Grib sertificēt taksometru vadītājus

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti šodien atbalstīja vairākus priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem tiesību aktos, kas sakārtotu vieglo taksometru pārvadājumu nozari.

Departaments uzskata, ka likumā jādeleģē pašvaldībai tiesības ierobežot vieglo taksometru skaitu, kuri veic pasažieru pārvadājumus attiecīgajā administratīvajā teritorijā, kā arī jāparedz, ka Rīgas pilsētas pašvaldība licences, kas dod tiesības veikt pārvadājumus ar vieglajiem taksometriem, izsniedz attiecībā uz pārvadājumiem pilsētas robežās un pārvadājumiem, kas līdz 15 kilometriem iziet ārpus Rīgas administratīvajām robežām.

Tāpat likumā būtu jāparedz pašvaldībai tiesības ieviest savā administratīvajā teritorijā taksometru vadītāju sertifikāciju un tiesības noteikt ierobežojumu transportlīdzekļu, ar kuriem tiek veikti vieglo taksometru pārvadājumi, vecumam.

Autopārvadājumu likumā arī jāparedz pašvaldībai tiesības noteikt vienotu krāsu transportlīdzekļiem, ar kuriem tiek veikti vieglo taksometru pārvadājumi.

Būtu nepieciešams likumā precīzi noteikt, ka gan pārvadātājam, gan pārvadātāja darbiniekiem - vieglo taksometru vadītājiem - ir pienākums ievērot pārvadātāja noteikto maksu - tarifu, kā arī noteikt, ka pašvaldībai ir tiesības paredzēt administratīvo atbildību pārvadātājam un tā darbiniekiem par pārvadātāja noteiktās maksas neievērošanu.

Departaments uzskata, ka jāizstrādā un jāapstiprina Ministru kabinetā noteikumi, kas paredz nosacījumus attiecībā uz valsts nodevu par speciālās atļaujas - licences, kas dod tiesības veikt pasažieru pārvadājumus ar vieglajiem taksometriem, - izsniegšanu.

Noteikumos par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem jāparedz, ka aizliegts lietot dubultā tarifa aprēķina režīmu.

Tāpat būtu nepieciešams izdarīt grozījumus MK noteikumos "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība" un citos saistītajos tiesību aktos, paredzot, ka, sākot ar 2010.gada 1.jūliju, taksometru pārvadājumos atļauts lietot tikai skaitītājus, kuri nodrošina automātisku elektroniskā čeka izdruku, un taksometra vadītājam par pārvadājumu pasažierim būs jāizsniedz elektroniski izdrukāts čeks.

Departamenta speciālisti uzskata, ka nepieciešams grozīt MK noteikumus par valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem, kā arī citos saistītajos tiesību aktos, paredzot, ka vienlaicīgi ar transportlīdzekļa valsts tehnisko apskati vieglajiem taksometriem tiktu pārbaudīts arī taksometru skaitītāja verifikācijas derīguma termiņš, un gadījumā, ja derīguma termiņš būtu beidzies, transportlīdzeklis nevarētu iziet tehnisko apskati.

Vajadzētu arī grozīt MK noteikumus "Autopārvadājumu kontroles kārtība", paredzot, ka pašvaldības kontroles dienestam ir tiesības apturēt transportlīdzekli, ar nosacījumu, ja netiek apdraudēta satiksmes drošība un netiek traucēta pārējo transportlīdzekļu kustība.

Pēc departamenta speciālistu domām, nepieciešams precizēt Valsts ieņēmumu dienesta iekšējos normatīvos aktus un paredzēt, ka "MIKOM ES-17" tipa skaitītāju lietošana atļauta līdz 2010.gada 1.jūlijam, kā arī paredzēt vienota parauga skaitītāju tehniskās pases ieviešanu ar 2010.gada 1.jūliju.

Deputāti šodien atbalstīja arī priekšlikumu par to, ka visos taksometros būtu jābūt bērnu sēdeklīšiem.

Domnieki sagatavotos priekšlikumus akceptēja un uzdeva Satiksmes departamentam tos apkopot un sagatavot vēstules projektu iesniegšanas Satiksmes ministrijā, Finanšu ministrijā un Ekonomikas ministrijā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.