Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Augustā notiks Dailes teātra fasādes atjaunošana un siltināšana

© Publicitātes foto

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) vadībā augustā tiks uzsākti apjomīgi būvniecības darbi Dailes teātra energoefektivitātes palielināšanai, vienlaikus uzlabojot ēkas vizuālo izskatu. Darbi tiks veikti paralēli teātra izrāžu sezonai, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes locekle Kitija Gruškevica.

Šobrīd izsludināts iepirkums uz būvdarbu veikšanu. Pieteikumi no potenciālajiem būvdarbu veicējiem tiek gaidīti līdz 19. augustam.

“Plānojot savus attīstības projektus, VNĪ meklē racionālāko un saimnieciski izdevīgāko risinājumu projekta īstenošanai. Dailes teātra energoefektivitātes uzlabošanai VNĪ piesaistījusi ES struktūrfondu finansējumu. Būvniecības darbus veiksim paralēli teātra darbības sezonai, netraucējot teātrim un skatītājiem. Projektu pilnībā plānots pabeigt līdz 2020. gada rudenim, lai teātris savu simtgadi varētu sagaidīt savās atjaunotajās mājās,” norāda VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica.

"Energoefektivitātes uzlabošanas projekts ir ļoti nepieciešams Dailes teātrim, jo tā rezultātā tiks nodrošināts gan nepieciešamais komforts mūsu skatītājiem, gan atbilstoši darba apstākļi aktieriem un pārējiem teātra darbiniekiem. Veiktie darbi teātrim ļaus arī ietaupīt, jo samazināsies elektroenerģijas un apkures izmaksas. Pēc priekšlaukuma atjaunošanas teātra ēka varēs uzmirdzēt savā krāšņumā simtgades svinībās, izceļot savu kultūrvēsturisko vērtību. Mūs gaida lieli izaicinājumi, bet ticam, ka ciešā sadarbībā ar VNĪ to varēsim paveikt," situāciju vērtē VSIA "Dailes teātris" valdes loceklis Andris Vītols.

Projekta ietvaros tiks siltinātas ārsienas, mainītas ārdurvis, logi, vārti, jumts, pārbūvēta apkures sistēma, kā arī pilnveidots apgaismojums gan uz skatuves, gan ēkā kopumā. Kopējais projekta budžets ir 1,714 miljoni eiro.

Vienlaikus ar teātra ēku sadarbībā ar Rīgas domi plānots sakārtot arī teātrim pieguļošo teritoriju - Dailes teātra priekšlaukumu, jo daļa Dailes teātra priekšlaukuma teritorijas ir pašvaldības, daļa valsts īpašumā. Jau ziņots, ka maijā noslēdzās Rīgas domes īpašuma departamenta rīkotais metu konkurss Dailes teātra apkārtesošās teritorijas labiekārtošanai, kurā uzvarēja arhitektu biroja MADE arhitekti ideja. Kopējo projekta virzīšanu un sarunu procedūru ar metu konkursa uzvarētājiem veic Rīgas dome. VNĪ ir gatavs uzsākt darbu pie projekta īstenošanas un slēgt līgumu ar metu konkursa uzvarētājiem par projektēšanu valstij piederošajai teritorijas daļai.

Teātrim piegulošā teritorija iekļaujas Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā, kuras rekonstrukcijā un labiekārtošanā ir jāņem vērā Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes lēmumi.

VNĪ šobrīd īsteno 34 nozīmīgus attīstības projektus aptuveni 154 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Uzņēmums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību ap 450 nekustamo īpašumu adresēm ar 1200 ēkām 1,1 milj. kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 milj. kvadrātmetru platībā. VNĪ šogad Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta „Ilgtspējas indeksa” vērtējumā saņēma augsto zelta godalgu un speciālbalvu par straujāko izaugsmi, kā arī iekļauts VID „Baltā saraksta” zelta līmenī. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.