Pastaiga virs koku galotnēm arī Mežaparkā

IECERE. Mežaparkā iecerēts būvēt tādu koka skatu torni, kādu pasaulē pagaidām ir tikai septiņi. Iespējams, tas līdzināsies skatu pastaigu ceļam Čehijā pie Lipno ezera © Publicitātes foto

Rīgas kultūras un atpūtas parkā Mežaparks nākamā gada laikā iecerēts izveidot skatu torni un kilometru garu pastaigu taku kokos. SIA Rīgas meži informē, ka Mežaparka skatu torņa izskatu un tehniskos parametrus noteiks projektēšanas iepirkuma uzvarētājs. Pēc Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas lēmuma SIA Rīgas meži ir uzsākusi iepirkuma specifikācijas sagatavošanu.

Pašlaik Mežaparkā tiek atjaunota Lielā estrāde, pirms vairākiem gadiem izveidots Jaunlaulāto kalniņš, ir zoodārzs un labiekārtotas atpūtas vietas pie Ķīšezera un pastaigu takas. Kādreiz Mežaparka apkārtni varēja vērot no panorāmas rata, bet tas jau gadus desmit vai vēl ilgāk ir demontēts. Populāras kļūst pastaigu takas virs koku galotnēm un skatu torņi. Skatu torņu netrūkst arī Latvijā, bet vienas no tuvākajām pastaigu takām gaisā pagaidām ir Lietuvas jājamzirdziņš. Mežaparkā iecerētā taka pa koku galotnēm dos iespēju vērot gan Lielo estrādi, gan Ķīšezeru, savukārt no skatu torņa varēs redzēt visu pilsētu, sola SIA Rīgas meži. Iespējams, gar Ķīšezeru tiks būvēta arī promenāde.

SIA Rīgas meži takas būvniecībā investēs ap pieciem miljoniem eiro, kas atmaksāsies septiņu līdz desmit gadu laikā. Paredzēts, ka takas apmeklējums pieaugušajam varētu izmaksāt nedaudz vairāk nekā 10 eiro, bet ģimenēm ar bērniem būtu iespējams saņemt dažādas atlaides. Lietuvā, Anīkšķos, pastaiga pa Galotņu taku izmaksā desmit reižu lētāk, bet apmeklētāji ir teikuši, ka jūtas vīlušies - pastaiga aptuveni 300 metru garumā ir «par īsu». Jebkurā gadījumā apmeklētāji Mežaparkā balsos ar naudu, un tādā gadījumā pieprasījums noteiks piedāvājumu. Mežaparka takas un torņa būvdarbus plānots sākt 2020. gada pavasarī un pabeigt deviņos mēnešos. Galīgais lēmums būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Mežaparkā iecerēts tīrīt pamežu, taču cita veida iejaukšanās parka zaļajā zonā nenotiks.