Rīgā draud izslēgt luksoforus un netīrīt ielas

Ja Rīgas domes Satiksmes departamentam nākamā gada budžetā netiks piešķirta prasītā pašvaldības dotācija - aptuveni 11 miljoni latu, tad galvaspilsētā vajadzēs izslēgt daļu luksoforu un atteikties no vairāku maģistrālo ielu tīrīšanas ziemā.

To šodien Satiksmes un transporta lietu komitejas deputātiem paziņoja departamenta direktors Edgars Strods.

Satiksmes departaments izskatīšanai komitejā iesniedza nākamā gada budžeta projektu. Strods informēja, ka departaments 2010.gada budžetā lūdz piešķirt 12,17 miljonus latu, kā pašvaldības dotācija nepieciešami 10,98 miljoni latu, savukārt departaments kā pašu ieņēmumus no maksas pakalpojumiem plāno nākamgad iegūt 1,2 miljonus latu.

Departamenta direktors atzina, ka viņa vadītā iestāde neesot iekļāvusies kontrolskaitļos, ko noteicis Finanšu departaments - sagatavotais budžets esot aptuveni par trim miljoniem latu lielāks.

Strods skaidroja, ka Finanšu departaments noteica, ka budžets jāveido 2004.gada līmenī. Tomēr kopš tā laika transportbūvju izmaksas pieaugušas divas reizes, departamenta apsaimniekotā ielu platība pieaugusi par 230 000 kvadrātmetru, tāpat pieaugusi tiltu platība, ievērojami paaugstinājušās luksoforu un ceļazīmju uzturēšanas izmaksas, kā arī jāuztur Vecrīgas ielas, kuras agrāk tika finansētas no iebraukšanas maksas.

"Lai Satiksmes departaments varētu pilnībā veikt visus darbus nepieciešamajā apjomā, būtu vajadzīgi 30 miljoni latu, lai veiktu visas funkcijas samazinātā apmērā - 20 miljoni latu," norādīja Strods.

Pēc departamenta direktora teiktā, par šiem 12,17 miljoniem latu ne visu varēs izdarīt, tomēr tikšot nodrošināta vismaz ritmiska sabiedriskā transporta kustība. Pilsētas centrā sabiedriskā transporta pieturvietas tiks tīrītas katru otro dienu, bet ārpus centra - vēl retāk. Sniegs no ielām netiks izvests, tāpat netiks uzturēti veloceliņi.

"Ja finansējums tiks vēl vairāk samazināts, tad ziemas ielu uzturēšanas darbi vairs nevarēs notikt dežūrrežīmā un sabiedriskā transporta kustība būs apdraudēta," teica Strods.

Tāpat finansējuma samazināšanas gadījumā būs jāatsakās no vairāku maģistrālo ielu uzturēšanas ziemā, kā arī "jāizbeidz izlikties, ka uzturam rajonu nozīmes ielas".

Strods arī brīdināja, ka finansējuma nepiešķiršanas gadījumā būs jāizslēdz aptuveni 180 no 313 pilsētas luksoforiem. "Deputātiem būs jālemj, kurus luksoforus izslēgt," domniekus baidīja departamenta direktors.

"Ja to pieļausim, pilsētnieki mūs nomētās ar mēsliem," norādīja partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) deputāts Jānis Mārtiņš Skuja.

Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti šodien atbalstīja departamenta sagatavoto budžeta projektu. Tika akceptēts arī deputātes Irinas Vinnikas (LC/LPP) priekšlikums veikt nepieciešamās izmaiņas normatīvajos aktos, lai pašvaldība uz laiku varētu samazināt noteiktos darbu apjomus.

Satiksmes departaments ir sagatavojis 2010.gada budžeta projektu astoņām pamatbudžeta programmām, to skaitā ieviesta jauna programma - "Pilsētas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas maģistrālo kolektoru un sūkņu staciju uzturēšana".

Satiksmes departamenta darbības nodrošināšanai 2010.gadā nepieciešami 1,2 miljoni latu, tajā skaitā 965 516 lati atlīdzībai. Salīdzinot ar pārrēķināto 2009.gada budžetu, departamenta darbības nodrošināšanai līdzekļi tiek samazināti par 279 703 latiem, tajā skaitā atlīdzībai par 209 559 latiem jeb procentuāli par 18,8% un 17,8%.

Programmas "Satiksmes transportbūvju speciālās pārbaudes, infrastruktūras objektu pārvērtēšana un citi pakalpojumi" darbības nodrošināšanai nepieciešamais finansējums 2010.gadam, salīdzinot ar 2009.gadu, samazināts par 9283 latiem jeb 18,8% un paredzēts 40 000 latu liels. Programmas gaitā plānots veikt speciālās pārbaudes sešos objektos.

Pilsētas maģistrālo un rajonu nozīmes ielu uzturēšanai 2010.gadā līdzekļu apjoms, salīdzinot ar pārrēķināto 2009.gada līmeni, samazināts par 539 471 latu jeb 7,1%, līdz ar to plānots 7,05 miljonu latu liels. Ņemot vērā budžeta iespējas, tiek samazināts finansējums par 60% no faktiski nepieciešamā finansējuma apjoma, kas nepieciešams, lai nodrošinātu pilnvērtīgu objektu ikdienas uzturēšanu atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem dokumentiem, norāda departaments.

Budžeta projektā plānotais finansējums nodrošinās maģistrālo ielu ziemas uzturēšanu, samazinot līgumā noteiktās uzturēšanas darbu prasības, maģistrālo ielu satiksmei bīstamo bedrīšu remontu, maģistrālo ielu vasaras uzturēšanu, samazinot līgumā noteiktās uzturēšanas darbu prasības un rajona nozīmes ielu brauktuves avārijas bedrīšu remontu minimālā apjomā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.