Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Infekciju pacientus pārvirzīs uz "Gaiļezeru"

© Depositphotos.com

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca nolēmusi no septembra visus pacientus ar aizdomām par infekciju slimībām nogādāt stacionāra Gaiļezers Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā.

Vēl pagājušajā ziemā slimnīca, īpaši gripas sezonas laikā, aicināja pacientus ar vīrusa infekcijām uz šo uzņemšanu nebraukt un nenākt, lai pasargātu citus pacientus no inficēšanās. Jaunā pacientu uzņemšanas kārtība izveidota pacientu interesēs, apgalvo slimnīcā, tomēr, kā izriet no slimnīcā stāstītā, var veidoties tādas situācijas, kad pacientu ar aizdomām par infekciju saslimšanu, kurš būs vērsies Infektoloģijas centrā, vedīs uz Gaiļezera slimnīcu un, ja apstiprināsies vīrusa saslimšana, atpakaļ uz infekcijām.

Jauno pacientu uzņemšanas kārtību izstrādājusi Rīgas Austrumu slimnīca, un izmaiņas skar tieši pacientus ar kādu no infekciju slimībām. Turpmāk pacientiem arī ar aizdomām par infekciju saslimšanu, kuri nonāks Gaiļezerā, tiks nodrošināta visu veidu neatliekamā palīdzība un diagnostika, un turpmāk Rīgas Austrumu slimnīcā visu diennakti nodrošinās speciālistu konsultācijas un diagnostiku visiem pacientiem ar dažādām diagnozēm akūtās situācijās. Skaidrojot šādas pārmaiņas, Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis norāda, ka tas tiek darīts pacientu interesēs. «No jaunās kārtības ieguvēji būs pacienti, un katram pacientam tiks veikti vispusīgi izmeklējumi. Savukārt ārstu speciālistu komanda būs devusi slēdzienu par pacienta blakus saslimšanām. Tas pacienta ārstēšanas procesu padarīs drošāku. Skaidrs ārstēšanās plāns un medicīnisko manipulāciju secība veicinās mērķtiecīgu pacienta izveseļošanos,» sacīja I. Paeglītis.

Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs skaidro, ka jaunu kārtību Rīgas Austrumu slimnīca ieviesusi, lai, izvērtējot pacienta veselības stāvokli, mērķtiecīgi un precīzi sniegtu konkrētajā brīdī nepieciešamo palīdzību - iespējami ātri un efektīvi. «Nereti ir situācijas, ka līdz ar akūtu infekciju izraisītu saslimšanu cilvēkiem ir papildus kāda nopietna hroniska kaite, piemēram, sirds asinsvadu slimības. Šādos gadījumos ir nepieciešami papildu izmeklējumi un vairāku ārstu - speciālistu konsultācijas, kas ir pieejamas Gaiļezerā,» stāsta ārsts. Tikai ar konkrēti definētu ārstēšanas secību un plānu pacients tiks pārvests uz atbilstošu stacionāru, tas varēs būt arī Latvijas Infektoloģijas centrs, ja tāds būs ārstu speciālistu slēdziens. A. Višņakovs piebilst, ka Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā ir visi nepieciešamie apstākļi to slimnieku izmeklēšanai, kuriem ir lipīgas infekcijas, - ir speciāli aprīkoti kabineti. «Tas ir svarīgi - infekciozais pacients tiek nošķirts no pārējiem, tādējādi neapdraud citu pacientu veselību,» saka mediķis.

Savukārt Latvijas Infektoloģijas centra uzņemšanas nodaļā no pulksten astoņiem rītā līdz septiņiem vakarā (gan darba dienās, gan brīvdienās) pacientus konsultēs dežūrārsts. Pārējā laikā pacienti varēs saņemt palīdzību stacionāra Gaiļezers uzņemšanā, kas strādā visu diennakti. Faktiski tas nozīmē, ka Infektoloģijas centrā diennakts uzņemšanas vairs nebūs. Uz jautājumu, vai Latvijas Infektoloģijas centrā, kur ir arī diennakts stacionārs pacientiem ar dažādām infekciju slimībām, vēl uzņems pacientus, Rīgas Austrumu slimnīcā atbild: ja pacients būs vērsies tieši Infektoloģijas centrā un ja viņu būs nepieciešams stacionēt, tad pacientu pārvedīs uz Gaiļezera uzņemšanu un tur pēc vispārēja veselības stāvokļa izvērtēšanas pieņems lēmumu - vai pacientu ievietot slimnīcā. Ja pacientam apstiprināsies kāda no infekciju slimībām, viņu pārvedīs atpakaļ uz Infektoloģijas centru.

Ievērojami vairāk pacientu slimnīcu uzņemšanās nonāk gripas epidēmijas laikā, un parasti slimnīcu uzņemšanas nodaļas šādus pacientus aizraida uz citu stacionāru - Infektoloģijas centru, lai neapdraudētu citus pacientus. Par šādiem gadījumiem plaši ir ziņojuši arī masu mediji. Rīgas Austrumu slimnīcas speciāliste Ilga Namniece skaidro, ka rīcības plāns tieši gripas epidēmijas laikam vēl top un tas, kā notiks tieši pacientu ar aizdomām par gripu uzņemšana, būs skaidrs rudenī.

Tomēr masu mediji pērn ziņoja arī par citu gadījumu, kad Infektoloģijas centrā kādai sievietei diagnosticēja norovīrusu stipru vēdersāpju dēļ, taču vēlāk tieši Gaiļezerā pacientei konstatēja zarnu samešanos; diemžēl tas notika par vēlu, un paciente nomira. Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka tieši šī gadījuma dēļ (Infektoloģijas centrā neesot bijis ārstu speciālistu, kuri spētu noteikt pareizu diagnozi) veiktas pārmaiņas pacientu uzņemšanā Austrumu slimnīcā.