. septembris, jo skarbākas sarunas notiek starp Rīgas domi un Konkurences padomi. Lai būtu iespējams adekvāti un īsā laikā risināt atkritumu izvešanu Rīgā, valdībai optimāli būtu pieņemt lēmumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu. Tomēr vakar valdība nespēja vienoties un atlika jautājumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā, uz ko cerēja Latvijas galvaspilsētas pašvaldība. Šķiet, arī ministri vai nu nevēlas uzņemties atbildību par iespējamo atkritumu haosu Rīgā (ko Rīgas dome ir apņēmusies nepieļaut), vai arī gluži pretēji mēģina izraisīt atkritumu kolapsu.

Tikmēr kaujā tiek iesaistīti likumu burti un panti, tikai aiz tā visa atkritumu kaujinieki ir aizmirsuši par Rīgas iedzīvotājiem. Vakar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, kurš uzņēmās tādu kā konflikta menedžera lomu, sacīja, ka ir gatavs izsludināt ārkārtas stāvokli. Šajās dienās notikušas daudzas publiskas uzstāšanās, visvairāk jau televīzijā, un no redzētā un dzirdētā var secināt, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir vienisprātis ar Rīgas domi vismaz tajā jautājumā, kas attiecas uz ārkārtas situācijas izsludināšanu. Tad būtu iespējams nekavējoties sākt sarunu procedūru ar esošajiem atkritumu apsaimniekotājiem, un šāda kārtība ir ātrāka nekā konkursa kārtībā rīkots iepirkums.

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs vakar tikās ar pašreizējiem atkritumu apsaimniekotājiem. Pēc tikšanās viņš sacīja, ka Rīgas dome ir gatava izsludināt sarunu procedūru, kurā tiks uzaicināti piedalīties visi pašreizējie atkritumu apsaimniekotāji, taču pakalpojums, visticamāk, tiks nodrošināts par jaunām cenām. Jaunais atkritumu apsaimniekošanas tarifs būs skaidrs tikai pēc sarunu procedūras, kurā katrs dalībnieks iesniegs savu piedāvājumu un izcenojumu. Tomēr O. Burovs norādīja, ka tarifs nebūs tik augsts, kā piedāvāja AS Tīrīga, ar ko Konkurences padome aizliedza Rīgas domei slēgt līgumu. Vienlaikus Konkurences padome ierosināja atcelt atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumus un turpināt strādāt kā līdz šim, bet O. Burovs iebilda - domes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji norādījuši, ka tas ir pretēji visiem normatīvajiem aktiem. Arī saskaņā ar Satversmes tiesas lēmumu šādi rīkoties pašvaldība nedrīkst. Uz šo Rīgas domes iebildumu Konkurences padome sola Neatkarīgajai savu skaidrojumu šodien.

Vakar pēc Tieslietu ministrijas, Valsts kancelejas un citu iesaistīto pušu papildus sniegtajiem atzinumiem, valdība tomēr nespēja vienoties un atlika jautājumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā. Ministri šo jautājumu skatīja pat divas reizes, jo sēdes sākumā vairākiem ministriem, uzklausot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Konkurences padomes un Rīgas domes vadību, radās jautājumi par šī lēmuma juridisko pamatojumu, informē ziņu aģentūra LETA. Pēc Tieslietu ministrijas, Valsts kancelejas un citu pušu papildus sniegtajiem atzinumiem, izskatot lēmumu atkārtoti, sēdes beigās ministru viedokļi dalījās un jautājuma skatīšana tika atlikta.

Pašlaik arī esošajiem atkritumu izvedējiem nav skaidrs, cik ilgu laiku viņi turpinās mēzt rīdzinieku saražotos mēslus - vai nu tikai dažus mēnešus, vai vismaz divus gadus, kamēr Konkurences padome pieņems gala lēmumu. Pašlaik aizliegums slēgt līgumu ar AS Tīrīga ir tikai pagaidu noregulējuma daļa. Rīgas dome tiesā apstrīdēs Konkurences padomes piemēroto pagaidu noregulējumu un sadarbības līgumus operatoriem piedāvās slēgt līdz brīdim, kad stāsies spēkā tiesas spriedums, taču ne ilgāk kā uz diviem gadiem.

O. Burovs pēc valdības sēdes vakar pateica, ka sazināsies ar visiem iespējamajiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem un uzaicinās piedalīties sarunu procedūrā par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā. Uz sarunu procedūru varētu aicināt arī AS Tīrīga. Ja tiks uzsākta sarunu procedūra, tad tās uzvarētāji varētu būt zināmi ceturtdien vai piektdien, un dome dotu iedzīvotājiem papildu laiku jaunu līgumu pārslēgšanai. Dome iesaka rīdziniekiem patlaban gaidīt sarunu procedūras rezultātus, un pēc tam atbilstoši rezultātiem tiks dots laiks jaunu līgumu pārslēgšanai.