Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pārdomātiem eksperimentiem bagāta puķu vasara

© f64

Galvaspilsētas zaļās zonas apsaimniekotājs Rīgas pašvaldības uzņēmums Rīgas meži rūpējas par pilsētas mežiem, Mežaparku un Rīgas dārziem, parkiem, skvēriem un alejām. Rūpējas ar lielu atbildību.

Atbilstoši Zaļo pilsētu indeksam, kurā tiek objektīvi aprēķināta pilsētas zaļās zonas platība uz vienu iedzīvotāju un kvalitatīvi rādītāji, OECD dalībvalstu vidū Latvijas galvaspilsēta Rīga ir atzīta par desmito zaļāko pilsētu pasaulē, uz ekotūrismu orientētu ceļotāju vidū konkurējot ar pasaules nozīmīgākajiem tūrisma galamērķiem. Augstāko novērtējumu, ierindojoties piektajā pozīcijā, Rīga sasniegusi par tās mežu ekoloģisko vērtību un platību uz vienu iedzīvotāju. Taču uzskatāmākais darba rezultāts ir tieši krāšņie Rīgas parki, kas faktiski kļuvuši par pilsētas vizītkarti un Rīgas atpazīšanas zīmi gan pašiem rīdziniekiem, gan pašmāju apceļotājiem, gan ārvalstu tūristiem.

Kopumā SIA Rīgas meži daļas Dārzi un parki pārziņā ir 116 teritorijas Rīgas pilsētā vairāk nekā 300 hektāru platībā. Ar Rīgas apstādījumos esošo celiņu, zālienu, bērnu rotaļlaukumu uzturēšanu un kopšanu, ziedu stādījumu plānošanu, ierīkošanu un kopšanu nodarbojas ap 100 Dārzi un parki atbildīgie speciālisti. Vasaras puķu dobju kopšanā veģetācijas periodā tieši iesaistīti aptuveni 40 darbinieki - ne tikai dārznieki, bet arī dārznieku palīgi, tehniskie darbinieki un speciālisti. Tie ir cilvēki, no kuru prasmēm, gribas un entuziasma atkarīgs, cik koptas un krāšņas ir pilsētas zaļās un ziedošās oāzes.

Pašvaldības finansējums sarūk uz pusi

Gada sākumu par Rīgas parkiem atbildīgie darbinieki sagaidīja ar bažām par to, kā izdosies aizvadīt šo gadu, jo no pilsētas domes saņemtā ziņa - uz pusi samazināta pašvaldības dotācija dārzu un parku uzturēšanai - varēja likt atteikties no daudzu pilsētvides uzlabošanas plānu realizācijas. Taču ziedu dobes jau saplānotas, ziedaugu un to kopšanas līdzekļu iepirkumi vienmēr veikti savlaicīgi, piegādes līgumi noslēgti, un to neizpilde draudētu ar finansiālām sankcijām.

Palielinot līdzmaksājuma daļu no SIA Rīgas meži saimnieciskās darbības ieņēmumiem un pārskatot atsevišķas izdevumu pozīcijas, pašvaldības finansējuma samazināšana uz kopšanas kvalitāti neatstāja negatīvu iespaidu, tieši otrādi - Rīgas dārzi un parki piedzīvoja negaidītas, galvenokārt ļoti pozitīvi novērtētas pārvērtības.

Kā katru gadu maija vidū Rīgas parku dārznieki stādīja vasaras puķes. Laistot, mēslojot un gādīgi apčubinot augus, iecerētās kompozīcijas kļuva pamanāmas jau jūnija beigās, bet jūlijā, augustā un septembrī tās ir pilnbriedā.

Plašāka sugu un šķirņu daudzveidība

Šogad centra vasaras puķu dobes veidotas formā lakoniskākas, bet ar ļoti lielu sugu un šķirņu dažādību. Piemēram, Operas dobē sastādīti 25 dažādu veidu augi. Dārzu mākslā mode mainās un grūti kopjamos ornamentus, kas teju ik pārdienu jācērp, lai noturētu vietā, nomainīja formu un faktūru saspēle.

