Ēkai piešķirta cita adrese; kā rīkoties?

RANCĀNA IELA. Pašvaldība attiecīgās norādes ir jau izgatavojusi - turpmāk dažu Maskavas ielu namu adreses būs Jezupa Rancāna iela, kaut gan pie ēkām numura plāksnītes vēl nav nomainītas. © Neatkarīgā Rīta Avīze

Adresē Rīgā, Maskavas ielā 266 ir vairākas ēkas, tām nesen nomainīja adreses, un tagad mēs dzīvojam Jezupa Rancāna ielā. Līdz tam nebija informācijas par sabiedrisko apspriešanu, par adreses maiņu uzzinājām, kad pie mājas kāpņu telpas izlasījām paziņojumu par jauno adresi. Laikam jau iebilst vairs nevar, lai gan uzskatām, ka iepriekšējā adrese bija loģiska: visam ēku pudurim bija viens numurs, bet dažādi korpusi, tik un tā bija viegli orientēties. Tagad samulsināja būvvaldes aicinājums nomainīt ēkas numura zīmi. Mājā esam daudzi dzīvokļu īpašnieki, kuram ir pienākums to zīmi mainīt? Iedzīvotāja

Neatkarīgā noskaidroja, ka Rīgas pilsētas būvvalde šā gada 12. jūlijā ir pieņēmusi lēmumu par zemes vienību un ēku adrešu maiņu un piešķiršanu Ķengaraga, Šķirotavas, Dārziņu un Rumbulas apkaimē. Būvvalde rīkojusi publisko apspriešanu par adrešu maiņu iepriekš minētajās apkaimēs no pagājušā gada 20. decembra līdz šā gada 7. martam, bet vēlāk to pagarinājusi līdz 31. maijam. Publiskās apspriešanas laikā tika saņemtas 442 aptaujas anketas, 22 iesniegumi un viens e-pasts. Būvvalde informē, ka, izvērtējot tās rīcībā esošo informāciju un konstatētos faktus, pieejamos dokumentus saistībā ar adreses piešķiršanas procesa tiesisko regulējumu, publiskās apspriešanas rezultātus, tai ir tiesības mainīt adresāciju tieši tā, ka tas izdarīts.

Jezupa Rancāna ielas nosaukumu ieguvušas ēkas Maskavas ielā 264A, Maskavas ielā 266 k-4, Maskavas ielā 266 k-5, Maskavas ielā 266 k-6, Maskavas ielā 266 k-7.

Šajā gadījumā apsaimniekotājam ir pienākums uz ēkas novietot jauno numura un ielas nosaukuma zīmi ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc tam, kad pieņemts lēmums par adreses maiņu. Savukārt Rīgas pilsētas izpilddirekcijas par saviem līdzekļiem nodrošina ielu nosaukumu zīmju izgatavošanu un vietās, kur tas nepieciešams, arī ielu nosaukumu zīmju uzstādīšanu uz atsevišķiem norāžu stabiem. Der zināt, ka ēkas numura zīmes, kas uzstādītas no 2014. gada 1. janvāra līdz 2015. gada 1. augustam, nav jāmaina.

Personām pašām ir jāpaziņo informācija par mainīto adresi visiem, ar ko tiek uzturēta personiskā vai lietišķā sarakste vai arī ir nodibinātas un pastāv saistības.

Personām, kuru dzīvesvieta deklarēta mainītajās adresēs, būtu lietderīgi pārliecināties par deklarētās adreses maiņas faktu, vēršoties Iedzīvotāju dzīvesvietas reģistrācijas nodaļās vai elektroniski izmantojot e-pakalpojumu Mani dati Iedzīvotāju reģistrā, Manā īpašumā deklarētās personas, kas pieejams interneta vietnē www.latvija.lv. Būvvalde atbilstoši pieprasījumam var izsniegt bezmaksas izziņu, kas apliecina adreses maiņas faktu. Izziņu sagatavo un izsniedz desmit dienu laikā bez maksas. Atkārtota dzīvesvietas deklarēšana lielākajā daļā gadījumu nav nepieciešama, jo tiek nodrošināta informācijas automātiska sinhronizācija starp datubāzēm.

Adreses maiņas faktu apliecina oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis publicētais lēmums, kas visiem ir pieejams bez maksas. Informācija no Valsts adrešu reģistra par aktuālajām adresēm elektroniski tiek nodota Nekustamo īpašumu valsts kadastra informācijas sistēmai un Valsts vienotajai datorizētajai zemesgrāmatai, kā arī visām iestādēm, kurām ir noslēgts sadarbības līgums ar Valsts zemes dienestu.

Svarīgākais