Ne tikai vasaras puķu dobe pie Operas šogad ir netradicionāla: esam atteikušies no paklājdobēm un iedvesmojāmies no dabas arī citviet. Dobes Elizabetes ielas un Brīvības bulvāra krustojumā iepretim viesnīcai Radisson Blu Latvija, Bastejkalnā, Zemitāna laukumā, Uzvaras parkā, Esplanādē, Vērmanes dārzā, pie Brīvības pieminekļa un daudzviet citur ir faktūrām, dimensijām un toņiem bagātas.

Rīgas dārznieki nebīstas no jaunā - dobēs tiek stādītas arī eksotisku puķu šķirnes, piemēram, Āfrikas agapants (Agapanthus africanus ‘Brillant Blue’), kas brīvā dabā sastopams Atlantijas okeāna salās - Madeirā un Kanāriju salās, Purpursarkanās skabiozas (Scabiosa atropurpurea ‘Black Knight’) un citas.

No pļavām uz pilsētu

Bet par eksperimentu var uzskatīt arī Latvijas tradicionālo augu, kādus esam pieraduši redzēt lauku sētās, mazdārziņos vai lauku pļavās, ienākšanu Rīgas apstādījumos. Tādēļ nebrīnieties, ja ziedu dobē ieraudzīsiet dārza dilles vai tās dekoratīvos radiniekus - smaržīgās dilles (Anethum graveolens ‘Ella’) - un zilo rudzupuķu (Centaurea cyanus ‘Black Ball’) šķirnes.

Vai esat redzējuši, kā zied lini? Bet urbanizētā vidē, starp daudzīvokļu mājām, blakus tramvaja sliedēm, ar netālu esošajiem debesskrāpjiem fonā? Uzvaras parkā tie šogad ziedēja! Aizvien biežāk gan mūsu pašu darbinieki, gan dārzkopības profesionāļi, gan parku apmeklētāji rosinājuši, lai pilsētas parkos ienāk lauku daba. Esam ieklausījušies šajā aicinājumā. Sadarbībā ar Latvijas dabas fondu šogad Uzvaras parkā iesēti lini un griķi. Bites un kamenes ir sajūsmā par griķu nektāru, pilsētnieki var paskrubināt griķu sēkliņas un uzzināt, kā izskatās vissenākais šķiedraugs - lini.

Nepārspējamās rozes

Daudzus rīdziniekus un Rīgas viesus ar smaržu un krāšņumu priecē rozārijs Vērmanes dārzā. Rozārija uzturēšana prasa ļoti pacietīgu pieeju. Ziedu karalienes rozes savā dārzā var censties ieaudzēt katrs, kam ir zemes stūrītis, bet ikgadēju, precīzi formētu un bagātīgu ziedēšanu var pieredzēt tikai pēc pacietīga un rūpīga dārznieka darba.

2017. gadā - Vērmanes dārza 200 gadu jubilejas gadā - rožu stādījumi tika atjaunoti ar jaunām rožu šķirnēm: Rose ‘Black Forest Rose’; Rose ‘Aprikola’ un Rose ‘Lions-Rose’. Tika izvēlēti kvalitatīvi stādi un rūpīgi sagatavotas rožu stādāmās vietas, augsni ielabojot ar īpaši iedarbīgiem sanitarizētiem kūtsmēsliem bez smaržas. Rožu krūmi ar bagātīgiem ziediem jau trešo gadu saka par to paldies!

Laika apstākļi neklausa cilvēkam

Katru gadu jūlijā Rīgas parku dārznieki kopā ar vadošajiem ainavu arhitektiem, stādu piegādātājiem, kolēģiem no citām Rīgas domes institūcijām un citām pilsētām dodas vērtēt vasaras puķu dobes. Šogad apgaita iekrita vasaras, šķiet, lietainākajā un vēsākajā dienā, bet pat netīkamie laika apstākļi netraucēja ieraudzīt iekopto dobju skaistumu un saprast, cik rūpīgs un reizumis fiziski smags darbs ieguldīts, lai tādu rezultātu sasniegtu.

Laika apstākļi šogad dārzu kopējiem patiešām bija izaicinājums. Pieredzējām netipiski karstu jūniju - laikā, kad ziedu stādījumi un zāliens pēc iestādīšanas parasti saņēma savu Jāņu lietus devu, šogad tos pārsteidza pilnīgs sausums. Tāpēc uzņēmuma Rīgas meži darbinieki, piedurknes uzrotījuši, līdz spēku izsīkumam ziedu dobes laistīja.

Toties parasti siltais un saulainais jūlijs šogad mēģināja uzvarēt nominācijā Gada oktobris - bija auksts un lietains. Un ziedi pārprata dabas signālus un reaģēja kā rudenī, tādēļ nācās cīnīties pret puvi un kaitēkļiem, bet dārzniekiem celt rokas pret lietainajām debesīm ar aicinājumu «Pietiek!».

Lai nodrošinātu augiem labāku mikroklimatu, augšanas apstākļus un uzturētu nepieciešamo mitruma režīmu, augu stādīšanas laikā augsnē tiek iestrādāts mitrumu absorbējošs un augu augšanu stimulējošs materiāls. Šāds materiāls tiek iestrādāts arī ziedu piramīdās un augu traukos, kurus apsaimnieko un uztur SIA Rīgas meži. Pēc tam visu vasaras periodu, ņemot vērā laika apstākļus, vasaras puķu stādījumi tiek laistīti vidēji katru otro dienu.

Dārznieks zina, ko dara

Šādas aktivitātes dažkārt radīja pārpratumus, liekot atminēties seno teicienu «Āzis par dārznieku». Jo šogad vairāk nekā jebkad agrāk saskārāmies nevis ar kaitēkļu, bet nelabvēļu uz divām kājām uzbrukumu. Bija ņirdzīgi komentāri gan par neprasmīgu parku kopšanu, gan par neatbilstošām dobju formām, gan aizrādījumi par nepareizu darba organizāciju no cilvēkiem, kam ar dārzkopību ir attāla saistība. Sociālajos tīklos tika izlikta bilde, kur Uzvaras parka strādnieks laista vasaras puķu dobi lietus laikā, kuru pavadīja gānīšanās par parku kopēju stulbumu. Kāpēc tā? Pārdaugavas iecirkņa dārznieku atbilde bija: «Laistām ar mēslojumu reizi nedēļā. Ar mēslojumu drīkst laistīt tikai jau mitras dobes. Tādēļ izmantojām izdevību.» Tātad parku apsaimniekotāju rīcība ne tikai nebija stulba, bet liecināja par teicamu darbu organizāciju, operativitāti un resursu racionālu izmantošanu.

Īpaša uzmanība šogad pievērsta koku dižstādu stādīšanai. Šogad parkos iestādīti vairāk nekā 160 koku. Tas ir vairāk nekā citus gadus un daudz vairāk, nekā vētru izraisītu lūzumu, bebru nedarbu vai slimību dēļ nācies nocirst. Koku bilance šogad ir absolūti pozitīva.

Rīgas apstādījumu plānotājiem, dārzniekiem, palīgiem, tehnikas operatoriem ir izglītība, zināšanas un darbā uzkrāta milzīga pieredze. Ir ļoti smags darbs jāiegulda, lai ziedaugu un koku gleznas izveidotu - ne visiem pietiks apņēmības, zināšanu un laika ko tādu īstenot savā īpašumā, bet pilsētvidē tās ir mūsu acu priekšā ik dienas.